Cotidianul.ro: Enigmele Referendumului continua. CCR nu poate decide decat cu doua treimi

Referendumul de duminica s-a inchis de aproape 24 de ore. Cu toate acestea nimeni nu se declara invingator. Dincolo de declaratiile de partid, nimeni nu a deschis sampania, nici un "I-am ciuruit!", nici o demisie de onoare. Declaratii neutre, prudente, chipuri ganditoare, ingrijorate. Practic, nici o tabara nu se declara invingatoare. DE CE?!
Va reamintim ca prezenta la vot a fost de 46,23% (8.455.336 persoane din cele 18.288.757 inscrise pe liste). Din persoanele care si-au exprimat votul, 87,52% au votat PENTRU demitere (7.400.508 persoane), iar 11,15% au fost CONTRA demiterii (943.031 persoane).
Biroul electoral central anunta luni, la ora 14.00, ca mai are de contorizat rezultatele din 4 (PATRU)!!!!!!! Sectii de votare, dar ca rezultatele finale se vor da de abia MIERCURI, in jurul pranzului! Ce va face BEC timp de mai bine de 48 de ore?! Va contoriza datele de la patru sectii de votare?! Cine si de ce are nevoie de un ragaz de doua zile, pana la anuntarea rezultatelor finale?! Pentru ca, de abia dupa anuntarea rezultatelor finale de catre BEC, poate sa se pronunte Curtea Constitutionala (CCR) legat de validarea sau invalidarea referendumului.
Poate intre timp apar datele de la recensamantul de anul trecut care sa puna in evidenta faptul ca cei 8,455 milioane participanti la referendum sunt de fapt mult mai mult decat decat jumatate plus unu din numarul electorilor romani. Poate altceva...Dar, pentru un CEVA, BEC a a amanat rezultatele oficiale, avand nevoie de 2 zile pentru a contoriza datele de la patru sectii de vot, dupa ce in 12 ore reusise sa contorizeze datele de la 18.544 sectii de vot. Tot pentru un oarecare CEVA, nici una din tabere nu se declara invingatoare!
Legat de Curtea Constitutionala, potrivit art. 47 din LEGEA Nr.47/1992, privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale "Plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului ". Adica e nevoie de opinia a 6 din cei noua judecatori ai CCR. Iar potrivit unor surse 5 din cei noua judecatori sunt apropiati fostei Puteri.
Ce se intampla daca CCR invalideaza referendumul sau nu reuseste sa ajunga la o majoritate de doua treimi, invocandu-se atat cele 7,4milioane de voturi pentru demitere, cat si participarea de 46,23%, cat si prevederile Comisiei de la Venetia care recomanda referendum fara cvorum?! Sau daca invalideaza referendumul DAR, nu se constata nici intrarea in vigoare a demiterii, nici incheierea interimatului, lucru juridic vorbind posibil.
Daca nu se va valida referendumul, cum Curtea a respins sesizarea PDL privind art. 3 din Hotararea Parlamentului nr. 34 din 2012, articol care lasa Parlamentului o portita in cazul in care referendumul nu este validat, Parlamentul va stabili calea de urmat. Citam din decizia de luna aceasta a CCR: "in situatia in care Curtea Constitutionala va stabili ca nu au fost indeplinite conditiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul Romaniei va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat". Procedura de urmat poate insemna dupa unii juristi luarea la cunostinta de decizia CCR si respectarea acesteia, dar nu se exclude un nou referendum. Jucat de data aceasta dupa noi reguli, fara cvorum, asa cum stabileste noua lege a referendumului, pentru a se evita ciclicitatea imposibilitatii luarii unei decizii ferme. Proces insa improbabil de a se petrece.
Dar ce se intampla daca CCR nu va ajunge la o decizie cu doua treimi, referendumul nefiind nici validat, nici invalidat si prin urmare nu se constata nici intrarea in vigoare a demiterii, nici incheierea interimatului. Ei bine, atunci raspunderea ajunge la Parlament, care "va decide asupra procedurii de urmat".
(Articol preluat de pe ftr.ro)