Bugetul Craiovei a fost adoptat fara amendamentele pedelistilor, dupa ce primarul Antonie Solomon a reusit sa atraga de partea lui 6 dintre cei 14 consilieri locali ai PDL
Satul sa "joace" cum ii "canta" pedelistii in fiecare sedinta a Consiliului Local Craiova, primarul Antonie Solomon a pus capat majoritatii confortabile pe care PDL o avea in legislativul local, cu cei 15 consilieri ai sai. Dan Cherciu fiind plecat in concediu, PDL a fost prezent in sedinta de ieri a consiliului local cu 14 consilieri. Ar fi avut majoritate chiar si asa, daca Solomon n-ar fi reusit sa atraga de partea lui sase dintre pedelisti, chiar acum, cu ocazia adoptarii bugetului Craiovei pe 2012.

Amendamente USL, sustinute de primar

Dupa lupte aprige in comisii si a doua sedinta a Comisiei de buget-finante, care s-a intrunit chiar miercuri seara, executivul a acceptat o parte dintre modificarile bugetului pe care le solicitasera consilierii locali. De fapt, e vorba mai curand despre amendamente ale USL si mai putin despre cele propuse de PDL. Asa se face ca forma finala a proiectului de buget, prezentata in sedinta de ieri a consiliului local, prevedea o suplimentare de 233.000 de lei pentru Directia de Urbanism, in vederea achizitiei de tehnica de calcul performanta, dar si 50.000 de lei pentru organizarea Galei sportivilor craioveni. Gradinita nr. 17 de pe langa Scoala nr.19 a primit si ea inca 400.000 de lei, deci un total de 500.000 de lei pentru construirea unui grup sanitar pentru prescolarii acestei unitati de invatamant. Spitalul "Filantropia" a primit, la randul sau, 500.000 de lei in plus la bugetul propriu. Arhiepiscopia Craiovei s-a ales si ea cu 300.000 de lei pentru reabilitarea bisericii-monument din curtea Mitropoliei Olteniei, tot 300.000 de lei primind si Biserica "Sf. Calinic" din cartierul Valea Rosie.
Au primit unda verde si alte doua solicitari ale PSD, fiind alocate 284.000 de lei pentru proiectarea unui sistem de alimentare cu apa si canalizare in cartierul Rovine 2, plus 2.000 de lei pentru un studiu de impact si 30.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate in vederea construirii unui nou adapost canin.
Banii au fost luati de la Salubritate (881.000 de lei) si de la RAADPFL- Zone verzi (882.000 de lei).

Lupta pe bugetul RAT

La acest proiect de buget modificat, consilierii au incercat in plenul sedintei de ieri sa propuna si alte amendamente. Primul si cel mai aprig dezbatut a fost cel al pedelistului Niuri Tui, care a solicitat inca sase milioane de lei pentru RAT Craiova. Sursa acestor fonduri: cinci milioane de la "Cheltuieli cu autoritati publice", si anume de la capitolul "Cheltuieli cu bunuri si servicii", inca 500.000 de la Zone Verzi si tot atat de la Salubritate.
Pedelistii se asteptau ca o astfel de propunere populista sa fie sustinuta de PSD si PNL, dar n-a fost asa. Iar Solomon, care stia ca are sustinere in sala, n-a fost de acord cu amendamentul, amintind ca RAT Craiova a incheiat anul trecut cu o pierdere de exact sase milioane de lei, care nu-l onoreaza deloc pe directorul RAT Craiova, Marinel Florescu.
"Nu stiu cum a gandit domnul director de la RAT bunul mers al activitatii, dar tot ce se face acolo este ca se platesc salariile. Cum adica, conduci tramvaiul cu doi vatmani - unul in fata si altul in spate? Unul duce tramvaiul si altul il aduce inapoi, in conditiile in care in tramvai sunt trei calatori si nu realizezi ca numarul de calatori a scazut si va scadea in continuare si tot tu sa astepti cu mana intinsa de la primarie? RAT are venituri de 2,1 milioane pe luna si cheltuieli de 3,1 milioane. E suficient ca noi ii subventionam diferenta. Poate ca in luna februarie vom gasi resursele financiare si pentru cei care circula aproape gratuit cu transportul in comun si o sa fie un pic mai bine pentru RAT, dar acum nu sunt de acord", a spus primarul.
Viceprimarul Marinica Dinca a luat cuvantul pentru a sustine si el propunerea lui Tui. "Avem patru 'copii': RAT, RAADPFL, Salubritatea si Termoficarea. Cei patru au avut tratamente diferite in ultimii ani. La RAT, anul trecut, am dat opt milioane de lei, iar celorlalti 16 milioane", a sustinut el. "RAADPFL a primit in acest an cu 10% mai mult decat in 2011, iar RAT-ul cu 40%. Eu am in vedere toti cei patru 'copii'", l-a asigurat primarul pe viceprimar.
Bianca Predescu (PSD) a sustinut, la randul sau: "Nu putem sa acoperim un management defectuos cu bani publici. Acestei regii i s-au alocat bani atat cat are nevoie pentru a functiona cu un management performant. Problema managementului o vom discuta insa altadata". "Nu stiu daca este ipocrizie, dar nu putem sa sprijinim un management defectuos? Pai haideti sa ne amintim ca am ajutat si Termoficarea, care nu sta prea bine la incasari...", le-a atras atentia colegilor consilierul PDL, Marian Vasile. Recunoscand ca si el asteapta momentul in care "directorii de Regii sa nu mai vina sa ne ceara 'peste', ci bani de 'undite'", Vasile a spus totusi ca este nevoie de acesti bani la RAT, pentru ca altfel regia de transport e in pericol sa-si traga pe dreapta autobuzele.
Dupa aproape o ora si jumatate de discutii, amendamentul a fost supus, in sfarsit, la vot. Spre surprinderea pedelistilor, au votat "pentru" doar... opt din cei 14 consilieri ai acestui partid, asa ca amendamentul n-a fost aprobat.

Doar un amendament PDL a fost aprobat

A urmat alt amendament propus de PDL, prin vocea consilierului PDL Alexandru Gidar. Acesta a preluat ideea liberalului Pavel Badea, cerand bani pentru reabilitarea a zece terenuri de sport din tot atatea unitati de invatamant craiovene. Surpriza - si acest amendament a picat la vot, nefiind sustinut nici de USL, pentru ca Badea isi retrasese propunerea inainte de sedinta.
Si, totusi, a fost si un amendament pedelist acceptat de executiv. La propunerea consilierului Nicolae Marinescu s-au alocat 200.000 de lei pentru Festivalul Shakespeare, care se va desfasura in luna aprilie in Craiova. Propunerea a fost acceptata de primarul Solomon si a fost votata in unanimitate de toti membrii executivului local.
Ultimul care a fost batut de sustinatorii lui Solomon a fost chiar viceprimarul Marinica Dinca, presedinte al PDL Craiova si candidat al portocaliilor pentru functia de primar al municipiului.
Dinca a propus si el cateva amendamente. Unul viza achizitionarea din bugetul local a trei ambulante noi, care sa fie date fiecaruia din cele trei spitale aflate in subordinea municipalitatii, investitie evaluata la 400.000 de lei. O alta propunere viza problema cainilor de pe strazile Craiovei, viceprimarul propunand alocarea - in cadrul fondurilor date Salubritatii - unei sume de cel putin 1,2 milioane de lei (adica de cinci ori mai mult ca anul trecut) special pentru activitatea de ecarisaj. Din acesti bani, Dinca a propus ca Salubritatea sa inchirieze o fosta ferma, undeva, in apropierea Craiovei, unde sa duca toti cainii pe care-i vor aduna hingherii de pe strazile orasului: "In felul acesta nu va mai trebui sa facem o noua constructie, nici sa obtinem tot felul de avize, iar cetatenii orasului nu vor mai risca zi de zi sa fie muscati de caini". Si aceste propuneri au picat, intrunind tot numai opt voturi "pentru".
In final, bugetul Craiovei a fost aprobat cu 17 voturi "pentru", 5 "impotriva" si o abtinere.
Sedinta de excludere
"Revolta" celor sase consilieri pedelisti care s-au alaturat lui Solomon - e vorba despre viceprimarul Teodor Sas, Gheorghe Albastroiu, Dorel Marinescu, Radu Marin, Constantin Ursu si Iulian Stefanescu - n-a fost trecuta cu vederea de liderii PDL. Aseara a fost convocata o sedinta la PDL Craiova, pentru a se lua in discutie comportamentul celor sase si pentru a se decide o eventuala sanctionare a acestora, daca nu chiar excluderea lor din partid. Sedinta nu se terminase pana la inchiderea editiei.