AGERPRES: "CONSENS INTRE AGENDA PARLAMENTARA SI AGENDA CETATEANULUI"

Interviu cu senatorul Ilie Sarbu, liderul grupului parlamentar PSD din Senatul Romaniei, ales in Colegiul 4 Lugoj.

Redactor: Domnule senator, in plan politic, toate partidele au invocat nevoia unei strategii in agricultura, dar fiecare guvernare a venit cu propria viziune. Este capabila Romania sa adopte o astfel de strategie? Cine ar trebui sa faca primul pas?

Ilie Sarbu : Nu cred ca in ultimii 20 de ani Romania a dus lipsa de analize si strategii, mai ales ca tranzitia la economia de piata a stimulat comunitatea stiintifica autohtona, ministerul de resort, precum si diversele organisme internationale sa elaboreze peste 25 de documente dedicate prezentarii unor directii strategice si prioritati din agricultura, sectorul agroalimentar si spatiului rural.
Ce a lipsit insa cu desavarsire, a fost vointa politica care sa asigure transpunerea lor in practica si mai mult decat atat continuitatea lor. Cred ca situatia cu care ne confruntam astazi ne obliga la o alocare eficienta a resurselor de finantare nationale dar si a celor comunitare, adoptand cele mai bune solutii - fie ele de viziune liberala sau social-democrata - astfel incat agricultura sa poata sa isi indeplineasca rolul economic si social in dezvoltarea societatii.
Romania este capabila sa adopte o strategie pe termen mediu (2020) si lung (2030) care sa cuprinda masuri de restructurare si politici orizontale care se aplica intr-un orizont mare de timp (in domeniul funciar, fiscal, socio-profesional, organizarii teritoriului rural si a serviciilor pentru populatia rurala) și politicile sectoriale (cereale, lapte, carne, legume-fructe, viticultura etc.) a caror perioada de derulare se poate suprapune cu cea a programului de dezvoltare rurala (2014-2020) prin care se poate aloca sprijin si finanta investitiile necesare. Cadrul legislativ național trebuie astfel adaptat incat sa raspunda acestor deziderate.
Cred ca MADR ar trebui sa initieze elaborarea acestei strategii pentru sectorul agroalimentar pe care sa o supuna unei ample dezbateri publice inainte de a fi asumata politic de catre partidele politice parlamentare si profesional de catre organizatiile patronale si sindicale din sectorul agroalimenta

Redactor: Ce domenii din agricultura le considerati prioritare in perspectiva noii Politici Agricole Comune 2014 - 2020?

Ilie Sarbu : Sectorul agricol in integralitatea sa este important dar trebuie sa avem in vedere ca toate masurile si instrumentele ce trebuie sa fie adoptate trebuie sa porneasca de la piata, de la cerintele consumatorului legate de hrana, energie si mediu. Politicile Agricole Comune reprezinta una dintre cele mai importante politici strategice ale UE. Un buget consistent asigura dezvoltarea sustenabila, predictibila si competitive a sectorului, mentinerea pozitiei UE pe piata mondiala, convergenta zonelor rurale si dezvoltarea echilibrata a teritoriului.
Trebuie sa recastigam piata interna a produselor agroaliomentare in special a sectorului legumelor si fructelor unde avem un deficit ceva mai mare.
Investitiile in sectorul zootehnic sunt prioritare avand in vedere transformarea cerealelor in carne, lapte, piele sau lana care inseamna adaugarea de valoare materiilor prime. Vaca de carne si oaia de carne sunt prioritati cu o pondere importanta la export. Realizarea programului "2000 hectare de sere si solarii" reprezinta o prioritate pe care o asteapta inca din 2009 consumatorul din Romania.
Dezvoltarea sustenabila a productiei nationale de alimente poate fi asigurata nu neaparat prin copierea modelului european, ci cu precadere prin promovarea unui mod alternativ de productie, adaptat pietelor locale. Chiar daca agricultura la scara mica, specifica Romaniei, nu a fost luata in considerare pana acum in cadrul PAC, aceasta joaca un rol important si in alte state membre precum Polonia, Spania, Slovacia, si ar putea constitui o solutie viabila si sanatoasa pentru nevoile consumatorilor romani.
In ceea ce priveste situatia actuala, nivelul mult mai ridicat de autoconsum si mult mai redus de procesare din Romania, va ramane mai ridicat atata timp cat ponderea populatiei rurale ramane mai ridicata si aceasta nu ar trebui sa ne ingrijoreze daca, inca o lunga perioada de timp, vom avea o populatie rurala numeroasa. In tarile din vestul Europei exista deja politici de re-ruralizare, noi de ce sa dorim de-ruralizarea? Este normal ca in Belgia, spre exemplu, sa fie necesara procesarea productiei pentru ca altfel, cei 97% de locuitori ai mediului urbani nu ar avea acces la ea. In Comunitatea Europeana cele mai multe standarde sunt facute pentru societati urbanizate de aici si comparatiile defavorabile societatilor predominant rurale.

(Va urma)