SFARSITUL REGIMULUI BASESCU (Autor: GABRIEL SAVULESCU)
CORESPONDENTA DIN KOLN, GERMANIA

USL este incontestabil castigatorul alegerilor locale din 10 iunie 2012. Procentul obtinut de partidele membre USL se prezinta astfel: PSD 29%, PNL 20%, PC 3%. Cifrele obtinute in unele colegii electorale (sectorul 1, sectorul 4, Oradea, Baia Mare, Bacau) ne indica procente care provin din sisteme electorale post-dictatoriale latino-americane. Asemenea rezultate electorale au fost inregistrate in Brazilia, Argentina si Paraguay la inceputul aniilor 90.
Partidul Social Democrat a obtinut atat in voturi valabil exprimate, dar si in mandate cel mai bun scor electoral din istoria sa. Deasemenea Partidul Conservator a bifat rezultate exceptionale: Cristian Popescu- Piedone a castigat la sectorul cu 80 %. Partidul National Liberal a devenit in urma scrutinului din 10 iunie iunie a doua forta politica la nivel local. In cifre totale liberalii se consolideaza - 20%.
PDL face implozie, revenind la scorul obtinut in anul 2000, cu diferenta ca a candidat sub titulatura PD, si formatiunea era condusa de Petre Roman. UDMR a profitat din plin de sistemul electoral, confirmand pe plan local. Cele doua partide extremiste maghiare PCM si PPMT au obtinut impreuna 1%. Si in acest plan democratia a supravietuit populismului fara frontiere.
Procentele obtinute de PP-DD indica 7%, un procent constant al electoratului anti-sistem. Nimic nou, Romania se afla sub cota europeana de 15% pentru asemenea tip de partide. Pentru UNPR, PRM, PNG-CD alegerile locale au insemnat un esec pe toata linia. PNTCD nu a reusit sa profite de implozia PDL si se regaseste undeva la 1%.
In cazul in care la alegerile parlamentare se va vota conform votului uninominal majoritar intr-un singur tur, opozitia parlamentara se va regasi la numai 10%, iar scorul USL daca va repeta perfomanta la nr. de voturi de ieri, va atinge procentul de 80%.
Scorul obtinut de USL este unic in Uniunea Europeana. La 10 iunie Romania s-a eliberat prin vot popular de regimul autoritar-corporatist neocezarist basist.