Blogul lui Stelian Tanase: DOUA VORBE, TREI MINCIUNI - BASESCU LA REALITATEA TV, TRANSCRIPT

Blogul lui Stelian Tanase: DOUA VORBE, TREI MINCIUNI - BASESCU LA REALITATEA TV, TRANSCRIPT
Dan Suciu: In ultimele zile abunda cuvintele grele pe scena politica: hoti, corupti, puscariabili. Coabitarea este posibila?
Traian Basescu: Am crezut mult in coabitare. Dupa ce Guvernul MRU a pierdut majoritatea in Parlament, avand experienta utilizarii unor sefi de institutii din Opozitie, la SRI si SIE, am facut incercarea coabitarii pentru a evita instabilitatea politica. Am avut convingerea ca va merge. Era o distanta de la 2007 la 2012. In timpul alegerilor locale, nu am scos un cuvant, desi eram atacat tot timpul, chiar de catre premierul pe care l-am desemnat, Victor Ponta. Am mers foarte departe cu toleranta. Am acceptat-o pe Ecaterina Andronescu ministru, desi avea o problema cu incompatibilitate. Am acceptat de dragul stabilitatii politice. Am tolerat plecarea la Consiliu impotriva deciziei Curtii Constitutionale si, totusi, a fost declansat un proces de suspendare. Masurile luate in 2010 au afectat populatia, cu atit mai mult cu cit mesajele guvernului nu au ajuns prea departe. Lumea a ramas cu ideea "guvernul a facut lucruri rele impotriva noastra". Dar lovitura data impotriva institutiilor statului, aproape militar, a fost data in numele puscariabililor. Acest lucru s-a petrecut in numele puscariabililor.
DS: Iata folositi si dvs. astfel de termeni. Puscariabili, penali?
TB: Va dau o informatie publica, au votat 19 parlamentari cu dosare penale, alti 3 incompatibili, plus Voiculescu, care tocmai plecase din Parlament. Sunt intr-o ancheta penale acestia.
DS: Adversarii dvs. amintesc ca si pe numele dvs. se pot deschide dosare penale.
TB: Afirmatiile vin de la puscariabili. Din cite stiu eu nu am nicun dosar penal. Reclamatii penale am avut. Am avut 500 cind eram primar general.
DS: Vorbim de cele doua: cel privind casa din Mihaileanu si dosarul Flota.
TB:Acel dosar a fost inchis, pentru ca am dobandit apartamentul - nu e vila, e un apartament - l-am dobandit legal dupa ce primisem notificarea sa parasesc apartamentul din Maresal Prezan. Iar povestea cu Flota o stiti. Au fost 111 sau 109 inculpati. A existat un procuror al Departamentului National Anticoruptie, Amariei, care a refuzat sa semneze rechizitoriul . Dosarul este inchis, oamenii sunt nevinovati. Uitati. Eu am opt ani de mandat, nu ma lupt pentru un scaun. Obiectivul meu nu mai poate fi acel scaun. Obiectivul meu este Romania europeana pt ca aici am ajuns. Au ramas fara presedintele care ii incurca. In 10 zile au facut reputatia Romaniei tandari.
DS: Aceasta este o problema, reputatia tarii.
TB: Este vorba despre o Romanie izolata. O ramanere a lor ( a lui Antonescu si Ponta, n.n.) in functia de presedinte, de prim-minsitru, dupa acest referendum inseamana o Romaniea izolata, o Romanie care a dat si mesaje nationaliste inacceptabile in interiorul UE.
DS: Adica cine voteaza impotriva dvs, voteaza impotriva Romaniei europene.
TB: Europa i-a rejectat pe Victor Ponta si CAntonescu. Eu nu am pretentia ca toata lumea sa inteleaga acest lucru. V-as aduce aminte iesirea domnului presedinte interimar Antonescu care numai nu batea cu pantoful in pupitrul de la Cotroceni ca lui nu-i da nimeni ordine. Sunt de acord, un sef de stat nu primeste ordine de la nimeni. Numai ca ce n-a inteles dansul? N-a inteles ca Uniunea Europeana e o chestie despre valori. Iar respectarea acestor valori inseamna subventii pentru agricultura, libera circulatie, bani pentru dezvoltare. Cind nu respecti aceste valori, nu mai ai drepturi. Si s-a intimplat si altora.Austria, de exemplu, cind la putere a venit Jork Heider.
DS: Nu este prea complicat sa sustii ca Romania depinde de o singura persoana, oricare ar fi ea? Dvs asta sustineti.
TB: Nu. Nu asta am spus. Trebuie resetata situatia. Eu nu asta va spun. Puteam reseta situatia din Romania prin Curtea Constitutionala. Dar prin Monitorul Oficial, prin inversarea ordinii din MO nu au mai putut fi judecate inlocuirea lui Vasile Blaga, etc. Dar nimeni nu poate fi pacalit, toti stiu, ambasade, etc. Si toti spun: "Resetati imediat functionarea statului roman" pt ca nu exista nicio o garantie ca Victor Ponta si Crin Antonescu nu vor proceda la fel si in alte situatii. De asta au vorbit preventiv despre independenta justitiei. Suspendarea este constitutionala si am validat acest lucru prin prezenta mea in Parlament. Dar in ceea ce priveste motivele, aici s-a facut un mare abuz.
DS: Vorbiti de coabitare.
TB: Mai bine sa incheiem subiectul suspendarii.
DS: Dar exista o decizie a CCR care inchide aceasta decizie.
TB: Nu, pentru ca ne-a spus CCR ca nu e de compententa ei. Ca nu se poate judeca. Dar acum nu mai conteaza. Nu pot sa ajung aproape de referendum si dupa aceea sa apelez la tot felul de proceduri. Nu imi convine sa apelez la tertipuri.
DS: Sunt trei posibilitati. Cistigati, cum coabitati? Pierdeti. Si a treia, pierdeti, dar este invalidat referendumul.
TB: Coabitarea. Categoric, da. Am stimulat coabitarea. Eu l-am desemnat pe Victor Ponta. Nu am facut nicio alta incercare, sa dau Guvernul PDL-ului. PDL pierduse majoritatea, nu am stat la discutii. Pur si simplu am spus: voi l-ati desemnat pe Ponta prim-ministru, poftim mandatul, asta-i drumul. Obligatia era: chiar daca nu ne iubim sa functionam institutional si fiecare sa-si vada de-ale lui.
DS: CCR spune ca doua chestiuni va sunt imputabile. V-ati asumat rolul de premier si nu v-ati exercitat functia de mediator.
TB: Sa le luam pe rind. Le consider corecte. In masura in care lucrurile sunt cunoscute. Situatia ma obliga la unele dezvaluiri de natura economica. Decizia ca eu sa fac anuntul (6 mai 2010) a fost un concurs de imprejurari. A fost o serie intreaga de intilniri. BNR, premier, ministrii. A fost intilnirea cu Fondul. Nu ne intelegem, am spus. A urmat alt sir de consultari. Si in ziua declaratiei, intilnire cu partidele politice. Am zis nu ne miscam de pe linie. Alternativa era sa crestem fiscalitatea....
DS: Haideti sa trecem de istoria asta, ca e istorie.
TB: Dar trebuie sa stiti. Concluzia noastra a fost sa nu afectam intreprinderile, ca era singura noastra sansa. De ce am facut eu anuntul. Pt ca nu eram eu politician sa am de suferit. Eu sunt parte a executivului, si presedintele e cel mai credibil pe pietele internationale. Era un mesaj pentru piete.
DS: Intr-o astfel de situatie ar fi imposibila intr-o coabitare.
TB: Ba as face oricind acelasi lucru daca interesele Romaniei o vor cere.
DS: Vi se reproseaza ca nu ati actionat ca un mediator intre institutiile statului.
TB: Am invitat partidele la Cotroceni si ele nu au vrut sa vina.
DS: Partidele nu sunt institutii.
TB: Dati-mi exemplu de situatie in care am inregistrat un esec. Un repros pe care mi-l puteti face.
DS: Eu nu va fac nici un repros, citez din motivarea Curtii Constitutionale.
TB: Fractura din societate a inceput in 13-16 1990, a continuat o data cu condamnarea comunismului.
DS: Sau atunci cind ati vorbit la telefon si ati spus "Ghici ghicitoarea mea cine o sa plece?".

(Va urma)