Consilierii judeteni din Dolj s-au certat ieri mai mult de fatada pe proiectul de buget din acest an. Discutiile s-au axat pe sumele prevazute pentru sanatate, dar nimeni nu a suflat o vorba despre investitiile discutabile in camere video, calculatoare sau expozitii, care sunt aproape egale cu fondurile pentru reabilitarea anumitor componente ale Spitalului de Urgenta din Craiova.
Strigatul de lupta l-a dat consilierul judetean PDL Stefan Stoica, nervos ca vicepresedintele pe probleme economice al CJ, Dan Mogos, si presedintele Ion Prioteasa acuzau scaderea sumelor pentru investitii. "Dezinformati populatia! Spuneti ca sumele au scazut in 2012 la jumatate fata de anul trecut, dar nu este adevarat. Pe Mogos il inteleg, asta este pregatirea lui profesionala. Sumele au ramas aproape la fel, dar a crescut gradul de colectare a taxelor si impozitelor la primarii, iar banii se regasesc in bugetele lor. A scazut doar suma pe care o distribuie consiliul judetean primariilor. Nu induceti lumea in eroare!", s-a rastit Stoica la conducerea CJ. Incoltit, Mogos a incercat sa-i dea replica. "Nu dezinformam, guvernul dezinformeaza ca vom trai mai bine sau ca sustine infrastructura, dar primarii, nici cei de la PDL, nu au vazut banii. Altfel nu am fi avut avalansa de cereri de finantare din partea primarilor, care depasesc de cateva ori bugetul CJ Dolj", a spus Mogos. "Voi cere cursuri de pregatire profesionala. Nu intelegeti ca diferentele se regasesc in bugetele primariilor? Sunteti de fapt suparati ca nu mai impartiti banii", a replicat Stoica. Acesta se stapanea cu greu sa nu se ridice de pe scaun. "Eu vorbesc numai pe cifre, poate a fost o ruptura intre primari si conducerea organizatiei", a spus si Mogos. "Sa ne spuna doamna Avramoiu (directoarea Directiei Economice a CJ Dolj - n.r.)", a cerut Stoica. Cu jumatate de gura si cu seful ei direct langa (Dan Mogos - n.r.), directoarea l-a uns la suflet pe Stoica. "Sumele de la CJ sunt destinate pentru investitii si nu intra in bugetul CJ, ci al primariilor", a spus ea. "Si cu cat este mai mic bugetul CJ? Cu 50%, cum sustine domnul Mogos?", a pironit-o Stoica cu privirea. "Cu 3%", a spus ea pierduta.

Mult zgomot pentru nimic

Spiritele pareau sa se fi stins, proiectele se aprobau pe banda rulanta, pana cand a fost luata in discutie alocarea a 300.000 de lei pentru proiectele ONG-urilor. De data aceasta, la tinta a fost luat administratorul judetului, Alin Mitrica. Consilierii PDL i-au cerut socoteala, iar acesta le-a raspuns ca proiectele vor fi selectate in urma unei licitatii publice. Probleme au fost si cu achizitiile de calculatoare prevazute in buget. "Eu stiu ca legea interzice achizitionarea de calculatoare. De ce ati prevazut acesti bani?", l-a atacat Stoica pe Mogos. "Este doar o prevedere bugetara, nu inseamna ca ii vom si cheltui. O vom face atunci cand este legal acest lucru", a spus Mogos. "Domnul Mogos recunoaste ca incalca legea", s-a agitat Stoica pe scaun. "De fapt, este legal sa achizitionam calculatoare. S-a schimbat legea", i-a linistit celalalt vicepresedinte al CJ, Cristian Iovan. Certuri aprige au fost si la proiectul prin care se propunea alocarea sumei de 700.000 de lei pentru amenajarea peisagistica a Spitalului Judetean de Urgenta Dolj. "Am o rugaminte. De ce nu alocam acesti bani pentru reabilitarea Maternitatii sau a vreunui salon? Ati vazut cum arata? De plantat pomi se pot ocupa si ONG-urile domnului Mitrica", a cerut Stoica. "Acesti bani sunt prevazuti si pentru realizarea unei alte intrari in spital, prin spate, pentru pacienti. De asemenea, cuprinde si iluminatul public. Am discutat atat cu conducerea spitalului, cat si cu aceea a Universitatii de Medicina", i-a raspuns Prioteasa. Cum vorbele curgeau de-o parte si de alta fara finalitate, presedintele CJ a propus, lucru care s-a si votat, ca acesti bani sa fie investiti in ceea ce considera conducerera spitalului a fi prioritar, lucru care i-a multumit pe pedelisti. O propunere care i-a infuriat pe pesedisti a venit de la consilierul PDL Corina Prica. Ea a sugerat ca o parte din bani sa fie cheltuita pentru acordarea tichetelor de masa rezidentilor, asa cum se intampla in alte judete. "Noi sa acordam tichete de masa?", aproape ca a tipat la ea Iovan, rosu la fata de nervi. In cele din urma, consilierii si-au dat mana frateste, au votat si au iesit pe holuri razand unii cu altii.

Cheltuielile despre care nimeni nu a suflat o vorba

Subiectele ridicate de consilierii PDL prin vocea lui Stefan Stoica nu sunt insa cele mai sensibile din bugetul CJ pe anul in curs. De exemplu, nimeni nu a dorit sa observe milioanele de lei pe care consiliul judetean le investeste in cultura, desi toata lumea se plange de lipsa fondurilor in infrastructura. Muzeul Olteniei, condus intamplator de Mihai Fifor, presedintele PSD Craiova, are puse deoparte pentru acest an nu mai putin de 7,2 milioane de lei (aproximativ 1,8 milioane de euro), de aproape doua ori mai mult decat mai multe institutii luate la un loc, printre care putem enumera Directia de Evidenta a Populatiei, Scoala Populara de Arta, Clubul Sportiv Stiinta "U" Craiova sau Directia de Paza si Servicii. Muzeul Olteniei, obiectiv drag conducerii CJ Dolj, a solicitat si va primi, fara sa intrebe nimeni nimic, un milion de dolari pentru amenajarea unei expozitii de baza la parter si etajul doi al Sectiei de Stiintele Naturii. De asemenea, muzeul va primi 20.000 de lei pentru realizarea unei pagini de internet, 15.000 de lei pentru achizitionarea unei camere video de inalta definitie si 40.000 de lei pentru achizitionarea unor covoare decorative pentru salile de expunere. Si conducerea Bibliotecii "Aman" va primi sume consistente pentru investitii fara de care pare ca nu poate trai. Asa sunt mai multe rafturi monobloc de 120.000 de euro (520.000 de lei), un sistem de sonorizare de 25.000 de lei, o camera video profesionala de 30.000 de lei, un laptop de 25.000 de lei, un aparat de aer conditionat de 18.000 de lei, o plasma pentru reclama de 32.000 de lei, o multifunctionala laser A3 color de 10.000 de lei sau un sistem home cinema de 5.000 de lei. La acestea se adauga infochioscuri de 55.000 de lei, candelabre de 30.000 de lei si un calculator de... 40.000 de lei. La randul ei, Directia pentru Protectia Copilului Dolj, condusa de fostul prefect de Dolj, Florin Stancu, remarcat mai ales prin achizitionarea din bani publici a unei case la marginea Bailestiului cu peste un milion de euro, va primi, de exemplu, 50.000 de lei pentru achizitionarea de programe informatice, 100.000 pentru cumpararea de autoturisme, 30.000 de lei pentru calculatoare si 20.000 pentru imprimante. Daca adunam aceste sume, ele se apropie de cele 700.000 de lei prevazute initial pentru schimbarea peisajului Spitalului de Urgenta.