Gandul.info : Basescu catre guvernul Ponta: Va felicit pentru votul impresionant, 284 va apropie de 322 care v-a adus noroc data trecuta

Presedintele Traian Basescu a avertizat Guvernul Ponta ca parteneriatul cu el este valabil atata vreme cat nu se va incepe "un proces de restauratie". Inainte de a face o lista a asteptarilor de la noul Cabinet, seful statului i-a felicitat ironic pe uselisti pentru votul impresionant obtinut la investitura in Parlament. "284 va apropie de 322, o cifra celebra, care v-a adus noroc data trecuta", a comentat Basescu, imediat dupa ce ministrii au depus juramantul si referindu-se la suspendarea sa in 2007 de catre PSD si PNL.
Un guvern in opozitie fata de presedinte
"As vrea sa va spun la ce m-as astepta de la un guvern, fie el si de opozitie fata de mine. M-as astepta. in primul rand la o continuare a ceea ce s-a facut bun in mod deosebit in reforma statului si poate ca legea sanatatii si chiar a reorganizarii administrative pot fi promovate pana la alegerile din noiembrie. In acelasi timp, m-as astepta sa nu inceapa un proces de restauratie. In ultimii ani, in procesul de reformare a statului s-a dat prioritate unor zone de legislatie si de activitati sociale si economice care au fost asezate pe o legislatie moderna: noua lege a salarizarii, legea pensiilor, cele patru coduri, legea micii reforme, legea educatiei si codul muncii. De asemenea, m-as astepta la o consolidare la ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, adica o izolare a institutiilor statului de partide si nu a tuturor institutiilor statului, ma refer la parchete, la Parchetul General si DNA, serviciile de informatii, ICCJ si la CSM", a spus seful statului, dupa ce ministrii Cabinetului Ponta au depus juramantul.
Basescu a trasat drept sarcina noului guvern crearea de locuri de munca, insistand asupra sectorului de minerit. " Deficitele structurale majore pe care le avem la fondul de pensii si sanatate provin exact din faptul ca nu reusim sa cream un numar mare de noi locuri de munca. Aici, probabil investitiile in minerit, si nu am nicio retinere sa spun din nou, exploatarile de aur, de cupru sunt o solutie datorita cresterii pretului acestor materiale.Modul cum sa fie facut e o problema a guvernului. Aici cred ca avem o solutie cu resurse proprii, nu trebuie sa stam in asteptarea unui investitor care sa vina sa faca un mall.Avem obiectul muncii aici", a spus presedintele.
Seful statului a adaugat ca se asteapta de la noul guvern "la o buna colaborare in tot ce inseamna probleme de interes national" . "Puteti fi siguri ca in mine aveti un partener. In acelasi timp, am rugamintea sa intelegeti ca nu am dreptul moral sa raman impasibil daca un proces de restauratie in educatie, spre exemplu, s-ar produce sau in noua legislatie a muncii sau in legislatia pentru justitie. Altfel, in ceea ce ma priveste, va asigur de toata buna credinta atata timp cat lucrurile merg inainte", a insistat Basescu.
Ultimul pedelist
Traian Basescu a pus punct ceremoniei de la Cotroceni ironic cum a si inceput. Dupa ce a spus ca nu e sampanie, el i-a reprosat indirect lui Victor Ponta racolarile din ultima periada din randurile pedelistilor. "Domnule prim-ministru, a mai ramas vreun pedelist ca vad o doamna in portocaliu acolo, e ultimul", a spus seful statului.
Sotia lui Victor Ponta, Daciana Sarbu, era imbracata in portocaliu.
Momente tensionate
Un moment tensionat la ceremonia de la Cotroceni a fost dupa ce ministrul de Externe, Andrei Marga, a depus juramantul. Seful statului a ezitat sa dea mana cu el, avand un schimb de replici destul de incordat, mai ales dupa incruntarea cu care il privea pe Marga si dupa cum presedintele vorbea gesticuland cu aratatorul ridicat.
Ministrii guvernului Ponta au depus in aceasta seara juramantul la Cotroceni. Noua echipa care se va instala la Palatul Victoria a venit in fata presedintelui Traian Basescu dupa ce a primit votul de incredere al Parlamentului, 284 de senatori si deputati aproband Cabinetul propus de Ponta, iar 92 votand impotriva. Voturile obtinute in Parlament au fost cu 53 peste cate erau necesare investiturii, iar la calculul hartiei a rezultat ca opt parlamentari PDL, UDMR sau independenti au votat alaturi de cei 276 ai USL, UNPR si minoritatilor.
Gandul a transmis LIVE TEXT ceremonia de la Cotroceni.
UPDATE 23.07 Traian Basescu: Domnule prim-ministru, a mai ramas vreun pedelist ca vad o doamna in portocaliu acolo, e ultimul
UPDATE 23:04 Traian Basescu: M-as astepta la o buna colaborare, in mine aveti un partener. Nu am dreptul moral sa raman impasibil daca un proces de restauratie s-ar produce in noua lege a educatiei.
UPDATE 23:o1 Traian Basescu: M-as astepta sa nu inceapa un proces de restauratie.
UPDATE 23:00 Traian Basescu: Incep prin a va felicita pentru votul de azi. 284 e impresionant va aduce aproape de 322 care v-a adus noroc data trecuta. Va spun la ce m-as astepta de la un guvern de opozitie fata de mine.
UPDATE 22:54 Presedintele s-a intretinut jovial cateva momente cu ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, pe care in urma cu doi ani, cand acesta era la MAI, il acuza ca a folosit politic Internele.
UPDATE 22:45 Basescu a schimbat cateva cuvinte razand cu ministrii Agriculturii, Daniel Constantin, Muncii, Mariana Campeanu, si Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
UPDATE 22:41Presedintele a avut un schimb de replici incordat cu ministrul de Externe, Andrei Marga, cu care a ezitat sa dea mana.
UPDATE 22:35 Ceremonia de depunere a juramantului a inceput. Primul care a depus juramantul a fost premierul Victor Ponta.