AmosNews: Fumigenele unui piroman (Autor: OCTAVIAN STIREANU)

Un club celebru, de pe malul lacului Floreasca, a ars in intregime, in noaptea de sambata spre duminica. Multa lume spune ca i s-a dat foc intentionat. Caci incendiul deschide calea oricarei afaceri imobiliare. Iar acolo este terenul cel mai scump si mai pretios din intreaga tara. Langa Piata Romana a aparut un hotel de lux in urma acestui procedeu imbatabil. O casa veche a sarit in aer, omorand niscai batrani incomozi, terenul a fost ras, iar intr-un timp record s-a inaltat, acolo, mandretea de hotel.
Deunazi, la o emisiune care se ocupa cu excesele puterii, s-a documentat cum un bloc mai vechi de langa Gara de Nord avea amorsata o bomba artizanala la instalatia de gaze de la subsol. Blocul deranja dorinta mai veche a unora de a construi pe locul lui tot un hotel. Aruncarea in aer ar fi eliberat terenul, dar explozia a fost impiedicata de vigilenta unei pensionare cu mirosul fin, care a apucat sa cheme la timp o echipa de interventie.
Incendierea este semnul deplinei maturizari a mafiei imobiliare. Cand afacerile, in acest domeniu, au ajuns la folosirea incendiului, se poate spune ca, da, suntem in randul lumii...
Incendierea vietii politice nu se deosebeste prea mult de metoda cu acelasi nume folosita de mafia imobiliara. Piromanul sef in politica este, indiscutabil, Traian Basescu. Interviul pe care l-a acordat, duminica seara, unuia dintre cantaretii la curtea sa a avut tocmai rolul de a aprinde valvataia unor speculatii si comentarii menite sa arunce in aer Opozitia. Cica i-ar fi propus lui Victor Ponta sa fie prim-ministru, dar acesta n-a raspuns!
Intelegem spaimele politice ale lui Traian Basescu si tertipurile pe care le foloseste ca sa se salveze. Dar exista o limita in toate. Basescu se afla, inca, in interiorul unui mandat, in care trebuie sa probeze - inainte de toate - deplina capacitate a exercitarii functiei.
Orice piroman vrea sa-si stearga urmele aruncand fumigene in ochii lumii. Dar in actele oricarui piroman se afla fie un inters de neoprit, fie o urma de patologic.
La o examinare clinica a acestui caz, foaia de temperatura mintala ar trebui sa explice niste lucruri.
A fost vorba despre acelasi Ponta pe care, nu cu multa vreme in urma, Basescu il jignea in fel si chip, afirmand ca e incapabil sa conduca o masina, daramite un guvern?
Vroia sa aduca la guvernare acelasi USL aflat, acum, in minoritate si despre care spunea ca nici daca va castiga alegerile din toamna nu-i va incredinta formarea guvernului?
Din stenograme rezulta ca Basescu s-a adresat celorlalti, si nu direct lui Ponta, desi acesta era de fata. De ce? Asa se procedeaza la o desemnare de premier?!... Si de ce n-a spus chiar atunci, in declaratia televizata de dupa consultari, ca i-a propus lui Ponta functia de prim-ministru si acesta a refuzat?
Apoi, cum crede Basescu ca poate sa "puna" un guvern fara o majoritate parlamentara? Sau, poate, avea de gand sa comande PDL-ului stanga imprejur si sa-l oblige pe alde Oltean, cel cu broscoiul raios al PSD-ului in gat, sa voteze un guvern condus de social-democrati?!...
Nu demult, Traian Basescu afirma, tot la o televiziune, ca desemnarea lui Mihai Razvan Ungureanu ca prim-ministru fusese stabilita inca din decembrie. Cand a mintit? Unii ar spune ca tot timpul...
Traian Basescu are niste interese politice fantastice, nascute dintr-o incurabila boala pentru putere. Efectele acesteia il mistuie tot mai puternic, pe masura ce i se apropie sfarsitul. Ajuns pe culmile disperarii, manevrele sale frizeaza deja patologicul.

P.S. Saritura la cap, pe care, sincron, au executat-o Udrea si Boc, care, cu grabire, au jurat in favoarea lui Basescu, este una dintre cele mai rusinoase pagini din biografia lor personala... Mai mult decat atat nici ca se poate.