Magazin: Che Guevara intelectualul razboinic

Figura emblematica de rebel comunist, de revolutionar care dusmaneste de moarte "capitalismul american aducator de inechitate si saracie", Ernesto Guevara a fost un devorator autodidact de cultura politica, filosofie si literatura universala de cea mai buna calitate. Crescut intr-o familie cu vederi de stanga si avand o apreciabila biblioteca de peste trei mii de volume, cel care s-a dedicat initial medicinii a devenit inca din prima tinerete un aparator al celor nevoiasi si fara speranta. E tulburator sa stii ca omul care i-a citit pe Aristotel, Nietzsche, Freud si Marx, pe Kipling, Faulkner si Kafka (printre altii) a luptat cu arma in mana conducand trupe de guerila si a executat cu sange rece tradatori ai cauzei socialismului.

Trezirea la realitate

Nascut la Rosario, Argentina, in 1928, din descendenti spanioli si irlandezi, Ernesto Guevara Lynch ar fi putut avea un destin lipsit de probleme materiale, de intelectual cu o meserie stabila. Dar tatal sau (Lynch), care spunea ca are sange de rebel irlandez, i-a insuflat de timpuriu ideile sale de stanga capatate in timpul razboiului civil din Spania. Fiului sau ii placea enorm sa citeasca si sa faca sport, in pofida unei sanatati subrede (astm). La 20 de ani intra la Universitatea din Buenos Aires, la medicina. Dar dupa doi ani, cu Ernesto se intampla ceva asemanator cu destinul lui Buddha (comparatia nu-mi pare deloc deplasata): el pleaca in lume pentru a-si insusi realitatile sociale si pentru a-si intari convingerile de stanga conform carora discrepantele dintre staturile sociale sunt inacceptabile. Pe o biclicleta cu motor calatoreste prin Argentina (1950), iar anul urmator pleaca intr-o lunga calatorie prin aproape toata America de Sud, intr-un fel de turneu de recunoastere care a durat opt luni (parcurgand opt mii de kilometri). Se angajeaza voluntar in mine (Chile), practica meserii umile si chiar lucreaza intr-o leprozerie din Peru.
Scrie totul in "Jurnal pe motocicleta" (publicat mai tarziu de "New York Times", cu mare succes). Ca si Buddha, printul care nu ducea lipsa de nimic, Ernesto cunoaste mizeria saraciei, boala si foametea, impregnandu-se cu dorinta de a face o schimbare in folosul defavorizatilor.
In pofida acestor lungi pelerinaje socio-politice, el absolva facultatea devenind in 1953 "Doctor Ernesto Guevara". Dar ceea ce a constientizat in America Latina ii va schimba definitiv destinul.

Intalnirea cu Fidel Castro

Continuandu-si periplul prin America de Sud, Ernesto devine amicul presedintelui democrat al Guatemalei, Jacobo Guzman. 1953 a fost anul in care a murit Stalin si Guevara a jurat sa distruga "caracatita imperialista". Prin intermediul unor oameni de stanga, el face cunostinta cu Fidel Castro, liderul miscarii revolutionare "26 iulie" aflat in exil si care ataca fortele presedintelui cubanez pro-american Batista la Santiago de Cuba (al doilea oras dupa Havana). In acelasi timp, Guevara obtine arme (din Cehoslovacia) pentru Guzman, caci miscarile de dreapta din Guatemala luau amploare. Intra in militiile comuniste, dar, cu sprijinul SUA (CIA) Guzman este inlocuit cu pro-americanul Carlos Armas. In acea vreme i s-a dat porecla "Che", care este o interjectie, iar in unele dialecte inseamna "barbat". Dezamagit de situatia din Guatemala, Guevara se va alatura trup si suflet revolutionarilor cubanezi, prilej cu care va cunoaste gloria mondiala. Che Guevara - destinul uluitor al acestui om, care va ajunge sa-si doreasca un razboi URSS-SUA pornit de la bazele militare din Cuba.