Inpolitics: Gigi Becali, la primele infractiuni in calitate de "liberal" (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

Conducerea PNL se va afla miine in fata unei decizii aproape istorice, aceea de a permite oierului-miliardar Gigi Becali sa intre sub culorile partidului Bratienilor si sa candideze intr-un colegiu bucurestean pentru Parlament. O miscare riscanta in planul imaginii, care a stirnit stupefactie deja, in stadiul de propunere si chiar valuri interne, pentru ca multi liberali critica deschis ideea. Și au si de ce: nici nu a devenit bine liberal, ca Becali a comis, s-ar putea specula, primele infractiuni.
Mai intii a parut un zvon timpit, o gluma proasta a presei. Apoi treaba a devenit serioasa si, finalmente, a venit confirmarea oficiala: Gigi Becali, tutarul prezidential al anilor trecuti, ar putea candida din partea PNL. Decizia finala se va lua miine, in cadrul Biroului Permanent, dar presedintele Crin Antonescu s-a antepronuntat favorabil.
Ce ar cistiga PNL de pe urma trocului aiuritor o spune in clar Becali: un sediu de un milion de euro, plus alte zece milioane de euro care ar urma sa fie puse la bataie pentru campania electorala a lui Crin Antonescu, din 2014.
Povestea, insa, nu e atit de simplu de rezolvat, din cauza unor legi care se cam pun contra fericirii conjugale liberalo-becaliene.
Primul impas: conducerea PNL nu e de acord cu o fuziune rapida cu PNG, aceasta putind avea loc, cel mult, dupa alegeri. Pentru Becali, insa, acest lucru ar insemna imposibilitatea candidaturii pe listele liberale, pentru ca legea nu accepta independenti pe liste de partid.
O solutie ar fi ca Becali sa isi abandoneze partidul si sa se inscrie in PNL, ceea ce ar genera o situatie unica in politica post-decembrista: un lider care isi abandoneaza formatiunea exact in prag de alegeri. Asta da zestre morala pe care Jiji ar aduce-o in partidul Bratienilor.
Pe de alta parte, chestiunea avantajelor materiale promise de Becali pateaza si mai tare imaginea PNL, mai ales ca nimeni din partid nu a parut sa sesizeze penalul situatiei.
Concret, celebrul sediu de un milion de euro nu poate trece in proprietatea PNL, asa cum a anuntat Becali, decit daca PNG fuzioneaza cu PNL, lucru aproape exclus, dupa cum am aratat.
Daca sediul in cauza, sa zicem, nu apartine PNG si e al cetateanului Gigi Becali, poate fi donat PNL de catre acesta, dar numai teoretic, pentru ca legea nu permite donatii dinspre persoane fizice catre partide politice mai mari decit 200 de salarii minime brute anual(Legea 43/2003, Art. 4), adica in jur de 32.000 de euro.
Pina la un milion de euro mai e cale lunga. Reamintim, cu acest prilej, scandalul declansat acum citiva ani de catre liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, care sustinea ca donase partidului peste doua milioane de euro, suma care ar fi reprezentat vreo suta de ani de contributii legale.
Daca s-a ajuns azi la trimiterea in judecata a unor romani care au votat de mai multe ori, e probabil ca si manipularea de bani negri ar fi o mana cereasca, dupa alegeri, pentru procurorii lui Basescu.
Cit despre cele 10 milioane de euro "in moneda neprecizata" promise campaniei lui Crin, acolo deja asistam la un soi de dare de mita pe fata, pentru ca Becali, ca lider de partid, stie foarte bine cit si cum i-ar putea dona lui Antonescu, legal, respectiv o suma infinit mai mica.
Un scandal similar a avut loc in ianuarie 2006, atunci cind, reamintim, Vadim Tudor a declarat public ca Becali i-a oferit un milion de dolari pentru a accepta o alianta PRM-PNG care sa bage partidul latifundiarului in parlament, oferta refuzata de Tribun.
PNL nu trebuie sa uite ca a existat un scandal "Valiza", in care DNA a confiscat 1,7 milioane de euro ai latifundiarului din Pipera, destinati recompensarii la negru a jucatorilor unei echipe de fotbal, ori scandalul de acum patru ani, cind Becali a cerut inapoi Patriarhiei doua milioane de euro donati pentru constructia Catedralei Neamului. Un gest de toata jena, intre noi fie vorba.
Nu e clar, deocamdata, cum spuneam, ce si cit e dispus bossul Stelei sa ofere lui Antonescu & comp. pentru a-l accepta pe liste. Dar e aproape sigur ca, mai devreme sau mai tirziu, liberalilor le va iesi pe nas..."Istoricul" lui Gigi Becali e cea mai buna garantie in acest sens.