Candidatul PNL la Primaria Carcea sustine ca Valerica Pupaza, actualul primar pesedist al comunei, i-a rupt mandibula dintr-un pumn,
dupa o cearta in plina strada
Doljeanul Ion Vasile Stefan, de 37 de ani, candidat din partea PNL la functia de primar al comunei doljene Carcea, a ajuns marti seara la Spitalul de Urgenta Craiova cu dubla fractura de mandibula, dupa ce ar fi luat un pumn in fata de la contracandidatul sau de la PSD, actualul primar din Carcea, Valerica Pupaza, de 44 de ani. Incidentul dintre cei doi dovedeste ca atmosfera din sanul coalitiei guvernamentale nu e deloc roz, iar lupta politica pentru castigarea unui post atat de important precum cel de primar de comuna poate degenera in acte de violenta chiar intre aliati.
"Primarul m-a lovit in fata"
Altercatia care a avut loc marti dupa-amiaza intre cei doi contracandidati a pornit de la dreptul liberalului de a-si expune un banner electoral intre doi stalpi de electricitate de pe raza comunei Carcea.
"Marti, in jurul orei 16.30, ma aflam pe raza comunei Carcea cu cativa colegi ai mei de la PNL. In timp ce baietii montau un banner, primarul Pupaza a oprit masina, s-a dat jos si a inceput sa ne injure si sa ne ameninte. Intre timp au mai venit patru sau cinci persoane, consilieri si cateva rude. M-au inconjurat si primarul m-a lovit in fata - avea ceva in mana - spargandu-mi buza si provocandu-mi o fractura de mandibula", povesteste Ion Vasile Stefan.
Candidatul liberal la functia de primar al comunei Carcea spune ca primarul in functie nu doar l-a lovit, ci i-a furat si telefonul mobil: "Mi-a smuls telefonul din mana - nici acum nu stiu unde este telefonul meu personal".
Cealalta varianta
Primarul din Carcea are o alta varianta privind derularea acestui conflict.
"Venind cu masina catre primarie, in jurul orei 16.00, am vazut niste baieti in galben care montau un banner. M-am oprit, m-am uitat si l-am vazut si pe candidatul de primar din partea PNL-ului. L-am intrebat: 'Domnul Stefan, ce faceti aici? Pentru cate bannere aveti aprobare?' Dumnealui a luat foc in acel moment si mi-a zis: 'Cine esti, ba, tu, de ma intrebi pe mine? Oricum, n-o sa mai fii primar! Iti arat eu tie dupa alegeri!'. A venit catre mine, m-a strans de gat, in timp ce baietii care erau cu el m-au inconjurat. Unul dintre ei m-a lovit cu piciorul in pulpa. Intre timp, venea pe strada un cetatean cu bicicleta. A oprit si a venit sa ma apere. La fel si vecinii, care au iesit la poarta si au sarit sa ma apere, sa nu fiu batut. Eu l-am rugat pe cel care era pe stalp, urcat pe scara, sa se opreasca si sa nu mai monteze bannerul pana cand nu imi arata aprobarea, sa vad si eu pentru cate bannere au aprobarea. Contracandidatul meu s-a dus la baiatul de pe scara, l-a tras de tricou si i-a zis: 'Da-te, ma, jos, ca-l montez eu, daca tu nu esti in stare'. S-a urcat acolo, l-a montat, apoi s-a dat jos si mi-a dat cu mana peste telefon in timp ce incercam sa sun la politie", a declarat Valerica Pupaza
Dubla fractura de mandibula
Potrivit politiei, Stefan este cel care a anuntat agresiunea prin numarul de urgenta 112, la ora 16.41, o echipa operativa a Sectiei de Politie Rurala Carcea fiind trimisa la fata locului pentru a aplana conflictul. Oamenii legii i-au condus la sediul unitatii de politie pe cei implicati, in vederea audierii lor.
Acolo, Stefan a facut plangere penala impotriva lui Pupaza pentru savarsirea infractiunii de lovire, iar Pupaza a depus plangere impotriva lui Stefan pentru amenintare. "M-a amenintat cu moartea inclusiv in fata comandantului de la Sectia de Politie Cosoveni. Tocmai de aceea am si depus plangere impotriva lui pentru amenintare", sustine Pupaza. Politistii au inregistrat cele doua plangeri penale, dar cu aceeasi ocazie l-au amendat cu 600 de lei si pe unul dintre simpatizantii primarului - Dumitru Truica, de 46 de ani, din Carcea - pentru ca a distrus partial bannerul candidatului liberal de la care a pornit tot scandalul.
De la Politia din Cosoveni, Ion Vasile Stefan a plecat direct la Spitalul de Urgenta Craiova, pentru a fi tratat pentru durerile de mandibula pe care le simtea. In urma investigatiilor, cadrele medicale au constatat ca barbatul are falca rupta, motiv pentru care l-au si internat.
"Starea pacientului este stabila. Este victima unei agresiuni suferite marti seara, soldata cu o dubla fractura de mandibula fara deplasare si cu leziuni contuzionare minore la nivelul fetei", a explicat ieri-dimineata dr. Adrian Fronie, medic primar chirurgie maxilo-faciala la Spitalul de Urgenta Craiova.
"S-a lovit de scara ca fraieru’"
Ca Stefan a fost lovit, alegandu-se cu o dubla fractura de mandibula, n-o spun doar medicii. O spune si politia, in baza investigatiilor de pana acum.
"Din primele verificari efectuate de politisti a reiesit faptul ca cetateanul de 37 de ani (candidatul PNL Ion Vasile Stefan - n.r.) a primit mai multe lovituri in zona fetei de la cetateanul in varsta de 44 de ani (e vorba de primarul in functie, Valerica Pupaza - n.r.). Cercetarile vor fi continuate de lucratorii Biroului Investigatii Criminale, din cadrul Politiei Municipiului Craiova, iar in functie de rezultatul verificarilor si de numarul de zile de ingrijiri medicale se va propune solutie legala prin Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova", a precizat comisarul-sef Adrian Capraru, purtatorul de cuvant al IPJ Dolj.
Si, totusi, primarul Pupaza neaga ca l-ar fi atins in vreun fel pe contracandidatul sau. "Bineinteles ca nu l-am lovit. Din contra, el mi-a adresat injurii, m-a strans de gat. Eu m-am dat de o parte, pentru ca eram inconjurat de sapte-opt baieti imbracati in galben".
Intrebat cum crede atunci ca Stefan s-a ales cu falca fracturata, primarul Pupaza a declarat: "Cred ca toata chestia asta e o inscenare. El cauta de foarte mult timp galceava cu mine, iar acum vrea sa iasa in fata cu niste minciuni. Nu l-a lovit nimeni. Ori s-a lovit de scara ca fraieru’, ori, dupa toata discutia cu mine, s-o fi dus sa-i dea cineva una, ca sa aiba o urma, ca altfel nu avea cu ce sa iasa in fata".
Coalitia incearca s-o dreaga
Fara a se dezice de candidatii proprii, liderii doljeni ai celor doua partide implicate au incercat insa sa puna batista pe tambal in scandalul electoral de la Carcea. Spre exemplu, Ion Prioteasa, presedintele PSD Dolj, a catalogat acest conflict doar prin cuvantul "regretabil", pentru a nu declansa vreun scandal in coalitie.
"Cele care trebuie sa se pronunte sunt organele de ancheta. Din punctul nostru de vedere, primarul nostru spune ca el este cel agresat. Suntem alaturi de omul nostru. Zicea ca aveau autorizatie pentru un singur banner, dar ei montau doua. Este regretabil ce s-a intamplat. Dorinta noastra ar fi ca aceasta competitie electorala sa se desfasoare intr-un cadru mai prietenos. Nu am apucat sa vorbesc cu colegii de la PNL", a spus Prioteasa.
Pozitia liderului PNL Dolj a fost si mai rezervata.
"Regret orice fel de incident care perturba o campanie electorala corecta si civilizata. Nu am cum sa stabilesc eu vinovatii. Ca presedinte al PNL Dolj, indiferent de competitori, dar mai ales ca ei sunt membrii USL, resping orice atitudine violenta. Neplacut este ca s-a lasat cu bataie. Da, exista un pact de neagresiune inclus in protocol, el prevede si sanctiuni politice, dar inca nu se pune problema aplicarii vreunei sanctiuni pana cand nu se va stabili ce s-a intamplat", a spus Mihai Voicu, presedinte PNL Dolj.