Politichii.ro: Cum si de ce se va vota la referendum (Autor: Cristian Banu)

La referendumul pentru demiterea presedintelui vor fi trei categorii de voturi:
1) Votantii USL care vor vota impotriva presedintelui. Aici lucrurile sunt clare si mobilizarea la vot va fi foarte buna, mai ales ca acum USL controleaza 38 de judete unde detine presedintia Consiliului Judetean si majoritatea primarilor.
2) Votantii pe care PD ii mai poate mobiliza la vot. Teoretic, sunt intre 15-20%. In realitate, vor fi mai putini, pierderea puterii reducand semnificativ capacitatea de mobilizare prin pierderea unor pozitii din administratie. Mitingul de la Bucuresti a aratat o mobilizare intre 50-60% din planificare, daca mergem pe estimarile cele mai optimiste de 3000 de participanti. In realitate, cei care cunosc Bucurestiul stiu ca in parcarea din fata Palatului Regal in care in mod normal intra in jur de 150 de masini nu au cum sa intre mai mult de 2000 de persoane inghesuite la maxim, ceea ce nu era cazul sPentru cei care nu cunosc zona, este aproximativ un patrat cu laturile de circa 50 m, cu 8 randuri de locuri de parcare a cate 18-20 de masini, iar in zona asta a intrat si scena si vreo 10 autocaret. Deci, in realitate, cifrele de mobilizare au fost mai mici. Acordand ca circumstanta atenuanta timpul scurt, putem sa pastram estimarea initiala de maxim 60% (parerea mea este ca este o varianta optimista). Nici in tara mitingurile nu au trecut de 200 -300 de persoane.
3) Votantii anti-USL. Atentie, acestia nu sunt votanti pro-Traian Basescu. Aici includem oamenii ramasi cu sechele de pe urma mineriadelor, "anti-comunisti", victimele propagandei, "oameni de dreapta", "aparatori ai statului de drept". Majoritatea lor au ca motivatie o spaima mai mult sau mai putin reala care ii face sa cada victime sigure propagandei abile a democratilor care la toate alegerile a incurajat votul de frica: "vin rusii", "dispare cota unica", "comunistii", "mogulii", etc. Unii dintre ei cred sincer ca Ecaterina Andronescu va scoate engleza din scoli si copiii vor invata numai rusa sau ca primul lucru pe care il va face Antonescu la Cotroceni va fi sa-l elibereze pe Nastase. Lor li s-a pregatit spaima suprema: "Ne dau afara din UE". In randul lor mobilizarea poate fi buna desi frustrarile lor se defuleaza mai degraba online pe bloguri si facebook. Totul depinde cat de repede se va fasai spaima cu datul afara din UE. Caracteristica lor principala este ca vad in Traian Basescu raul cel mic.
Ar trebui sa existe si o a patra categorie, a votantilor pro. Daca exista astfel de votanti, ei sunt intr-o cantitate neglijabila (exceptand pe cei din categoria 2). Tinand cont ca 1 vs. 2 este cam 4:1, cei din categoria 3 nu au cum sa remonteze, asa ca scorul actual 65-35 nu are sanse de a fi modificat prea mult.