Caz unic in administratia locala craioveana: seful unei institutii subordonate municipalitatii il acuza pe primar de incompetenta
Razboiul dintre PDL si primarul Craiovei, Antonie Solomon, a intrat intr-o noua faza, dupa ce, ieri, directorul executiv al SC Salubritate Craiova, Flavius Sirop, a anuntat ca orasul va ramane fara salubrizare de la 1 martie din cauza... incompetentei primarului!
"Se pare ca de la 1 martie orasul nostru o sa ramana nematurat. E o situatie speciala, o situatie cu care nu ne intalnim in fiecare zi si, ca de obicei, unii se precipita sa arunce vina intr-o directie sau in alta, cand, din punctul meu de vedere, exista un singur cuvant cu care as putea sa-l calific pe domnul primar: incompetent. Nu poti sa te ascunzi la nesfarsit in spatele unor greseli ale subordonatilor, nu poti sa nu-ti asumi ceea ce ai semnat, nu poti sa iesi acum o luna si sa spui ca situatia este rezolvata pentru un an, ca sa aflam acum ca e rezolvata pentru doua luni si sa ne razgandim, sa gasim alte solutii din astea miraculoase, salvatoare, in care eu personal nu mai cred", a declarat in conferinta de presa de ieri Flavius Sirop.

SRL cu bucluc

Pentru a intelege acest conflict, trebuie sa ne intoarcem in urma cu un an, cand, pentru a gasi o solutie de mentinere a unui numar cat mai mare de angajati la primarie - dupa ce guvernul Boc plafonase numarul maxim de posturi in administratie -, juristii municipalitatii s-au gandit la o solutie miraculoasa: externalizarea Salubritatii, prin transformarea sa in SRL, cu unic actionar consiliul local. Zis si facut: juristii din primarie au intocmit documentele, iar consiliul local a votat transformarea, dandu-si acordul si cu privire la numirea in functia de administrator-director general a lui Flavius Sirop. Pedelistul Sirop a fost propus pentru aceasta functie de colegul sau de partid care detinea la acea vreme atributiile de primar in locul lui Solomon - viceprimarul Marinica Dinca.
Ulterior, juristii primariei si cei ai salubritatii au pus la punct si un contract de delegare a gestiunii prin care municipalitatea imputernicea propriul SRL sa se ocupe de curatenie, ecarisaj si alte activitati pe o perioada de 49 de ani. Acest contract a fost aprobat de consiliul local si apoi a fost semnat de cele doua parti - Salubritate, prin Flavius Sirop, si primarie, prin Antonie Solomon, care intre timp revenise la carma administratiei locale craiovene.
Incercand sa obtina licenta de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, conducerea Salubritatii a fost refuzata, pe motiv ca acel contract de delegare a gestiunii nu e bun, fiind intocmit pe o perioada de 49 de ani. Municipalitatea a primit un termen de trei luni - pana la 1 martie 2012 - sa gaseasca o solutie, timp in care directorul Sirop s-a zbatut si a reusit sa obtina o licenta temporara pe un an. Nici aceasta licenta n-ar fi insa utila.
"Este un mare impediment: in momentul de fata, Salubritatea are o licenta provizorie, pe un an, dar nu poate functiona fiindca noi suntem singurii actionari si e conflict de interese. In februarie voi supune Consiliului Local Municipal un proiect prin care Salubritatea sa revina la RAADPFL, ca serviciu. Daca nu, va trebui sa facem licitatie!", a explicat ieri, in conferinta de presa, primarul Antonie Solomon.
Celalalt e vinovat

In loc sa caute solutii, fiecare tabara incearca acum s-o acuze pe cealalta ca ar fi vinovata de faptul ca orasul risca sa ramana necuratat. Flavius Sirop, directorul Salubritatii, sustine ca primarul e de vina pentru aceasta situatie pentru ca a semnat acel contract de delegare a gestiunii. La randul sau, Solomon da de inteles ca nici nu s-a dorit obtinerea licentei, pentru a se scoate la licitatie salubrizarea orasului: "Probabil ca unii asteapta licitatia asta, asa au gandit-o (Salubritatea - n.r.), sa fie privatizata... Privatizarea ar insemna pentru craioveni costuri duble sau triple! Daca acum am prevazut in buget 200 de miliarde de lei vechi pentru tot ce inseamna deszapezire, curatenie, transport gunoi etc., o sa ne coste atunci 400 sau 600 de miliarde!".
Cine va castiga acest conflict intre directorul pedelist de la Salubritate si primarul care si-a declarat atasamentul fata de UNPR ramane de vazut. Cu siguranta, insa, cineva va pierde: Craiova.