Blogul Roxanei Iordache: USL NU POATE RECUPERA DECAT IMPREUNA CU STRADA. STRATEGIE PARLAMENTARA OFENSIVA

Miscarea Ghise ia amploare. Senatorul are o tenacitate extraordinara si - esential - un tonus grozav. Pe cat de serioasa e campania lui, pe atat de tonica. Un semn de sanatate, de vitalitate, care ridica moralul alegatorilor furati. Initiativele lui - parlamentare si civice - sunt marea sansa a USL de a recupera credibilitatea electorala.
Repet si invit juristii sa evalueze: conform legii referendumului si dupa decizia CCR din 21 august - contradictorie si luata prin abuz(uri) de drept - Basescu este in continuare suspendat, iar intoarcerea lui la Cotroceni e abuziva. Logic: suspendarea unui presedinte NU poate fi anulata decat daca - si numai daca - majoritatea votantilor NU sunt de acord cu demiterea lui. Or, la noi, acordul privind demiterea a fost zdrobitor. Si zdrobitor fata de numarul voturilor cu care a fost ales in 2009 (facand abstractie de frauda). In 2007, cand Basescu a castigat referendumul - si au fost mai putini participanti la vot decat acum -, era normal sa se intoarca, fiindca majoritatea au decis ca nu sunt de acord cu demiterea.
Cartea parlamentara trebuie jucata pana la capat, pentru ca numai in acest fel parlamentarii USL mai pot convinge ca le pasa de oameni. E o iluzie otravita pe care o propaga chiar si analisti sau politologi ori sociologi de buna credinta pe la televiziuni, aceea ca oricum USL "castiga confortabil" la alegerile parlamentare. Fals! Liderii si membrii aliantei de guvernare trebuie sa traga foarte tare pentru asta. Ca sa reconsolideze USL, sa mentina alianta la guvernare - deci, majoritatea parlamentara - si sa aiba rezultate guvernamentale convingatoare. Dar toate acestea n-ar fi suficiente ca sa stearga impresia de esec lamentabil in ochii alegatorilor carora USL n-a fost in stare sa le securizeze voturile prin care l-au demis pe Basescu.
De-asta spuneam ca initiativele senatorului Ghise trebuie supuse dezbaterii si votului in Parlament. Indiferent de rezultat, USL dovedeste poporului ca face absolut tot ceea ce e posibil ca sa reprezinte votantii la referendum. Cand am inceput articolul de fata, ma uitam la Sova - era la Razvan Dumitrescu in emisiune - si dupa ce s-a hahait toata campania pentru referendum, declara senin ca el a participat la asigurarea cvorumului pentru Basescu in Parlament si chiar a pledat pentru asta, ca sa nu-si faca oamenii iluzii. Gura pacatosului adevar grait-a! Pai cu asemenea atitudine, chiar ca oamenii ajung sa nu-si mai faca iluzii cu privire la USL. Guvernantii actuali chiar nu pricep ce inseamna comunicarea si cat de importanta e imaginea in politica. USL are acum imaginea de loser, perdant resemnat, care asteapta sa fie decapitat.
USL nu se poate reabilita electoral decat daca arata ca-i pasa. Si daca votantii cer Parlamentului sa le apere voturile, parlamentarii USL trebuie sa faca absolut tot ceea ce se poate face. E nedrept, e sinistru sa ramana lighioana la Cotroceni, dar chiar daca pica la vot proiectele senatorului Ghise, alegatorii vor suporta mult mai usor frustrarea, vor trece peste ea, vor avea bunavointa sa acorde din nou incredere USL: pentru ca macar a incercat, macar i-a reprezentat. Dupa care, etapa obligatorie este participarea parlamentarilor USL la actiuni civice - reuniuni cu ONG-uri si mai ales, in strada, in Bucuresti si in tara. Guvernantii trebuie sa inceteze sa-si opreasca membrii sa iasa in strada, mai ales ca presedintele Antonescu a subliniat libertatea de initiativa civica si a incurajat-o.

(Va urma)