Prima sedinta a noului Consiliu Judetean Dolj a debutat cu scandal. Grupul PDL, prin vocea consilierului Stefan Stoica, le-a cerut ieri socoteala celor de la PNL pentru ca l-au desemnat vicepresedinte al CJ pe probleme economice pe Laurentiu Ivanovici, fost director al Camerei Agricole Dolj, dar si fost "trecator" prin arestul politiei pentru un dosar in care a fost condamnat pentru fals si uz fals.
Luptele politice intre partidele din Consiliul Judetean Dolj au inceput in forta chiar de la sedinta de constituire a consiliului. Toate lucrurile au fost bune si frumoase pana cand s-a ajuns la propunerile pentru cele doua functii de vicepresedinti, unul pe probleme tehnice, iar celalalt pe probleme economice. Cum USL, format din PSD si PNL, detine majoritatea zdrobitoare in consiliu, celelalte partide nici nu s-au mai obosit sa faca propuneri, deoarece candidatii lor nu ar fi avut nici o sansa la vot. Asa ca PSD l-a propus pe Cristinel Iovan, cel care a ocupat si in mandatul trecut functia de vicepresedinte, iar PNL l-a aruncat in lupta pe Laurentiu Ivanovici. Pentru a da greutate propunerii, la sedinta au participat si deputatul PNL Mihai Voicu, presedinte al filialei judetene a partidului, si noul director al ADS, Dan Mogos, cel care in legislatura trecuta a ocupat functia pregatita pentru Ivanovici. Desi faptele pentru care a fost condamnat si, ulterior, gratiat, s-au intamplat in tinerete, iar de atunci, Ivanovici a incercat sa-si reabiliteze numele, functia importanta pentru care a candidat a scos trecutul de la naftalina. Consilierul PDL, Stefan Stoica, nu a iertat si l-a invitat pe Ivanovici sa vorbeasca despre trecutul sau profesional, cu bataie la condamnarea la inchisoare. "Sunt suspiciuni legate de activitatea profesionala a domnului Laurentiu Ivanovici. Vreau sa stiu daca a avut probleme, desi stiu ca va trece aceasta propunere, deoarece aveti majoritate", l-a somat Stoica. Stanjenit de momentul dificil, Ivanovici a evitat un raspuns direct, spunand ca nu exista nici o problema legala referitoare la numirea lui in functia de vicepresedinte. Stoica a contraatacat. "Noi l-am votat ca si consilier pe domnul Ivanovici, dar am citit in mass-media despre falsul si uzul de fals. Sa ne spuna daca a fost condamnat. Daca nu, atunci imi cer scuze", l-a provocat din nou Stoica. "V-am mai spus, legea este respectata in privinta mea. Nu mai am altceva de adaugat", a raspuns Ivanovici, incercand sa se stapaneasca, dar evitand in acelasi timp un raspuns direct. "Noi nu vom vota pentru un om condamnat, mai ales intr-o functie cum este cea de vicepresedinte al CJ Dolj pe probleme economice. Si cum cei doi sunt propunerile USL, nu ale PNL sau PSD, pentru ca asa au candidat, sub numele USL, nu vom vota nici una dintre propuneri, chiar daca pe domnul Iovan il stim, a fost coleg cu noi", a spus Stoica. Dupa ce au facut fete-fete si au iesit din sala, in pauza, consilierii judeteni de la PNL si PSD s-au intors pe scaune si au votat voios asa cum se stabilise dinainte. Ba au avut si cateva voturi in plus la fiecare dintre cei doi candidati. Cristinel Iovan a obtinut 29 de voturi pentru si doar sapte impotriva, in conditiile in care USL are 21 de consilieri, PDL - 8, UNPR - 4 si PD-DD - 3. Laurentiu Ivanovici a primit 25 de voturi favorabile si 11 impotriva, iar cei doi il vor ajuta pe Ion Prioteasa ca conduca CJ Dolj in urmatorii patru ani.

Gura pacatosului adevar graieste?

Dincolo de scandalul pentru numirea controversata intr-o functie atat de importanta, trebuie remarcat faptul ca noul consiliu judetean are foarte multe nume noi, printre care cele mai cunoscute sunt Gheorghe Bica, de la UNPR, fostul inspector-sef al politiei judetene, si Petre Petrescu, deputat PSD. Ca tot vorbim de Petrescu, acesta a facut deliciul jurnalistilor atunci cand le spunea ca este posibil sa se intoarca in parlament. "Potrivit legii, eu am 60 de zile la dispozitie sa iau o decizie. Cum 20 de parlamentari au fost alesi in diverse functii in administratia locala si cum urmeaza o perioada foarte importanta in parlament, s-ar putea sa fie nevoie de ajutorul meu. De la Bucuresti mi-au spus sa raman acolo. Vom vedea. In 15 zile de la validare se constata incompetenta, ahhh... incompatibilitatea, apoi in 60 de zile trebuie sa decid", a spus Petrescu. Alt episod amuzant a fost replica lui Marcea Marcel, consilier PDL, director al Inspectoratului de Stat in Constructii Dolj. Acesta a continuat disputa pe care a avut-o in mandatul trecut cu Dan Mogos si, cand i-a venit randul sa se prezinte, l-a ironizat pe acesta: "Il salut pe domnul Mogos, caruia o sa-i simt lipsa", a spus Marcea. Pus pe glume a fost si Dan Paloiu, consilier UNPR, care a declarat ca spera sa duca la bun sfarsit actualul mandat, aluzie la excluderea din PDL cu cateva luni inainte de alegerile locale.