Cotidianul.ro : Potrivit unui sondaj, USL va castiga alegerile parlamentare cu 62%

Sorin Oprescu, Victor Ponta si Crin Antonescu sunt politicienii in care romanii au cea mai mare incredere, conform unui sondaj realizat de CCSB. Doar unul din 5 romani mai are incredere in Traian Basescu, in timp ce Elena Udrea se afla pe ultimul loc, cu o cota de incredere de 11%.
Conform sondajului, USL ar putea guverna singura, daca duminica ar avea loc alegeri parlamentare. In schimb, pentru PDL ar vota doar 18% din respondenti. Increderea romanilor a scazut puternic si in Uniunea Europeana. Mai putin de jumatate din populatie mai priveste cu optimism spre Europa, conform sondajului realizat de CCSB.
77% dintre respondenti sunt convinsi ca Uniunea Social-Liberala va castiga alegerile parlamentare din toamna, indiferent de cum voteaza. Doar 12% cred ca PDL are sanse de a se plasa pe primul loc, iar 6% sustin ca victoria va fi a PP-DD.
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, USL ar obtine o majoritate confortabila, de 62%. PDL ar obtine doar 18% din voturile respondentilor, iar UDMR se afla la limita pragului electoral de 5%.
Cei mai multi romani sunt de parere ca tara se indreapta intr-o directie gresita. Doar 19% considera ca Romania merge intr-o directie buna, iar 10% nu au vrut, sau nu au stiut sa raspunda la intrebare, anunța Antena3.ro.
Totodata, 7 din 10 romani sunt nemultumiti de activitatea lui Traian Basescu in cel de al doilea mandat de presedinte. Situatia este cu totul alta in privinta prim-ministrului Victor Ponta. Mai mult de jumatate din respondenti sunt multumiti de prestatia acestuia in fruntea Guvernului.
O scadere puternica a increderii se inregistreaza in privinta Uniunii Europene. Intr-o singura luna, din iunie pana in august, 9% dintre romani au devenit eurosceptici, iar cota de incredere in Comunitatea Europeana s-a prabusit de la 57% la 48%.
Politicianul in care romanii au cea mai mare incredere este primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta este urmat de premierul Victor Ponta, cu 43 de procente si de presedintele senatului, Crin Antonescu. Traian Basescu are o cota de incredere de 21%, sub jumatate din cea a premierului. Pe ultimul loc se afla Elena Udrea, cu 11%.
Mai mult de o treime dintre romani se considera saraci. 48% sunt de parere ca se incadreaza in clasa medie si doar 12% s-au declarat bogati.
Sondajul a fost realizat de CCSB pe un esantion de 1.004 persoane, prin interviuri telefonice, in perioada 28 august - 1 septembrie si are o marja de eroare de plus/minus 3,1%.