Guvernul nu-l poate exclude pe presedintele Romaniei din delegatia care participa la Consiliul European in perioada 28-29 iunie, seful statului fiind cel care ia parte la reuniunile de acest fel, iar premierul poate merge doar daca este delegat expres de presedinte.
In sedinta din 27 iunie, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146, lit.e) din Constitutia Romaniei si al art. 34 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a examinat cererea formulata de presedintele Romaniei privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte.
La sedinta de judecata au participat, din partea presedintelui Romaniei, Stefan Deaconu, consilier prezidential, iar din partea guvernului, primul-ministru Victor-Viorel Ponta, impreuna cu ministrul justitiei, Titus Corlatean, si ministrul pentru relatia cu parlamentul, Mircea Dusa, informeaza CCR.
In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre guvern, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de actiunea guvernului si a primului-ministru de a-l exclude pe presedintele Romaniei din delegatia care participa la Consiliul European in perioada 28-29 iunie, mai arata sursa citata.
In exercitarea atributiilor constitutionale, presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei si guvernului.
Premierul Victor Ponta a declarat ieri ca in CCR exista cinci judecatori care "transpun in decizii tot ce ii convine" presedintelui Traian Basescu, iar Curtea practic a adaugat Constitutiei, anuntand prin decizia privind reprezentarea la Consiliul European, ca Romania e republica prezidentiala.
Ponta a spus ca Traian Basescu a numit la CCR "niste oameni care mereu i-au indeplinit dorintele". El a comentat ca USL are guvernul, parlamentul si voturile romanilor, iar presedintele "are cinci judecatori numiti stiti foarte bine cum si care transpun in decizii tot ce ii convine intr-un anumit moment presedintelui Traian Basescu".
"CCR ar trebui probabil sa-i dea si un mandat presedintelui Traian Basescu ce sa spuna pe tema fondurilor UE, ce sa faca pe tema masurilor de crestere economica si crearea de locuri de munca, or, lucrul asta e absurd", a mai comentat Ponta.
Premierul a adaugat ca va pune in practica, in viitor, depolitizarea CCR, ca deciziile sa nu mai poata fi blocate de judecatori "tinuti in ascultare cu metode pe care presedintele Basescu le stapaneste foarte bine".
"O majoritate din CCR practic a adaugat la Constitutie si a anuntat ca Romania e o republica prezidentiala, in care presedintele detine toate functiile si are drept absolut asupra guvernului si parlamentului. Lucrul asta este total inacceptabil", a mai spus Ponta.