Un anunt aparent banal facut de Ion Iliescu ascunde un potential scandal care ameninta PSD in plina campanie electorala, oferind adversarilor partidului munitie pentru a ataca dur gruparea social-democrata. In epicentru, fostul presedinte al Senatului, Mircea Geoana, pentru a carui "recuperare" se incalca grosolan insusi statutul PSD.
Concret, Ion Iliescu a anuntat azi ziaristii ca povestea candidaturii lui Mircea Geoana a fost transata, in sensul ca acesta nu va candida independent, cu sustinerea discreta a USL, cum se vehicula pina acum, ci s-a reintors in PSD si va candida pe listele acestuia. Informatia a fost confirmata public si de Marian Vanghelie.
Exista o singura mica problema aici, si aceea tine de lege.
Potrivit art.35 din Statutul PSD, "Solicitarea pentru reprimire in partid pentru persoanele care au fost sanctionate cu excludere sau si-au pierdut calitatea de membru prin inscrierea in alte partide, poate fi luata in dezbatere si aprobata de conducerea organizatiei din care a facut parte, dupa trecerea unui termen de minim un an de la data excluderii sau a pierderii calitatii de membru".
Cum se stie, Geoana a fost exclus din PSD pe data de 22 noiembrie 2011, prin votul Comitetului Executiv. In consecinta, dupa 22 noiembrie anul acesta abia se poate demara o dezbatere privind reprimirea sa in partid.
Numai ca termenul limita de depunere a listelor electorale este 30 octombrie, mult inainte, deci, de momentul in care expira pedeapsa lui Geoana.
Daca va fi trecut, totusi, pe listele electorale, acest lucru se va face ilegal, cu incalcarea statutului.
Pe baza acestui document, legalizat de tribunal si fara de care functionarea unui partid nu este posibila, orice cetatean poate contesta cu succes candidatura lui Geoana, dupa depunerea listelor de catre USL.
E de la sine inteles ca mai-marii PSD vor avea dificultati in a explica oficial modul in care a fost fentat statutul intern, in beneficiul lui Mircea Geoana. Un partid care nu isi respecta nici propria lege greu poate convinge ca va veghea la respectarea legilor tarii dupa ce va prelua puterea.
Un scandal care ar izbucni in pragul campaniei si care s-ar putea solda cu anularea candidaturii fostului lider al PSD ar fi ultimul lucru de care au nevoie social-democratii, si asa pusi la zid tot mai des pentru incalcarea unor legi ori a propriilor promisiuni politice.
O ironie amara a sortii: dupa ce a fost exclus cu mare scandal din PSD, Geoana are toate sansele sa se intoarca pe valul unui alt scandal, poate si mai mare.