Inpolitics: Referendumul extins - asul din maneca guvernului Ponta (Bogdan Tiberiu Iacob)

Desi partizanii presedintelui Basescu isi freaca deja miinile de fericire la gandul ca premierul Ponta a promis UE ca va respecta decizia Curtii Constitutionale privind organizarea referendumului, mai exista hopuri de trecut. Unul dintre acestea, mare de tot, e posibilitatea guvernarii USL de a recurge la un referendum extins, ceea ce ar spori considerabil participarea la vot, iar PDL nu ar avea argumente pertinente impotriva procedurii.
Un referendum extins inseamna unul a carui desfasurare sa aiba loc nu in una, ci in doua pana la trei zile. Procedura este analizata intens la guvern in aceste zile, potrivit informatiilor intrate in posesia Inpolitics, in conditiile in care legislatia actuala nu interzice acest lucru.
Astfel, legea 3/2000, privind referendumul, prevede explicit ca doar referendumurile locale se pot derula intr-o singura zi, nu si cele nationale.
Mai mult, exista deja precedentul referendumului din 2003, cind romanii au avut la dispozitie doua zile, in loc de una, pentru a vota noua Constitutie.
Argumente in favoarea procedurii se gasesc fara probleme, tinand cont de importanta scrutinului, ca si de faptul ca, spre deosebire de alegerile obisnuite, in cazul referendumului urnele de vot se inchid la orele 20,00 si nu 21,00.
Pe de alta parte, prelungirea referendumului nu poate fi contestata de catre adeptii lui Basescu, intrucat nu poate fi infatisata convingator drept o smecherie ori ceva imoral: la urma-urmei, cu cat mai mare participarea, cu atat mai bine pentru democratie, iar votul romanilor nu este sub nicio forma influentat de durata scrutinului.