DeCeNews informeaza: Ungureanu, acuzat de un ofiter SRI ca face jocurile strainilor

Premierul desemnat a fost membru supleant in Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist, ceea ce contrasteaza cu actuala sa orientare, de dreapta. Faptul ca a activat in PNL, pana a fost dat afara de la sefia Ministerului de Externe, in 2007 , de catre Calin Popescu Tariceanu, ar putea face uitate pacatele tineretii. O acuzatie mult mai importanta a fost lansata impotriva lui Ungureanu in 2009, de catre fostul purtator de cuvant al SRI, Nicolae Ulieru care a spus, intr-o emisiune a lui Razvan Dumitrescu, ca Ungureanu ar face jocul unui stat strain.
Mihai Razvan Ungureanu a fost numit sef la Serviciul de Informatii Externe pe data de 5 decembrie 2007. Dupa doi ani de la venirea sa in fruntea SIE, numele lui Ungureanu a fost vehiculat ca varianta pentru sefia unui Guvern PDL-PNL.
Potrivit mai multor publicatii (Q-Magazine, Inpolitics etc.), aceasta acuzatie a fost adusa de fostul purtator de lt.col.Nicolae Ulieru, cel care a avut cel mai lung mandat de purtator de cuvint al SRI, dupa revolutie. Afirmatia a fost una foarte grava pentru ca, practic, actualul premier a fost acuzat de tradare nationala.
Ulieru spunea atunci, in cadrul emisiunii "Realitatea zilei", moderata de Razvan Dumitrescu, ca e gata sa ofere probe in acest sens, daca va fi audiat de comisiile parlamentare de resort, de control al SRI si SIE.
"A avut o ascensiune fulminanta pentru conditia lui de tanar istoric anonim de la Iasi. A fost adus de Plesu secretar de stat in Ministerul de Externe, a ramas secretar de stat si in Guvernul Nastase, apoi a fost numit ministru de externe de catre liberalul Calin Popescu Tariceanu, recuzat de acesta pentru ca nu i-a dat niste documente, si dupa ce a fost recuzat de premier, presedintele l-a numit seful SIE. Eu, cand am auzit numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la SIE, am avut o tresarire. Am spus "oare presedintele chiar nu stie cine e omul asta, sau SRI nu l-a informat?" " a spus fostul aghiotant al lui Virgil Magureanu.
El a adaugat: "inainte de a fi secretar de stat, Mihai Razvan Ungureanu a avut, ca istoric la Iasi, o poveste, un scandal care l-a scos din anonimat. A facut o conferinta de presa in care a denuntat faptul ca un ofiter de la sectia judeteana al SRI a incercat sa il racoleze. Si ca urmare a acestei conferinte de presa s-a constituit o celula de criza in careul SRI, care a hotarat sa il demita pe ofiterul respectiv, iar purtatorul de cuvant din vremea aia, Nicolae Ulieru, sa dea un comunicat care sa condamne practicile nelegale ale acelui ofiter. Relevanta e urmatoarea, ca acel ofiter nu a fost un ageamiu. El a incercat recrutarea lui Mihai Razvan Ungureanu pe niste motive foarte intemeiate. Iar sacrificarea acelui ofiter a fost facut la dorinta expresa a unui serviciu strain si stat strain".
Nicolae Ulieru nu s-a oprit aici cu acuzatiile. Acesta mai spunea ca seful SIE a tras sfori in cazul Hayssam
Ulieru a explicat, metaforic, mecanismul respectiv, prin care s-a blocat racolarea lui Ungureanu: "Daca eu, cetateanul Popescu, cad cu tronc unui serviciu strain pentru ca sunt simpatic si ma descurc bine in lume, cand eu patesc un asemenea necaz e normal ca acel serviciu sa intervina si la serviciul similar din Romania, respectiv la SRI". Ulieru a mai spus ca e gata sa furnizeze date concrete comisiilor parlamentare de resort: "Daca Comisia parlamentara de control a SRI sau SIE vrea sa ma asculte, as putea spune lucruri interesante".
El a mai dezvaluit ca acelasi Mihai Razvan Ungureanu a facut interventii pentru ca un avocat, exponent al unui grup israelian de lobby, sa aiba acces de trei ori la Omar Hayssam in celula fara ca procurorul de caz sa ii dea aprobare, lucru care, in opinia lui Ulieru, nu face decit sa confirme apartenenta lui Ungureanu la un serviciu strain.