Gandul informeaza: Alerta in Modrogan: PDL incearca sa-si revina dupa ce a fost depasit in sondaje de partidul lui Dan Diaconescu. Solutia de avarie pentru Bucuresti

Cu ochii pe sondajele care ii plaseaza sub Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, democrat-liberalii planuiesc o miscare rapida care sa-i readuca in carti. Liderii PDL resusciteaza "miscarea populara", pe care o testeaza in aceste zile printr-un sondaj de opinie si care sa fie lansata cel mai tarziu in martie. Potrivit unor surse din PDL, pe langa fundatiile apropiate partidului, in viitoarea platforma de dreapta ar urma sa fie cooptati taranistii, ecologistii, dar si UNPR. Planul de relansare al PDL este coordonat de Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Ioan Oltean si Emil Boc, sustin aceleasi surse.
Candidati comuni alesi in functie de cota din sondaje
Un prim pas va fi sustinerea unor candidati comuni la alegerile locale, alesi fiind cei care sunt mai bine plasati in sondaje. Una dintre mizele cele mai importante este Bucurestiul. In calculele pentru confruntarea cu Sorin Oprescu, PDL ar merge pe mana deputatului PDL Silviu Prigoana, in conditiile in care, cel putin in momentul de fata, uneperistul Cristian Popescu Piedone nu da semne ca ar vrea sa intre in cursa pentru Capitala. "Intre a pierde la Bucurestiul si a castiga la sectorul 4, Piedone alege sa castige la 4. Cele mai mari sanse in aceste conditii le are Silviu Prigoana", au declarat, pentru gandul, surse din PDL. Potrivit acestora, varianta Adriean Videanu luata initial in calcul a fost abandonata din motive ce tin de agenda de business a fostului primar, care ar fi acceptat o candidatura in conditiile in care alegerile ar fi fost comasate in noiembrie.
Cristian Preda Toader Paleologu sau Costica Canacheu, alti pedelisti vehiculati drept potentiali candidati nu au o cota electorala care sa-i faca pe democrat-liberali sa-i inscrie in cursa pentru Primaria Capitalei. Mai ales ca, potrivit surselor citate, Sorin Oprescu sta foarte bine in sondaje la capitolul intentie de vot si nici unul dintre cei trei nu se incadreaza in profilul de contracandidat care sa-i puna probleme actualului primar general". "Daca nu vom putea sa-l batem pe Oprescu, macar sa pierdem onorabil", au explicat sursele, referindu-se la o candidatura a lui Silviu Prigoana.
Cat priveste sectoarele, pedelistii iau in calcul sustinerea unor candidati comuni cu UNPR la 2 si la 4, Cristian Popescu Piedone si Neculai Ontanu, in vreme ce la 3 sa se prezinte in continuare cu Liviu Negoita. Deocamdata nu s-a decis cine va candida la sectorul 1, in conditiile in care liberalul Andrei Chiliman sta foarte bine in sondaje, la 5, unde Marian Vanghelie pune in continuare probleme si la sectorul 6, unde pedelistii nu vor sa mai mearga pe mana lui Cristian Poteras.
Platforma pentru Ungureanu
Schimbarile pe care democrat-liberalii le iau in calcul pentru urmatoarea perioada nu se rezuma doar la alegerile locale. Miscarea populara este gandita ca o platforma politica pe termen lung. Dupa locale, colaborarea ar urma sa fie testata si la parlamentare, iar ulterior sa se bata in cuie formula juridica a acesteia in perspectiva alegerilor prezidentiale de peste doi ani in care pedelistii planuiesc sa-l lanseze pe actualul premier Razvan Mihai Ungureanu drept candidat al dreptei.
De altfel, rezistenta la schimbare in interiorul PDL si dorinta de a merge exclusiv pe cont propriu in alegeri nu mai este atat de mare. In sodajele comandate de democrat-liberali, pe langa intrarea intr-o coalitie a dreptei sub titulatura Miscarea Populara, sunt testate si aspecte care tin de schimbarea culorii partidului, dar si a siglei.
Decizia PDL de a nu mai amana o discutie concreta pe toate aceste teme se datoreaza atat apropierii alegerilor, dar mai ales cotei foarte mici la care a ajuns partidul. Potrivit unor surse democrat-liberale, in ultimele masuratori, pe fondul protestelor din ultima perioada, care la nivelul opiniei publice s-au soldat cu demisia cabinetului Boc, in masuratorile sociologice PDL inregistreaza 15%, in conditiile in care Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu este cotat cu 18%, iar USL cu 47% (in realitate: 57%).