"Domnilor presedinti ai Camerelor, domnule prim-ministru, domnilor ministri, doamnelor si domnilor, inainte de toate, cred ca se cuvine sa multumesc ministrilor care parasesc astazi Cabinetul Victor Ponta. Sunt, in opinia mea, toti oameni care si-au purtat mandatul si demnitatea de ministru cu pricepere si cu onestitate si as vrea, in chip special, sa-i multumesc domnului profesor Marga, care intr-o situatie extrem de dificila, a facut cu devotament ceea ce se putea face, cu devotament fata de aceasta tara, cu devotament fata de Guvernul al carui membru a fost.
In al doilea rand, as vrea sa exprim convingerea mea si ma bucur sa stiu ca este si a primului-ministru, ca, desi dezbaterea publica din Romania este centrata pe verdictul juridic legat de referendum, nu referendumul si verdictul juridic al referendumului sunt principala tema de actiune a acestui Guvern. Acest Guvern are responsabilitati foarte clare si foarte vaste, acest Guvern are de realizat in fiecare zi, cu fiecare zi, cu fiecare actiune, si cu fiecare masura stabilitatea Romaniei, sansele Romaniei de dezvoltare, drepturile, libertatile si sansele fiecarui cetatean din Romania, pentru ca Guvernul Romaniei este expresia unei parti a spectrului politic, este expresia unei majoritati parlamentare, este alcatuit dintr-o coalitie de partide, dar are obligatia sa lucreze pentru toti cetatenii Romaniei si pentru intreaga societate romaneasca.
Avem si au ministrii investiti astazi resposabilitati foarte serioase in domeniul politicii externe, in care cred ca domnul ministru Corlatean va fi de acord cu mine ca principalul mesaj pe care trebuie sa-l transmita si Ministerul de Externe, asa cum trebuie sa-l transmitem toti, este ca politica externa a Romaniei, in optiunile si orientarile ei majore, strategice, ramane neschimbata si este continuata. Ministerul de Interne, unde avem, intr-adevar, cateva lucruri care vor trebui rezolvate corect, legal si categoric si care tin si de verdictul juridic al acestui referendum si la care voi reveni; de asemenea, pe zona mediului de afaceri, pe zona relatiei cu Parlamentul, ministere care nu sunt deloc minore, ministere care sunt importane din punctul de vedere al soliditatii constructiei guvernamentale, demersurilor guvernamentale si caracterului democratic fundamental al unui guvern, acela de a fi expresia permanenta a vointei Parlamentului.
Doua cuvinte si despre referendum. Referendumul s-a desfasurat.Cetatenii Romaniei au dat, repet, un verdict politic cat se poate de lipsit de echivoc, un verdict politic categoric, coplesitor. Suntem cu totii in asteptarea unui verdict juridic si, in vederea acestui verdict juridic, Ministerul Internelor si Administratiei, Guvernul in ansamblul sau, are de dat raspuns unor cereri pe care instanta cea mai inalta in aceasta materie, si anume Curtea Constitutionala, le-a formulat foarte clar. Am convigerea ca cei doi ministri, de la Interne si ministrul delegat pentru administratie, impreuna cu toate institutiile si cu toti oamenii care sunt in subordinea domniilor lor, vor raspunde exact la ceea ce exact Curtea Constitutionala a cerut.
Sigur, avem in fiecare zi spectacolul trist si poate pentru unii descurajant, pe care o persoana privata astazi, fost presedinte al Romaniei, il ofera, care talmaceste, rastalmaceste, impune interpretari in legatura cu ceea ce trebuie dat Curtii Constitutionale, cu ceea ce trebuie sa faca aceasta Curte Constitutionala.
Lucrurile sunt foarte clare. Curtea Constitutionala, prin comunicatul ei si prin motivarea pe care a dat-o acestui comunicat, a spus foarte limpede ce doreste si considera ca este de obligatia Guvernului sa-i puna la dispozitie si Guvernul ii va pune.
Nu cred ca spectacolul trist de care vorbeam ar trebui bagat in seama si de membrii Guvernului si de noi toti. Exista un aspect la care, insa, trebuie sa ne referim. Persoana respectiva, careia evident i se acorda toata atentia mediatica, si poate nu numai, procedeaza inadmisibil - insulte, amenintari, incercari de intimidare la adresa Curtii Constitutionale, la adresa membrilor Guvernului, la adresa institutiilor si oamenilor care au calitatea oficiala in statul roman de a actiona si de a raspunde Curtii Constitutionale. Este un mesaj care ni se da si li se da cetatenilor romani in fiecare seara. Nu conteaza legea. ‘Eu’, adica domnul acela, ‘eu spun Parchetului pe cine sa cheme maine, eu spun Curtii Constitutionale ce trebuie sa ceara si ce nu, eu spun Guvernului si ministrilor ce trebuie sa faca si ce nu, eu amenint primarii, chestorii, ministrii cu puscaria’.
Asa ceva este absolut inadmisibil si, domnule prim-ministru, domnilor ministri, este de datoria dumneavoastra, ca si a mea sa transmitem tuturor cetatenilor Romaniei celalalt mesaj - nimeni in Romania nu trebuie sa se mai teama. Nimeni in Romania - instanta, institutie sau simplu cetatean - nu se poate lasa intimidat de amenintarile iresponsabile ale unui om condamnat de verdictul politic al poporului.
Trebuie sa dam mesajul contrar pentru a compensa din rusinea pe care acest om o face in fiecare seara Romaniei. Trebuie sa dam mesajul demnitatii, fermitatii, hotararii in a respecta si a aplica legea, si acest mesaj, si aceasta actiune trebuie sa fie nu doar a Guvernului, trebuie sa fie a Parchetului General, trebuie sa fie a tuturor instantelor din Romania, inclusiv Curtea Constitutionala.
Am incredere in toate aceste institutii si am incredere, inainte de toate, ca Guvernul, in noua sa componenta, va sti sa actioneze si sa comunice in asa fel incat toti cetatenii Romaniei sa inteleaga ca traiesc intr-o tara libera, in care nu mai functioneaza amenintari, intimidari si insulte.
Va doresc succes, domnule prim-ministru si domnilor ministri, in misiunile foarte grele pe care le aveti in continuare si care, repet, nu sunt, in primul rand, cele legate de birocratia referendumului. Sunt cele legate de stabilitatea economica, sunt cele legate de credibilitatea economica, sunt cele legate de relatiile noastre externe, care trebuie intarite si dezvoltate asa cum s-au construit ele, timp de decenii, si care sunt legate, in cele din urma, de speranta, dorinta si dreptul fiecarui cetatean roman de a trai intr-un stat liber, intr-un stat de drept, intr-un stat european. Va doresc, inca o data, succes!"