Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o declaratie politica intitulata: "5 luni de guvernare Ponta"

Declaratia politica de astazi face un bilant al celor 5 luni ale Cabinetului Ponta. Accentuez: 5 luni, in care opozitia actuala ar fi vrut sa fie rezolvate toate problemele generate sau trenate de multele Cabinete Boc si un guvern Ungureanu.
Mi se pare neverosimila pretentia PDL, dar apreciez exercitiul democratic prin care si-au propus ca saptamanal sa depuna motiuni simple la adresa ministrilor USL. Cred ca este un aspect important care face diferenta intre ce intelegem noi prin democratie si proceduri parlamentare si ce intelege fosta putere, care n-a facut altceva decat sa blocheze toate actiunile noastre, la vremea respectiva.
Nu ar trebui sa ma leg astazi de "neagra" istorie a guvernarii PDL si nici sa insist asupra cheltuielilor total nejustificate ale acesteia - incepand cu acordarea de contracte preferentiale si terminand cu sume exorbitante cheltuite pe protocol si obiecte personale. Si totusi nu trebuie sa uitam ceea ce a facut PDL cat timp a fost la guvernare:
- A taiat veniturile bugetarilor cu mai mult de 25%, aducand sute de mii de romani in pragul saraciei;
- A furat voturile la Legea pensiilor, promovand o lege proasta;
- A crescut TVA la 24%, fapt ce a dus la scumpirea alimentelor si utilitatilor;
- A retinut ilegal pensionarilor sume de bani la plata asigurarilor de sanatate;
- A desfiintat 70 de spitale, lasand sute de mii de romani fara acces imediat la servicii medicale;
- A desfiintat aproximativ 2.000 de scoli si a dat afara in jur de 15.000 de profesori;
- A desfiintat peste 750.000 de locuri de munca, prin mentinerea nejustificata a impozitului forfetar.

Acum revin, insa, la ce conteaza cu adevarat: prezentul si efectele guvernarii USL.
Nu cred ca suntem toti loviti brusc de ipocrizia opozantului de serviciu si imi place sa cred ca au fost usor de observat mai multe masuri, cum ar fi:
- TVA la incasarea facturii;
- Cresterea plafonului pentru plata TVA pentru persoanele fizice autorizate si microintreprinderi;
- Scutirea de la plata CAS pentru angajatorii de tineri si persoane varstnice;
- Cresterea treptata a salariilor, pana la nivelul dinainte de taierile operate de Cabinetul Boc;
- Restituirea sumelor retinute ilegal pensionarilor;
- Facilitati pentru companiile care investesc in cercetare-dezvoltare si pentru organizatiile care acceseaza fonduri europene;
- Revenirea indemnizatiei pentru cresterea copilului la nivelul anterior;
- Scutirea de penalitati pentru contribuabilii care isi platesc principalul debitului;
- Deblocarea unor posturi in sanatate;
- Redeschiderea unor unitati spitalicesti.

Nu-mi propun sa epuizez lista, insa va invit sa nu va opriti doar la stirile despre ministrii incompatibili sau despre privatizarea Oltchim, pentru ca altminteri pierdeti esentialul acestei guvernari. Stiu ca este greu, ca scandalul politic este puternic si prezent zilnic pe agenda publica, insa merita efortul.
N-as vrea sa uit faptul ca acest guvern nu si-a desfasurat mandatul in umbra celor dinaintea lui, asa cum ne-a obisnuit dl Boc, care a dat constant vina pe guvernarea Tariceanu. Din contra, ministrii USL si-au asumat atributiile si actiunile si au venit cu masurile de rigoare.
Un alt punct care diferentiaza actualul Cabinet de precedentele este transparenta decizionala. Si acest lucru poate fi usor probat comparand lucrurile cu opacitatea, aroganta si lipsa de comunicare manifestate de PDL in complicitate cu presedintia.
Iar daca am ajuns la acest subiect, marturisesc ca imi doresc sa putem coabita, sa putem sa guvernam in conditii civilizate si sa realizam ceea ce ne-am propus in Programul de Guvernare. Toate acestea sunt posibile prin consens si vointa politica, dublate de increderea populatiei, pe umerii careia apasa toate si de care sper sa ne putem bucura in continuare.