Gandul.info: Ministrul Justitiei, despre presiunile Ungariei in cazul Nyiro Jozsef: "Este inacceptabil. Unii s-au obisnuit cu colaborationismul Bucurestiului"

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a calificat pozitia Ungariei in scandalul creat in jurul reinhumarii poetului Nyiro Jozsef drept "inacceptabil" si ca fiind rezultatul unei politici externe slabe din partea Romaniei, in ultimii ani.
"Acest tip de conduita si de retorica sunt inacceptabile. Faptul ca ramasitele au fost introduse fraudulos, fara acceptul statului roman, este inacceptabil", a declarat Corlatean intr-o emisiune la Realitatea TV.
Titus Corlatean a spus ca diplomatia de la Budapesta stia inca de anul trecut de problemele si sensibilitatile din jurul acestui subiect si ca totusi "a ales sa mearga mai departe", lucru pe care il califica drept inacceptabil din partea unui "stat vecin, membru al UE"
"Este rezultatul unei politici slabe a statului roman.Unii s-au obisnuit cu colaborationismul de la Bucuresti. Faptul ca statul a devenit mai slab, fara reactii, este rezultatul unei politici proaste de la Bucuresti, in ultimii ani", a mai spus Titus Corlatean. El a reamintit ca Romania nu a avut nici o reactie publica nici in 2010, cand Parlamentul de la Budapesta a adoptat legi care desfiintau practic Tratatul de la Trianon si aduceau alte atingeri romanilor.
Ministrul Justitiei a mai spus ca, in astfel de situatii, este nevoie de o interventie la nivel european.
"Cand ai de-a face cu un stat membru care recurge la derapaje atat de grave intr-ale democratie, este nevoie de o reactie la nivel european", a declarat Corlatean.
Ministrul Justitiei a mai spus, de asemenea, ca partidele politice romanesti au gresit "in tot acesti ani, pentru ca nu s-au adresat si cetatenilor romani de etnie maghiara. Probabil din cauza barierelor lingvistice. Atunci cand am abandonat un segment important din populatie, am gresit".