AmosNews : Punctul pe Y . Sa-ti fie rusine, Victor Ponta! (Autor : OCTAVIAN ANDRONIC)
Un Traian Basescu asa cum nu prea l-am mai vazut. Trist, plangacios chiar. Aproape resemnat.
A fost impiedicat sa-si exercite mandatul si atributiile constitutionale. Prima data in opt ani de zile. Ani in care s-a straduit - si a reusit - sa creeze o buna reputatie. Nu pentru Romania, ci pentru reprezentarea sa la reuniunile Uniunii Europene.
Ei bine, preocuparea pentru aceasta reputatie, grija de a nu o pune sub semnul intrebarii l-au facut sa renunte la plecarea spre Bruxelles. A luat aceasta decizie din bun simt, pentru a nu crea o situatie stanjenitoare pentru partenerii europeni.
Tristetea prezidentiala este determinata nu doar de faptul ca Romania a fost privata de o reprezentare competenta("am fost unul dintre lideriiUE care au spus ca solutia pentru viitor este crearea Statelor Unite ale Europei") dar si de nelegitimitatea acesteia.
N-are de gand sa se razbune. Nu intentioneaza sa faca plangere penala impotriva premierului. Deplange doar situatia in care a ajuns tara...
Este, probabil, ultimul lucru pe care vi l-ati imaginat la auzul vestii ca presedintele n-a mai plecat la Bruxelles si ca iese la TV sa faca declaratii.
Traian Basescu a mai pierdut o partida. A dat peste unul cu mai mult tupeu decat al lui, care nu s-ar fi dat - probabil - in laturi sa-i dea branci de pe scaunul rezervat Romaniei. Asa ceva nu i s-a mai intamplat de opt ani, timp in care n-a simtit nevoia sa imparta cu cineva puterea. A dispus discretionar, aproape constitutional, de ea. Pus insa in situatia sa o partajeze, sa se bata pentru ea, nu mai dovedeste aceeasi dezinvoltura. Si pierde in serie."Pariul" cu Constitutia, care nu-l lasa sa-l desemneze pe Ponta premier a fost doar inceputul sfarsitului.Predarea puterii catre opozitie in mod pasnic si aproape de buna voie a directionat cursul evenimentelor pe o cale cu sens unic. Alegerile locale n-au facut decat sa confirme o situatie de fapt. Ce urmeaza? Odata cu dezagregarea partidului basist se dezagrega si puterea prezidentiala. Declaratiile de presa de joi sunt semnul unei victorii categorice. Evident, nu a lui Traian Basescu.
Sa-ti fie rusine, Victor Ponta!
*Parafraza la patetica admonestare a lui Dinu Patriciu, dupa ce Funeriu a demonstrat, "frame cu frame", ca fimul celebrei scatoalce de la Ploiesti nu putea fi real.