Gandul.info : Guvernul Ponta a fost aprobat de Parlament, cu 284 de voturi pentru si 92 impotriva
Cabinetul Ponta a obtinut votul de incredere al Parlamentului, dupa ce ministrii propusi au fost audiati in comisii, de dimineata pana la pranz. Premierul desemnat mizeaza pe o majoritate confortabila, in conditiile in care USL a incheiat un protocol cu UNPR, si se bazeaza si pe grupul minoritatilor.
Pe lista guvernului Ponta se regasesc Florin Georgescu, vicepremier si ministru al Finantelor,Daniel Chitoiu (PNL), ministru al Economiei, Ioan Rus (PSD) - ministru de Interne, Andrei Marga(PNL) - ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlatean (PSD) - ministru al Justitiei, Corneliu Dobritoiu (PNL) - ministru al Apararii Nationale, Leonard Orban - ministru al Afacerilor Europene,Mircea Diaconu (PNL) - ministru al Culturii, Daniel Constantin (PC) - ministru al Agriculturii,Ovidiu Silaghi (PNL) - ministru al Transporturilor, Eduard Hellvig (PNL) - ministru al Dezvoltarii Regionale, Dan Nica (PSD) - ministru al Comunicatiilor, Vasile Cepoi - ministru al Sanatatii, Ioan Mang (PSD) - ministru al Educatiei, Rovana Plumb (PSD) - ministru al Mediului, Mariana Campeanu (PNL) - ministru al Muncii, Victor Paul Dobre (PNL) - ministru delegat pentru Administratie, Lucian Isar - ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Mircea Dusa (PSD) - ministru pentru relatia cu Parlamentul, Liviu Pop - ministru delegat pentru Dialog Social.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca la votul de astazi se bazeaza pe 232 de parlamentari care costituie grupurile parlamentare ale USL, dar si pe voturile UNPR si ale grupului minoritatilor. Pentru ca noul guvern sa fie validat este nevoie de 231 de voturi.
Guvernul USL a obtinut 284 de voturi pentru, cu peste 50 mai multe decat avea nevoie pentru a fi investit.
UPDATE 21.20 Victor Ponta, care se afla inca la Parlament, a declarat ca va merge in aceasta noapte la Palatul Victoria, unde se va intalni cu fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, pentru a-si prelua mandatul de premier.
UPDATE 21.07 Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru numirea Guvernului Romaniei condus de premierul Victor Ponta, in formula aprobata de Parlament.
UPDATE 21.00 Guvernul condus de Victor Ponta depune juramantul la Palatul Cotroceni, la ora 22.30, a anuntat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Liviu Dragnea a precizat ca presedintele Basescu l-a sunat pe Victor Ponta pentru depunerea juramantului.
UPDATE 20.47 Ponta asteapta ca presedintele Traian Basescu sa ii lanseze in aceasta seara invitatia de a veni la Palatul Cotroceni, impreuna cu ministrii sai, pentru ceremonia de investire oficiala. Aceasta invitatie nu a sosit inca, spune noul premier.
UPDATE 20.45 Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe fostul prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu ca a incercat sa aloce fonduri si a numit persoane in functii, dupa ce guvernul sau a picat in Parlament, in urma motiunii de cenzura a USL.
UPDATE 20.20 Toti ministrii isi vor prelua mandatul marti dimineata, la ora 8.30, fara festivitati si protocol, dupa care se vor prezenta la Palatul Victoria pentru prima sedinta a noului Guvern, a declarat premierul Victor Ponta.
El a precizat totodata ca, marti, va prelua la randul sau mandatul de prim-ministru de la predecesorul sau, dar ca va fi prezent si in Senat, alaturi de liderul PNL Crin Antonescu, pentru dezbaterea legii electorale.
"Maine dimineata, la prima ora, ne apucam de treaba", a spus Ponta.
UPDATE 19.54 Guvernul Ponta a primit votul de investitura din partea parlamentarilor. Conform surselor gandul, 284 de parlamentari au votat pentru. 92 de parlamentari au votat impotriva. In conditiile in care USL se baza pe 276 de voturi in care sunt incluse cele ale UNPR si ale minoritatilor, rezulta ca 8 parlamentari ai PDL, ai UDMR sau din partea independentilor au votat in favoarea guvernului Ponta.
UPDATE 19.45 Votul s-a incheiat, iar urnele cu bile au fost preluate pentru numaratoarea oficiala.
UPDATE 19.03 A inceput votul cu bile pentru investirea guvernului condus de Victor Ponta.
UPDATE 19.00 Victor Ponta i-a spus Elenei Udrea ca a contribuit foarte mult la instalarea unui guvern USL si ca il prefera pe Vasile Blaga ca lider al Opozitiei.
UPDATE 18.07 Presedintele PNL Crin Antonescu si-a inceput discursul. "Sper ca nu va imaginati ca eu si cu domnul Ponta am intocmit programul de guvernare pe drumul pana la Brasov".
"Este vreo problema stringenta a minoritatilor nationale din Romania? Cred ca ar fi trebuit sa le rezolvati, ati fost la guvernare. Eu impreuna cu domnul Ponta consideram ca exista. Mi s-a parut cu totul nedrept sa vorbiti astazi in termeni disproprotionati, patetici intr-un sens prost, ca guvernul investit azi incepe o prigoana impotriva minoritatilor", i s-a adresat Antonescu lui Kelemen Hunor.
UPDATE 18.00 Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, incepand de astazi,"mandatul de prim-ministru lui Traian Basescu" a incetat.
"A facut praf rolul presedintelui de mediator, intrand in rolul de presedinte-jucator", a sustinut fostul premier.
UPDATE 17.35 Puiu Hasotti, liderul grupului PNL din Senat, a declarat ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa fie multumit de numirea lui Victor Ponta ca premier si a acuzat PDL ca a "jupuit romanii cu taxe si impozite mai rau ca pe vremea fanariotilor".
UPDATE 17.25 Kelemen Hunor, presedintele UDMR, l-a acuzat pe premierul desemnat Victor Ponta ca programul de guvernare prezentat astazi nu contine nici o referire la minoritatile nationale, lucru pe care il considera foarte grav.
"Mesajul guvernului USL este foarte clar. Voi, minoritatile nationale, maghiarii, germanii, evreii, turco-tatarii (...) nu contati. Nu existati! Voturile voastre sunt necesare, dar nu meritati atentia USL", a spus Kelemen, de la tribuna Parlamentului.
UPDATE 16.50 Vasile Blaga, presedintele Senatului, a inceput sa prezinte pozitia PDL fata de noul guvern. El il acuza pe Ponta ca "a infierat" aparitia UNPR in Parlament, fara ca acest partid sa aiba votul popular, dar si traseismul politic al parlamentarilor, iar acum se bazeaza exact pe aceste doua lucruri pentru a guverna.
"Programul de guvernare pe care ni-l propuneti este un mozaic intocmit la repezeala", a spus Blaga. Exemplul dat in acest sens este numarul prea mare de legi pe care Ponta a anuntat ca vrea sa le modifice in doar 6 luni de guvernare.
Blaga acuza conceptia "etatista" din programul de guvernare al USL, care sustine privatizari selective si interventia statului, pentru reconsiderare, in unele procese de privatizare.
Liderul PDL a reamintit ca "independenta justitiei" are de suferit, dupa ce Ponta a numit in fruntea acestui minister un ministru politic, pe Titus Corlatean, in locul independentului Catalin Predoiu.
"PDL nu are nici un interes sa sustina aceasta formula insailata in graba", si-a incheiat senatorul PDL Vasile Blaga discursul in fata plenului Parlamentului.
UPDATE 16.40 Ponta a anuntat ca marti, in prima sedinta de Guvern, va propune o ordonanta prin care pensionarii isi vor primi inapoi sumele retinute pentru CASS. "In numele Guvernului voi cere scuze pensionarilor care au avut de suferit", a spus Ponta.
UPDATE 16.15 Premierul desemnat Victor Ponta si-a inceput discursul in fata plenului Parlamentului, care urmeaza sa isi exprime sustinerea fata de noul cabinet. Primul om caruia i-a multumit Ponta a fost Florin Georgescu, ministrul desemnat al Finantelor, pentru ajutorul dat in negocierile cu FMI, din ultimele zile.
Ponta a multumit de asemenea UNPR pentru ca sprijina guvernul USL, apoi grupului minoritatilor nationale, pentru acelasi lucru.
"Aceasta este majoritatea formata pentru a sprijini un guvern al USL. S-a vorbit foarte mult in aceste zile ca nu ar fi o majoritate legitima. Vreau sa va reamintesc ca la votul din 2008, PSD, PNL si PC au obtinut majoritatea voturilor, deci aceasta este o guvernare legitima", a spus Ponta.
Premierul desemnat a declarat ca este gata sa respecte opinia publica sau criticile venite dinspre mass media, in ce priveste vulnerabilitatile guvernului pe care il conduce, iar dovada este ca a operat doua schimbari in lista initiala a ministrilor USL.
"Prioritatea zero este respectarea legilor. Nu vreau sa mai traim intr-o tara unde legile se respecta cateodata sau in functie de buget. Populatia Romaniei asteapta respectarea legilor si a deciziilor instantelor de judecata", a mai spus Ponta.
"Unul din obiectivele fundamentale pe termen foarte scurt este de a renegocia si de a opri contractele bilaterale cu baietii destepti, despre care fosta guvernare a vorbit foarte mult si nu a facut nimic", a spus Ponta.
Ponta a spus ca nu vor avea loc schimbari pe criterii politice in administratia publica.
Un alt obiectiv anuntat de Ponta este organizarea corecta a alegerilor, acest obiectiv cazand in sarcina ministrului de Interne, Ioan Rus.
"Sper ca seful de campanie al opozitiei, domnul Vasile Blaga, sa constate ca domnul Rus a ramas acelasi om corect si eficient in administarea treburilor Ministerului Afacerilor Interne si al Administratiei", a spus Ponta, referindu-se la relatia buna pe care cei doi o au.
Ponta a salutat victoria lui Hollande in cursa pentru presedintia Frantei: "Sper ca niciodata un presedinte al Frantei nu il va mai indeparta cu mana pe presedintele Romaniei, asa cum s-a intamplat in trecut".
Ponta a acuzat " modul ilegal si ilegitim prin care guvernul Ungureanu a cheltuit 170 de milioane de euro pentru finantarea unor primari ". El spune ca a cerut ministerului Finantelor sa incerce sa recupereze acesti bani, pentru a-i folosi la reintregirea pensiilor si a salariilor.
Victor Ponta a declarat ca toate institutiile au sarcina ca in 30 de zile sa faca un audit.