Cotidianul.ro : Dupa ce a mintit ca nu a mintit niciodata

4 gogosi uriase ale lui Traian Basescu

Vineri seara, la doua ore dupa ce a aflat rezultatul votului din Parlament, Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa. Am retinut, printre altele, afirmatia ca nu a mintit niciodata. Demontam aceasta minciuna doar cu cateva exemple notorii.
Basescu: nu am mintit niciodata
De la pupitrul oficial al Administratiei prezidentiale, Traian Basescu a facut vineri seara urmatoarea afirmatie: "Tineti cont de un lucru: daca eu am avut un oarecare, poate spun putin, sunt prea modest, daca am avut respect pentru mine insumi, dincolo de faptul ca nu am mintit niciodata si ... sau niciodata cu intentie, uneori ai informatie proasta. Se intampla, mi s-a intamplat, dar nu am mintit niciodata" (atragem atentia ca am preluat ad-literam exprimarea presedintelui suspendat - n.a.). Lucrurile, dupa cum se stie, nu stau deloc asa. Pentru reimprospatarea memoriei lui Traian Basescu, apelam la cateva din minciunile spuse de-a lungul anilor.
Gogosi "marca" Traian Basescu
o 19 aprilie 2007. "Daca voi fi suspendat de Parlament, demisionez in 5 minute"
Nu credem ca mai trebuie sa dam vreo explicatie care sa demonstreze contrariul acestei afirmatii.
o 19 mai 2007. "Va propun ca (...) o data la 3 luni sa ne vedem in Piata Universitatii, in ultima sambata de la fiecare a treia luna, la ora 17,00, pentru raportul presedintelui in fata romanilor"(Declaratie facuta in Piata Universitatii dupa exit-poll-ul referendumului pentru demitere - n.a.). Din 19 mai 2007, Traian Basescu nu a mai pus piciorul in Piata Universitatii.
o 8 decembrie 2010. "Sotia mea a fost neintegrata in campul muncii trei luni. La ambiicopii. Deci, nu am avut intotdeauna in Romania 24 de luni de iesire din campul muncii".
(Declaratie facuta in emisiunea Prim-plan la TVR 1, subiectul fiind modificarile aduse de catre guvernul Boc in regimul concediului maternat. Cu aceiasi ocazie, reamintim, Traian Basescu a lansat expresia, "Toata tara asta a devenit o tara de mamicute si bebelusi")
In 1995, in publicatia Ochiul Soacrei, in cadrul unui interviu, dna Maria Basescu afirma: "De 15 ani sunt casnica. (...) Am stat foarte mult singura. E adevarat, la inceput am incercat sa dau fetita la cresa, dar nu se adapta. Era mereu bolnava si nu manca. Asa ca am ramas acasa. Singura". (Mentionam ca Elena Basescu avea in 1995 exact 15 ani - deci sigur, de cand s-a nascut si pana a implinit 15 ani, dna Elena Basescu nu s-a aflat "in campul muncii". Nu se cunosc informatii in ceea ce priveste concediul post natal pentru Ioana Basescu. Aceasta avea in 1995 varsta de 18 ani.)
o 29 septembrie 2011. "In 1989, in vistieria tarii se aflau 296,5 tone de aur. Acum mai sunt 103 tone. Sa-i intrebam pe toti care au fost la guvernare, sa-l intrebam pe domnul Mugur Isarescu, unde sunt 193,5 tone de aur? Pot sa va spun eu ca s-au vandut! S-au vandut casa se dea pensii si salarii!" (Afirmatie facuta la Rosia Montana intr-o discutie cu sateni, contestatari ai proiectului RMGC) Tot cu aceasta ocazie, Traian Basescu a mai afirmat: "In perioada urmatoare, o sa ma ocup si de desecretizare" (a contractului RMGC - n.a.)
Dupa numai o ora de la aceste afirmatii, intr-o interventie la Realitatea TV, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a precizat: "Dupa 1989 si pana acum, Romania nu a vandut un gram de aur". (Cat despre desecretizarea contractului, nici pana in ziua de astazi acesta nu a fost dat publicitatii - n.a.)