Inpolitics.ro : Basescu i-a facut, Basescu ii omoara (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

PDL se pregateste sa faca aceeasi eroare pe care a facut-o acum 8 ani PSD si care a costat scump: pierderea alegerilor parlamentare, a guvernarii, a presedintiei si inceputul disolutiei partidului, cu efecte traumatizante, pentru o lunga perioada de timp. E vorba de incercarea de mazilire a asa-numitei vechi garzi in favoarea unor nume noi de politicieni, in fapt doar niste caricaturi fara altceva decat discurs de pe margine.
La ora scrierii acestor randuri e in toi sedinta Colegiului Director al PDL, care analizeaza variantele de salvarea a partidului.
Indiferent de forma juridica pe care o va imbraca viitoarea formula de conducere, un lucru e cert: asistam la o batalie intre numele consacrate ale partidului si o garnitura de tineret, care e cu ochii pe "Mesia" de la SIE, adica MRU, si care beneficiaza de o sustinere discreta din partea lui Basescu.
Practic, ultima lovitura pe care ar putea-o administra Basescu PDL ar fi fortarea promovarii unui lider cu cas la gura, de tip MRU, in fruntea unui partid aflat in degringolada si amenintat cu ratarea Parlamentului, in toamna.
Controversata sau nu, vechea garda a PDL e formata din oamenii care au dovedit ca stiu sa se organizeze, sa castige batalii politice grele, sa produca bani pentru partid - legal ori ba - si sa tina steagul formatiunii sus.
De cealalta parte, asa zisa aripa reformista e compusa din gargaragii fara experienta, fara know-how, altul decat cel absorbit pe nemestecate din felurite manuale, fara dorinta de a se inhama la greu si fara curajul de a da piept cu dificultatile din politica.
Nume precum Macovei, TRU, Turcan, Voinescu ori Toader Paleologu au dovedit sistematic ca sunt campioni doar ai floricelelor stilistice in discursuri si interviuri.
Probabil ultimul de pe lista se intreaba si la aceasta ora cum de nu l-au votat o treime dintre pedelistii din sectorul 1, desi i-a regalat in ultima zi de campanie cu tutun fin de lulea si rechin islandez. Curat produse pe gustul unei tari pauperizate de criza.
De ce l-ar sustine Basescu pe unul ca Mihai Ungureanu, androginul politic care a batut recordul la viteza de uscheala din fruntea guvernului, lasand in urma doar cateva lectii televizate de gramatica? Nu e greu de ghicit: presedintele are nevoie de un Oliviu Gherman propriu, adica de un lider care, atunci cand i se va termina mandatul la Cotroceni sa se ridice, respectuos, de pe scaun pentru a-i ceda locul in fruntea partidului. Doar nu va imaginati ca Basescu, la 62-63 de ani are de gand sa plece la pescuit; politica e in sangele lui si o va face la fel ca Stalin, pana iese din ea cu picioarele inainte.
Basescu are nevoie de Turcani, de Lazaroi (apropo, ce s-a ales de maretul proiect al noii societati pe care il pritocea la trustul lui Bondrea?), de Anastasii, de Boci, de Ungureni, de Monici, de EBE si alti "performeri" cu gura mare, incapabili sa castige ceva pe cont propriu, dar foarte vocali la adresa altora.
Aceasta categorie de pseudo-politicieni are o "calitate": creeaza si mentine treaza nevoia de Basescu, adica exact ce isi doreste presedintele.
Nu MRU e Mesia pedeleului, ci Zeus de la Cotroceni, atat doar ca nu se cunoaste exact momentul revenirii si asta incurca anumite socoteli si obliga la provizorat.
Ceea ce nu convine presedintelui e ca partidul sa ajunga, democratic, pe mana lui Vasile Blaga. Prea multe "defecte" pe Buldog: e excelent strateg, excelent organizator, tine organizatiile cu mina de fier si, peste toate cele, a stiut permanent sa lase loc de buna ziua chiar si adversarilor indarjiti.
Sa ne amintim: in vara lui 2004, dupa semi-esecul la locale in fata ADA, Nastase a facut o gafa extraordinara care s-a constituit in sursa tuturor necazurilor ulterioare ale partidului si ale unor lideri.
Presedintele de atunci al PSD a hotarat, intre alegeri, sa debarce garnitura de lideri ai vechii garzi din partid, considerata responsabila in bloc de esec si sa o inlocuiasca peste noapte cu o echipa formata din anonimi politici si tineri fara experienta, precum Zanfir Dumitrescu, Titus Corlatean, Rovana Plumb, Ion Sasu, Marian Sarbu, Gabriel Oprea, Mircea Ursache, Cristian Diaconescu samd.
Multi dintre ei, atat de devotati partidului incat au sters-o englezeste la PDL cand le-a venit bine.
Rezultatul a fost ca cea mai puternica garnitura de lideri politici pe care a avut-o PSD in istoria sa, precum Cozmanca, Mitrea, Hrebenciuc, DIP, Oprescu, Pascu, Athanasiu, Taracila, Mihailescu si multi altii nu au mai fost motivati sa se implice in bataliile electorale din toamna, iar PSD a pierdut tot ce se putea pierde. A urmat, dupa alegeri, intrarea in degringolada deplina si o lunga peroada in care cel mai mare partid al tarii nu a fost in stare sa se mai regaseasca in vreun fel timp de mai bine de de 7 ani.
Sacrificand greii partidului in favoarea unor teoreticieni cu lavaliera specializati doar in glumite intelectuale pe posturile TV, PDL are toate sansele sa refaca stralucit Golgota pesedista de acum cativa ani, cu diferenta ca democrat-liberalii au, efectiv, ocazia sa dispara cu totul in toamna.