Jurnalul.ro: Ponta a anuntat lista ministrilor. Vor fi 17 ministri si patru ministri delegati. Vezi nominalizarile pe portofolii

Premierul desemnat, Victor Ponta a declarat marti seara ca "nu vorbim despre Guvernul Ponta sau USL, ci despre Guvernul Romaniei. Prioritatea zero este respectarea legilor acestei tari. Luni voi prezenta in Parlament lista Guvernului si programul de guvernare. Guvernul va fi condus din Palatul Victoria, nu de la Cotroceni, nici de la sediul PSD sau PNL. Saptamana aceasta voi avea consultari cu reprezentantii minoritatilor si ai UDMR. Cu PDL nu avem ce discuta in conditiile in care au anuntat ca nu sustin acest Guvern. In acest moment, USL are 229 de parlamentari, cu doi mai putin decat majoritatea necesara. Ne propunem o functionare depolitizata a administratiei de stat. Doar ministrii si secretarii de stat vor fi numiti politic. Imi asum responsabilitatea unor alegeri corecte, nepartinice.
La numirea ministrilor am tinut cont de experienta profesionala, integritate si coerenta. Responsabilitatea pentru nominalizari imi apartine in totalitate.

Componenta noului guvern:

Ministerul Apararii - generalul Corneliu Dobritoiu, fost secretar de stat.

Ministerul Economiei - Edward Helvig

Ministerul Finantelor Publice si vice prim-ministru - Florin Georgescu.

Ministerul de Interne - Ioan Rus

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului - Mircea Draghici

Ministerul Culturii - Mircea Diaconu.

Ministerul Educatiei - Corina Dumitrescu

Ministerul Sanatatii - Vasile Cepoi
Ministerul Agriculturii - Daniel Constantin.

Ministerul Transporturilor - Ovidiu Silaghi

Ministerul Muncii - PNL Mariana Campeanu.

Ministerul Mediului - Rovana Plumb.

Ministerul Comunicatiilor - Dan Nica.

Ministerul de Externe - Andrei Marga.

Ministerul Afacerilor Europene - Leonard Orban

Ministerul Justitiei - Titus Corlatean.
Ministrul Administratiei - Victor Paul Dobre
Ministerul Economiei - Daniel Chitoiu
Au fost desemnati si patru ministri delegati, Liviu Pop, pentru dialog social in cadrul Ministerului Muncii, Emil Isaru, in cadrul Ministerului Economiei si Mediului de Afaceri, Mircea Dusa, pentru relatia cu Parlamentul, si Victor Alistar, ministru delegat, subordonat direct premierului, pentru strategii guvernamentale, transparenta si relatia cu societatea civila.
----------------------------

Dupa ce lista Guvernului si programul de guvernare vor fi aprobate de conducerile partidelor din Uniune, Ponta va avea discutii cu reprezentantii grupurilor parlamentare - mai putin PDL, care a precizat ca nu sustine demersul USL - pe subiectul sustinerii Guvernului.
Apoi componenta Guvernului si programul de guvernare vor fi prezentate Parlamentului, care va stabili calendarul legat de votul care fi dat Cabinetului. Vor fi programate, de asemenea, audierile ministrilor propusi, in comisiile parlamentare de specialitate. Dupa votul Parlamentului, in cazul in care Guvernul trece, ministrii si premierul vor depune juramantul de investitura si isi vor prelua mandatele.