Cotidianul.ro: Parlamentare 2012. Unde candideaza liderii USL

Cu toate ca oficial inca nu s-au finalizat listele cu candidatii la alegerile parlamentare din decembrie, la USL s-au stabilit deja care sunt colegiile uninominale in care vor candida cele mai importante personaje politice din PSD, PNL, PC, UNPR si PNTCD - aripa condusa de Victor Ciorbea.
Premierul Victor Ponta isi va depune candidatura pentru un nou mandat de deputat, in acelasi colegiu electoral din judetul Gorj in care a fost ales inca de la intrarea sa in Parlamentul Romaniei in anul 2004.
Celalalt co-presedinte al USL, Crin Antonescu, va incerca sa obtina inca un mandat de senator de Bucuresti, cu mentiunea ca va schimba sectorul 1 cu sectorul 6. Mutarea candidaturii actualului presedinte al Senatului din sectorul 1 in sectorul 6 este cauzata de neincrederea pe care conducerea PNL-ului o are in primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, oficial inca membru al partidului. Reamintim ca ultimul conflict la scena deschisa pe care liderul PNL si colegii sai din conducerea partidului l-au avut cu Chiliman s-a desfasurat chiar in timpul referendumului, atunci cand primarul sectorului 1 s-a trezit sa certe conducerea PDL colportand teze basite privind asa-zisa subordonare a justitiei de catre USL, desfiintarea CCR si a DNA etc. Avand in vedere relatiile glaciale pe care liderii PNL le au cu Andrei Chiliman, Antonescu a preferat sa candideze intr-un colegiu electoral din sectorul 6, condus de primarul Rares Manescu, unul dintre oamenii cei mai apropiati ai presedintelui Senatului.
Ilie Sarbu, socrul lui premierului Victor Ponta, va candida pentru inca un mandat de senator, tot in judetul Timis, si va fi secondat pe acelasi colegiu electoral - dar pentru Camera Deputatilor - de Maria Grappini, vicepresedinte al PC, una dintre figurile cele mai cunoscute si mediatizate ale conservatorilor.
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Dan Sova, s-a hotarat sa reinnoiasca mandatul de senator in acelasi colegiu electoral din judetul Olt pe care il reprezinta si in acest moment in Senatul Romaniei, desi initial se luase in calcul depunerea candidaturii sale intr-un colegiu din judetul Calarasi, acolo unde pesedistul este presedinte interimar al organizatiei judetene a social-democratilor. Numai ca, din cauza acordului pe care PSD il are cu UNPR, senatorii si deputatii uneperisti isi vor pastra colegiile, Sova a fost nevoit sa renunte la a candida in Calarasi, cedand colegiul pe care il viza senatorului UNPR Valentin Nedelcu.
In judetul Cluj vor candida din partea USL senatorul PNL Marius Nicoara, actualul subsecretar de stat Mircea Jorj si presedinta Companiei de Asigurari impotriva Dezastrelor, Aurelia Cristea.
Pentru judetul Alba sunt stabilite cel putin doua candidaturi importante. Una este aceea a fostului ministru al Apararii Teodor Atanasiu, care va candida pentru obtinerea unui nou mandat de deputat, si cea de-a doua este a fostului premier Victor Ciorbea.
Si in Maramures si Satu-Mare este aglomeratie mare de VIP-uri politice. In judetul Maramures, principala figura a candidatilor USL va fi cea a senatorului Sorin Bota, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor. De asemenea, pe lista USL se vor afla si liberalul Dan Mihalache, secretar general adjunct al guvernului Ponta, dar si actualul ministru delegat pentru Dialog Social, fostul sindicalist Liviu Pop. Mihalache va candida pe listele pentru Senat, iar Pop, pentru Camera Deputatilor.
In judetul Satu Mare, din partea USL va candida pentru un nou mandat senatorul Valer Marian, al carui nume a fost pomenit in legatura cu posibilitatea de a deveni ministru intr-un eventual Guvern USL dupa alegerile din decembrie. De asemenea, ar putea candida, in ciuda relatiei tot mai reci cu Crin Antonescu, si actualul ministru PNL al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, care se bucura de sprijinul premierului Victor Ponta si de cel al fostului premier Calin Popescu Tariceanu.
Dan Nica, ministrul Transporturilor, va incerca sa obtina un nou mandat de deputat in acelasi colegiu electoral din judetul Galati, colegiu pe care il reprezinta de foarte multi ani, de la prima sa intrare in Parlamentul Romaniei.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, cel care este si secretar general al PNL, isi va depune candidatura pe listele USL pentru Camera Deputatilor, cel mai probabil intr-un colegiu electoral din judetul Salaj.
Colega sa de partid si de Guvern Mariana Campeanu va candida pentru inca un mandat de deputat in acelasi colegiu electoral din judetul Hunedoara, pe care l-a castigat la alegerile partiale din 2010. In acelasi colegiu electoral, dar pentru Senat, va candida si vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu.