Inpolitics.ro: Lovitura: PSD anunta refuzul paritatii pe liste cu PNL in alegeri (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)
Vicepresedintele PSD Titus Corlatean arunca pe piata cea mai exploziva declaratie politica a saptamanii, care vine, pe deasupra, intr-un moment destul de tensionat pentru alianta USL: aceea ca social-democratii nu mai vor paritate 1-1 pe liste cu liberalii, pentru alegerile din toamna. Anuntul vine la scurta vreme dupa altul la fel de spectaculos, facut de Crin Antonescu, potrivit caruia PNL refuza sa treaca in statut interdictia colaborarii cu PDL si Traian Basescu.
Semne ca destramarea USL se apropie cu pasi repezi? Asa s-ar spune, judecand dupa declaratia pe care un lider marcant al PSD, Titus Corlatean - personaj sobru, foarte putin cunoscut ca vorbind aiurea - a dat-o in exclusivitate ziarului "Romania libera" si care va fi publicata in numarul de luni.
Potrivit lui Corlatean, citat in avanpremiera in editorialul ziarului, principiul impartirii 50/50 a candidaturilor intre PSD si PNL-PC nu va fi aplicat si la alegerile generale - "Paritatea la care va referiti a fost stabilita pentru alegerile locale. La parlamentare plecam de la o realitate obiectiva: sunt mai multi parlamentari PSD alesi la ultimele alegeri, decat parlamentari PNL, iar pe locurile disponibile vom construi impreuna in functie de alegerile locale" afirma Corlatean, cu subiect si predicat.
Numai ca textul protocolului USL il contrazice pe Corlatean si arata ca, initial, paritatea era valabila si pentru toamna: "Fiecare partid isi va desemna un numar egal de candidati la nivel national. In cazul in care vor fi desemnati pentru o noua candidatura prin procedurile interne ale fiecarui partid membru al Aliantei, parlamentarii in functie vor avea prima optiune pentru candidatura in colegiul electoral in care au fost alesi in precedentele alegeri la termen sau partiale" se arata la capitolul dedicat alegerilor parlamentare.
Asta inseamna, pur si simplu, ca PSD s-a razgandit, brusc. O decizie care confirma stralucit informatiile de culise din ultimele luni, potrivit carora social-democratii din intreaga tara sunt extrem de nervosi si de nemultumiti de paritatea pe liste cu un partid aflat la jumatatea ponderii PSD sau chiar mai jos.
Care va fi reactia liberalilor, ramane de vazut dupa aparitia interviului, dar e de asteptat ca nu prea buna.