DeCeNews: Un singur motiv si pentru debarcarea si pentru judecarea lui Basescu. Art. 96 cere 322 de parlamentari

O declaratie politica a deputatului Ion Stan, vicepresedintele Comisiei de Control a SRI deschide un nou front al luptei cu Traian Basescu. Fraza legata de majoritatea cu 322 de parlamentari ar putea trada, din aceasta perspectiva, ingrijorarea presedintelui.
"Ati obtinut 284 de voturi, va apropiati de cifra de 322, care v-a purtat noroc data trecuta", a declarat presedintele Basescu la ceremonia de instalare a noului guvern, condus de Victor Ponta.
Vicepresedintele Comisiei SRI, Ion Stan, facuse recent o declaratie politica prin care il acuza pe Traian Basescu ca, in guvernul CDR, in calitatea sa de ministru, care si-a asumat coordonarea si implementarea programelor PSAL I si PSAL II, este in buna parte responsabil de distrugerea mineritului. Potrivit lui Stan, Basescu ar fi luat deciziile privind abandonarea prelucrarii minereului de cupru la Zlatna si Baia Mare, respectiv producerea cuprului pur, in concentratie de peste 99%. In urma acestora, minereul de cupru a fost extras in stare bruta, cu subventie de patru dolari la un dolar valoare minereu, si furnizat unor SRL-uri, pentru a-l exporta.
"Prejudiciile cauzate, in acest fel, sunt la dimensiuni de subminare economica a statului, in intelegere cu centre de decizie externe, ceea ce intruneste continutul material si intentional al infractiunii de tradare, pentru care cetateanul Traian Basescu trebuie sa raspunda", sustine Stan.
Acuzatia de tradare poate aduce suspendarea rapida din functie, fara referendum.
Contactat de DeCe News, deputatul Ion Stan ne-a declarat ca acuzatiile sale politice si suspendarea sunt doua actiuni distincte. "Cercetarea cetateanului Basescu se poate face oricand, daca Parchetul este sesizat sau se autosesizeaza. In timpul mandatului de presedinte, Traian Basescu are imunitate, dar dupa ce paraseste functia se poate continua procedura, fiindca faptele nu se prescriu. Eu asta am semnalat: ca actiunile coordonate de Traian Basescu au adus prejudicii grave statului roman si economiei nationale", a spus Stan. "Procedura parlamentara de suspendare este o decizie politica pe care o vor lua, daca e cazul, co-presedintii USL. In procesul de suspendare ar putea fi invocate actiunile cuprinse in acordurile amintite, sau alte fapte, asa cum vor considera factorii de decizie din cele trei partide ale Uniunii", a concluzionat Stan.
Conform articolului 96 din Constitutie seful statului poate fi pus sub acuzatia de inalta tradare de catre doua treimi din numarul parlamentarilor, ceea ce aduce cu sine suspendarea automata din functie pina cand Inalta Curte de Casatie si Justitie decide daca e vinovat sau nu.La finalul procesului, Basescu s-ar afla in situatia ministrului Atanasiu, care s-a dovedit nevinovat, dar fusese deja suspendat, iar guvernul din care facea parte pierduse puterea.

Update: Numarul total de parlamentari in acest moment este de 459(dupa ce senatorul Cristian Diaconescu a fost numit consilier prezidential). Deci doua treimi cerute de art. 96 din Constitutie nu sunt 322, ci 306.