Dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie din Romania, familia socialista europeana va deveni mai puternica si va fi in masura sa promoveze cu mai multa forta politici de crestere si stimulare economica, de creare de locuri de munca si protectie sociala, afirma, intr-un interviu acordat AGERPRES, presedintele Partidului Socialistilor Europeni, Serghei Stanisev, lider al Partidului Socialist Bulgar.

- Pe ce ar trebui sa se axeze Uniunea Europeana pentru iesirea din criza economica?
- La fel ca in Romania, politicile de dreapta, de reduceri salbatice ale cheltuielilor, au esuat. Este timpul sa se urmareasca o abordare bazata pe investitii. Este o nevoie urgenta ca redresarea sociala sa mearga mana in mana cu redresarea economica. PES se va pregati pentru apropiatul summit european (joi, 18 octombrie) printr-un apel la o dimensiune sociala mai puternica in dezvoltarea politicii economice si monetare. In termeni practici, ar trebui introduse obiective sociale de investitii. Masurile necesare pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale trebuie sa fie bine finantate. Pachetul ‘‘Compact for Growth and Jobs‘‘ trebuie sa stabileasca obiective concrete, bazate pe Strategia Europa 2020.

- Uniunea Europeana a primit recent Premiul Nobel pentru Pace, dar exista inca o multime de sentimente negative despre UE in general. Cum poate fi contracarata aceasta perceptie negativa?
- In Europa, deconectarea dintre milioane de cetateni europeni si Uniunea Europeana se datoreaza faptului ca prea multi dintre acestia nu vad UE ca pe o uniune a lor. De la inceputul crizei economice, au asistat la o Uniune Europeana care este preocupata in cea mai mare masura de salvarea institutiilor financiare, impunand chiar populatiilor sa faca reduceri drastice. Trebuie sa reintroducem masuri care sa le dovedeasca oamenilor ca UE este a lor. De asemenea, trebuie imbunatatita implicarea directa a acestora in procesul democratic al UE. Acesta este motivul pentru care facem din alegerea in mod democratic a unui "candidat comun" un punct major al pregatirii noastre pentru alegerile europene din 2014.

- Cu ce este diferita agenda europeana a PES, in termeni concreti?
- Daca va uitati la politicile pe care le-am introdus pe agenda europeana, veti vedea o distinctie reala intre stanga si dreapta. Apelul nostru pentru ‘‘European Youth Guarantee‘‘, demers sprijinit de 10 miliarde de euro din finantare UE, este un mare succes.
- Partidul Popular European a fost destul de critic in ceea ce priveste tulburarile politice din aceasta vara din Romania. Cum vede PES evenimentele din jurul actiunii de suspendare a presedintelui Traian Basescu?
- Dupa ce am auzit, am avut imediat discutii cu colegii mei social-democrati romani. Este adevarat ca a existat o mare doza de exagerare privind ceea ce s-a intamplat in Romania, o exagerare pe care au promovat-o euroscepticii. Ceea ce este cel mai important este faptul ca, datorita conducerii lui Victor Ponta, exista in prezent un sentiment reinnoit de respect pentru institutiile democratice din Romania, iar la nivel european exista o intelegere reala a angajamentului lui Victor Ponta fata de principiile democratice. Sa ne amintim, de asemenea, cat de important este programul de actiune al lui Victor Ponta pentru poporul roman. In cele din urma, exista o alternativa la reducerile salbatice de cheltuieli din ultimii trei ani. Poporul roman intelege ca lui Victor Ponta ii pasa de asigurarea de asistenta medicala de calitate, educatie si pensii.

- Care credeti ca sunt motivele pentru care incercarea USL de a-l demite pe presedinte a fost nereusita?
- Nu cred ca putem vorbi despre un esec, chiar daca presedintele Basescu a revenit in pozitia sa. Cand 7,4 milioane de cetateni sunt de partea ta, nu se poate vorbi despre o lipsa de succes. In orice sistem democratic din lume, votul a 7,4 milioane de cetateni nu poate fi ignorat. Sa ne amintim ca, in 2009, presedintele a fost ales cu doar cinci milioane de voturi. Referendumul a avut 7,4 milioane de cetateni care au votat pentru demiterea presedintelui, ceea ce a reprezentat 88,7% din rata de participare.

- Credeti ca imaginea externa a Romaniei a avut de suferit ca urmare a evenimentelor din aceasta vara?
- Cand cineva vorbeste despre "lovitura de stat", nu o data, ci in mod repetat, efectele publice de imagine sunt inevitabile, chiar daca ulterior se dovedeste ca intreaga retorica a fost pura propaganda. Multi lideri politici europeni si oficiali UE au inteles, in cele din urma, procedura de suspendare. Imaginea ramane totusi. Sunt convins ca premierul Victor Ponta si guvernul sau vor reusi sa repare in timp ceea ce altii au stricat. Sunt convins ca ei actioneaza deja in mod activ in acest sens.

- Care sunt asteptarile dumneavoastra, in calitate de presedinte al PES, de la alegerile parlamentare din 9 decembrie din Romania?
- Ma astept la o victorie clara a USL. Ma astept ca votul a 7,4 milioane de cetateni care au votat la referendum in favoarea demiterii presedintelui sa dea roade, prin majoritatea parlamentara a USL. Sper, de asemenea, intr-o participare la vot consecventa, astfel incat disputa politica sa fie in cele din urma solutionata si un nou guvern, cu o voce puternica in UE, sa fie legitimat. Sunt convins ca, dupa aceste alegeri, familia socialista europeana va deveni mai puternica si va fi in masura sa promoveze cu mai multa forta politici de crestere economica si stimulare economica, de creare de locuri de munca si protectie sociala. La 9 decembrie, poporul roman va avea sansa sa traga o linie sub trecut. Va avea sansa de a pune capat acestor reduceri salbatice de cheltuieli si de a reveni la demnitatea sa umana. Va avea in sfarsit sansa sa-i restituie Romaniei viitorul sau.
(Sursa : AGERPRES)