Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o declaratie politica in care raspunde la intrebarea: Cine sifoneaza imaginea externa a Romaniei?

Reinscaunat la masa verde de catre Curtea Constitutionala, Traian Basescu isi admira falsa victorie.
De fapt, vorbim depre un sir de victorii impotriva propriului popor. Una, cea de la alegerile prezidentiale din 2009, cand Traian Basescu si-a ciuruit poporul prin fraudarea alegerilor, cealalta, este victoria recenta de la Curtea Constitutionala, tot impotriva poporului roman, cand sase, asa-zis, judecatori, au silit poporul sa-l suporte in continuare ca presedinte pe ocrotitorul lor desi, peste opt milioane si trei sute de mii de alegatori au votat, fie impotriva revenirii lui Traian Basescu la Cotroceni, (7 450 000) fie impotriva boicotului (950 000) cerut de oamenii regimului care se vedeau respinsi de electorat.
Victoriile lui Traian Basescu impotriva propriului popor au creat traume adanci in constiinta si in societatea romaneasca pe care le traim in fiecare zi si de care greu ne vom vindeca. Nu ma voi opri de aceasta data asupra lor ci voi analiza efectele regimului de putere personala instaurat dupa 2005 asupra imaginii in exterior a Romaniei.
Potrivit unei expresii jurnalistice, imaginea tarii noastre a fost facuta tandari in timpul si de catre regimul lui Traian Basescu. La un moment dat, in urma dezastrului provocat de politica acestui regim in interiorul tarii, mai ales in anii 2010-2011, s-a crezut ca politica externa va putea remedia imaginea Romaniei. Insa și pe aceasta directie au fost ratate toate tintele, iar romanii, in loc sa se bucure de foloasele unei politici externe mai inteligente, s-au ales numai cu ponoasele: suntem mai saraci si mai vulnerabili decat atunci cand am aderat la N.A.T.O. și dupa ce am fost admisi in U.E.
De la un capat al axei, Bucuresti-Washington-Londra cu care se impauna la inceputul carierei prezidențiale, recent, (12/09.2012), un parlamentar european din Marea Britanie ii transmitea lui Basescu ca este ilegitim si ilegal si ca ar face bine sa plece. Dezbaterile din Parlamentul European din 12 septembrie, anul curent, ne-au aratat ca regimul paralel de putere personala instaurat prin fraudarea alegerilor si santajul institutiilor statului este respins si dezavuat nu numai de poporul roman ci si de personalitatile si institutiile europene și internationale, corect informate si care nu au putut fi corupte sau manipulate de brigazile de propaganda PDL-iste.
Romania și romanii au avut cel mai mult de pierdut! Imaginea acestora in Europa este atat de afectata incat a devenit riscant sa beneficiezi ca roman de dreptul de libera circulatie prin tari ale Uniunii Europene.
Atat in lunile iulie-august cat și la dezbaterea din Parlamentul European din 12 septembrie anul curent, europarlamentarii PDL au mintit cu nerusinare la toate oficinele la care au avut acces. Dupa minciuna cu lovitura de stat, acum au trecut la cea a referendumului furat.
Acestor indivizi, platiti bine din bani publici europeni, nu le pasa de imaginea Romaniei.
In aceasta vara, propaganda PDL-ista a acreditat ideea ca Romania este un stat care nu are ce cauta in Uniunea Europeana, ca nu poate fi tratata de la egal cu celelalte state, ca in Romania nu este stat de drept, ci unul in care se incalca drepturile fundamentale. Ce pot sa spuna strainii cand insusi presedintele Romaniei si eurodeputatii sai afirma astfel de minciuni pe toate caile de comunicare, cunoscute si necunoscute? Regimul Basescu este responsabil de imaginea negativa care se atribuie in ultimii Romaniei, insa costurile acestui prejudiciu nu le vor plati sustinatorii si profitorii regimului, ci romanii care, in marea lor majoritate, au vrut sa scape tara de acest regim.
Dupa 8 ani la Presedintia Romaniei si trei ani si jumatate la guvernare, oamenilor regimului le-a fost mai usor sa denigreze Romania, sa-i creeze un deficit de imagine, s-o faca tandari, pentru ca de ceva pozitiv nu au fost in stare. Li s-a parut ca-i suficient sa-si denigreze tara.
Revine acum in sarcina Uniunii Social Liberale, a Guvernului Ponta, tuturor romanilor patrioti si de buna credinta, sa repare aceasta imagine neagra, dezastruoasa!
In acest sens, apreciez actiunile colegilor nostri europarlamentari socialisti, liberali, verzi și independenti si le multumesc pentru ca au reusit sa echilibreze imaginea asupra situtiei din Romania.
Trebuie sa reconstruim credibilitatea externa a Romaniei si romanilor, sa ne pozitionam la acelasi nivel cu celelalte state ale U.E. si N.A.T.O., sa ne facem mai bine auzit mesajul specific si realitatile romanesti, sa recuperam dezbaterea nationala pe prezentul si viitorul sau, sa combatem mai eficient propaganda mincinoasa si antiromanesca.