Gandul.info : Comentariu LIVE. Despartirea apelor : PDL-K.O., USL - O.K (Autor: Indira CRASNEA)

PDL a pierdut la scor alegerile locale, USL a primit un vot masiv favorabil, care inseamna si o apasatoare responsabilitate, in timp ce ciudatul partid al lui Dan Diaconescu (daca exit-poll-urile se vor confirma) a devenit a treia forta in administratiile locale.Este epilogul zilei de 10 iunie.
Marea victorie a USL este in Bucuresti, unde primarul general, primarii de sectoare si Consiliul General vor canta dupa aceeasi partitura. In multe resedinte de judet, primarii si presedintii de consilii judetene ai USL au fost realesi, Uniunea cucerind si noi fiefuri. Pentru prima oara un mare municipiu din Romania, Craiova, va avea in fotoliul de edil o femeie, candidata USL. La Cluj-Napoca, inca se joaca.
PDL a pastrat cateva mari primarii, dar aceasta este o prea palida consolare. Unii dintre candidatii sai au fost infranti de adversari pe care, in conditii normale i-ar fi depasit relaxat (cazul Sectorului 3 este simptomatic). Liderii democrat-liberali notabili s-au pitit, lasandu-i pe Adriean Videanu si Radu Berceanu sa se incurajeze cu ziceri de felul "PDL va avea pe undeva la 20 la suta" sau ca "exit-poll-urile sunt gresite".
In urma acestui scrutin bulversant, a aparut o ingrijoratoare a treia forta, PP-CD, care va conta si la alegerile parlamentare. In timp ce partidul de studio al lui Dan Diaconescu isi ia avant, formatiuni ca UDMR si UNPR isi pun problema daca vor intra in viitorul Parlament.
Alegerile locale, o avanpremiera a scrutinului general de la sfarsitul anului, configureaza o scena politica dezechilibrata. Bipolaritatea este in acest moment un vis mort, USL fiind forta dominanta, care are intrunite aproape toate conditiile pentru consolidare si o guvernare de lunga durata.Singura grija a USL, de acum incolo, este sa nu faca greseli majore de guvernare si sa nu cada in excesele presupuse de o prea lunga sedere in opozitie.
Singura sansa a opozitiei naucite, in speta PDL este sa iasa din starea de "groggy" si sa stabileasca responsabilitatile pentru aceasta infrangere asteptata, dar umilitoare. Si nu este vorba doar de Elena Udrea, aratata ca un tap ispasitor perfect. Raspunderea apartine mai multor lideri ai PDL.
Fostul vicepresedinte al PNL, Teodor Melescanu, azi retras in linistea SIE, obisnuia sa rezume, explicand neputintele unui USL aflat atunci in opozitie: "puterea decide, opozitia se exprima". Zicerea isi pastreaza valabilitatea si in conditiile de azi.
Cat despre alegatorul anonim, vedeta zilei, acesta a produs o buna participare la vot. Daca va fi inselat in asteptarile sale, acelasi alegator anonim va intoarce, data viitoare, scorul.