Blogul Roxanei Iordache : PREMIERUL PONTA, REZULTATE FOARTE BUNE PENTRU ROMANIA, IMPRESIE EXCELENTA LA BRUXELLES, APRECIERI CORDIALE INCLUSIV DIN PARTEA UNOR PERSONALITATI DE DREAPTA
Premierul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa la Bruxelles:
S-a adoptat Pactul pentru crestere economica si locuri de munca, un rol important avand presedintele Frantei, d-l Hollande. Sunt 12o de miliarde de euro pentru crestere economica si locuri de munca.
Cred ca e un mesaj foarte bun pentru Europa.
Nu se iau bani din fondurile europene afectate Romaniei, dimpotriva, s-a trecut in mod expres posibilitatea de a transfera fonduri de la un program operational la altul.
Cred ca Romania poate sa beneficieze direct, daca vom sti sa depunem proiecte si sa folosim aceasta oportunitate.
Propunerile noastre pentru Pact au fost adoptate.
Este si un semn de schimbare politica. Disciplina bugetara, reformele structurale raman in continuare, dar faptul ca se adauga masuri concrete de crestere economica si locuri de munca nu poate fi decat imbucurator.
Analiza de tara prezentata de presedintele C.E. a aratat ca Romania isi mentine toate tintele (helas!), ceea ce ne pastreaza si ratingurile.
S-a adoptat oficial intentia de finalizare pana la sfarsitul anului, in presedintia cipriota, a principalelor decizii privind bugetul, in care Romania, daca are capacitate administrativa, va beneficia mult mai bine de fondurile europene. Deocamdata, important e ca Romania n-are fonduri dezangajate - o solicitare a noastra expresa, care a fost acceptata.
Am avut discutii informale pe tema Schengen, cu un rezultat favorabil in toamna.
Cred ca propunerea Poloniei ca Romania si Bulgaria sa intre in spatiul aerian si naval din toamna, si din primavara anului viitor, si in spatiul terestru Schengen, va fi concretizata. Am o relatie foarte buna cu premierul Donald Tusk, tin la parteneriatul strategic al Romaniei cu Polonia.
Au fost discutii lungi, tensionate. Cuvantul cel mai des aparut a fost cel privind relatia guvernelor cu parlamentele tarilor lor. Am solicitat sesiune extraordinara, pentru a prezenta rezultatele si a incepe sa luam masurile necesare pentru a beneficia de pactul de crestere.
Il voi informa pe presedintele Romaniei asupra tuturor aspectelor.
Rezultatele acestui Consiliu European pentru tara noastra sunt pozitive, mult mai bune decat am fi crezut ieri. Cred ca am reprezentat cat am putut de bine Romania.
In final, premierul Ponta a anuntat ca Ecaterina Andronescu va fi ministrul Educatiei. Si ca daca decizia instantei ramane de condamnare, va parasi functia ca si Mircea Diaconu
Ministrul interimar Liviu Pop a anuntat telefonic, la Antena 3, ca stia de cateva zile.
Nota: Premierul Ponta si-a facut botezul focului in Europa. A facut o impresie foarte buna. As putea spune, chiar excelenta, din moment ce s-a bucurat de cuvinte elogioase din partea unei personalitati ca premierul Ducatului Luxembourg, cel mai logenviv prim-ministru din Uniunea Europeana, Jean-Claude Juncker: clasic om de dreapta. Si om. Sa mai adaug si nobil ar parea tautologic - dar este, nu doar la figurat.
Si asa, ca fapt divers: poza de familie, al nostru e cel mai inalt.