BLOGUL ROXANEI IORDACHE: POZITIA PRESEDINTELUI ROMANIEI
In raport cu arogantele lui Barroso si ale Departamentului de Stat, care ar trebui sa fie, dupa voi, pozitia presedintelui Antonescu?
Eu zic asa: UE lui Barroso. Si d-nei Hillary Clinton, un trabuc. Marca Monica Lewinsky.
Serios, fata de functionarasul de la Departamentul de Stat, atitudinea guvernantilor romani trebuie sa fie in conformitate cu rangul trimisului. Sa-i dea un director din MAE sa se intalneasca cu el. Atat.
Inteleg, de altfel, ca vine ca sa-l retraga pe Gitenstein. Nu de alta, dar rezulta ca e ambasador degeaba, din moment ce n-a fost in stare sa-i informeze si a pus pe drumuri functionarasul cu Eurasia. Sa mai invete macar geografie.
Sigur, sunt si provocari pentru ca noi sa fim in situatia sa ripostam, sa devenim euro-ostili si americanofobi, de unde eram cei mai fideli parteneri si aliati. Si sa se fluture imbecilitatea cu Rusia. De parca am trai in padure. Si de parca n-ar trebui sa avem relatii diplomatice si comerciale normale, in interesul Romaniei. Ci doar in detrimentul nostru. Si in favoarea unor interese straine, in fata carora defunctul regim Basescu a angajat aservirea tarii.
Cred ca e cazul ca presedintele Crin Antonescu sa apere Romania. Nu mai suntem pe vremea in care eram obligati sa cedam, succesiv, Basarabia si Ardealul - si inca fara lupta.
Chiar trebuie sa invete unii sa ne respecte. Sa priceapa ca am invatat sa ne respectam. Si ca nimeni nu-si permite sa dea ordine Romaniei. Si nimeni nu-si permite sa ignore vointa nationala, exprimata puternic de poporul roman.
O declaratie de la Cotroceni e binevenita. Dar poate ca s-ar impune si o scrisoare, scurta, la obiect, eleganta si ferma, a presedintelui Romaniei catre arogantii care isi inchipuie ca ne patroneaza.
Cred ca si premierul Ponta ar trebui sa-l pregateasca pe Barroso, Comisia Europeana, in general, cu gandul ca poporul roman a decis si ca vointa nationala e ireversibila. Basescu a fost ales cu 5,2 milioane de voturi si demis cu 7,4 milioane. Trebuie sa li se explice absurditatea ca daca ar fi fost cvorum conform unor date moarte, erau suficiente 4,5 milioane de voturi pentru a-l demite. Trebuie sa li se explice ca din vina unui fost ministru de Interne, care a comis ilegalitatea de a nu actualiza lisele electorale conform adresei INS, s-au luat in calcul liste de mult depasite. Trebuie sa li se spuna precis ca data stabilita de Curtea Constitutionala pentru predarea listelor actualizate este 31 august. Datele INS privind ultimul recensamant si alte informari trebuie trimise la Bruxelles, Strasbourg si la Departamentul de Stat. Nu de alta, dar sa nu aiba vreun soc si sa colapseze. Ca prea ii framanta grija noastra.
Apropo, functionarasu-ala de la Departamentul de Stat e insarcinat cu problema Siriei si o alatura Romaniei. Astia chiar n-au nici un pic de rusine?
Oricum, SIE ce pazeste? Nu doar ca n-a explicat cum de nu a contracarat campania concertata impotriva (intereselor) Romaniei, asa cum i-a cerut presedintele Antonescu, directorului Melescanu. Ci chiar recidiveaza in pasivitate. Ca dovada, scrisoarea chiar stupida de la Barroso catre Ponta. Si comunicatul de-a binelea imbecil de pe site-ul Departamentului de Stat cu privire la Romania. Pentru asta platim serviciile? Ca sa faca politie politica in tara si sa lase tara expusa agresiunilor externe fara precedent postbelic?
Deci, cred ca presedintele Antonescu ar cam trebui sa cheme la raport serviciile. Temele sunt mai multe. Nu in ultimul rand, ascultatul telefoanelor. Poate chiar un CSAT. Poate chiar un director revocat.
Poporul roman trebuie sa aiba garantia unui presedinte care apara tara si o reprezinta cu demnitate. Nu suntem sat fara caini si nici tara castigata la belciuge.
Suntem aliat NATO si partener in Uniunea Europeana. De pe pozitii de respect si egalitate.
S-a terminat cu slugarnicia de pe vremea lui Basescu. Sa fie clar.
Ne-am ales destinul. Nimeni nu are dreptul sa-si bata joc de Romania.