Dupa discutii furtunoase, presedintele Prioteasa i-a convins pe primarii PSD ca trebuie sa adopte o pozitie unitara
Conducerea PSD Dolj, organizatie din care face parte si Mircea Geoana, i-a convocat ieri pe primarii social-democrati din judet pentru a-i consulta pe tema cazului "Geoana". La intrarea in sala, mai multi primari au declarat ca il sustin pe Geoana, insa la final acestia si-au schimbat opinia, fiind convinsi de liderul Ion Prioteasa sa se supuna liniei de partid.

La intrare - cu Geoana, la iesire - cu Ponta

Initial, mai multi primari pesedisti - printre care si Nicolae Popa, primarul orasului Segarcea si presedintele Ligii Primarilor PSD din Dolj - au declarat ca-l vor sustine pe Mircea Geoana in acest conflict cu conducerea partidului. Ei au intocmit chiar o scrisoare, adresata lui Victor Ponta, prin care aratau ca, in cazul in care presedintele Senatului va fi exclus din partid, si ei isi vor da demisia din PSD.
"Ii solicitam domnului Victor Ponta sa renunte de urgenta la lupta pe care o are cu domnul Geoana, intrucat din aceasta lupta nu are nimeni de castigat. Consideram ca nu este potrivit ca presedintele PSD sa aiba conflicte publice si sa-l ameninte cu excluderea pe Mircea Geoana, care, potrivit sondajelor de opinie, este al doilea lider PSD ca incredere in ochii opiniei publice. Precizam ca o decizie de excludere din PSD a domnului Mircea Geoana echivaleaza pentru noi cu o decizie de excludere a noastra. Considerati ca, daca il excludeti pe Geoana din PSD, atunci ne-ati exclus si pe noi!", se arata in scrisoarea primarilor sustinatori ai lui Mircea Geoana.
La finalul intalnirii, insa, primarul Popa a declarat ca isi retrage declaratiile facute initial. "In urma discutiilor care au avut loc cu primarii din judet, asteptam sa vedem ce se intampla la nivel inalt. Noi nu am luat o hotarare, noi am spus ca trebuie sa se ajunga la unitate si speram sa cada la intelegere pentru ca partidul are nevoie atat de presedintele Senatului, Mircea Geoana, care este si reprezentantul judetului Dolj in Senat, cat si de Victor Ponta. Aceste lucruri sunt necesare pentru a se intampla ce si-a propus partidul - sa castigam alegerile locale si parlamentare. Speram ca va fi intelegere. Imi retrag declaratiile pe care le-am facut initial in mod pripit", a spus primarul din Segarcea.

De vina ar fi juristii partidului

La finalul intalnirii, liderul pesedistilor doljeni a declarat ca primarii doljeni au fost, de fapt, suparati pe juristii partidului, care i-au recomandat lui Ponta o solutie atat de periculoasa pentru partid, precum inlocuirea lui Geoana de la sefia Senatului.
"Primarii PSD din Dolj sunt suparati pe partea juridica a partidului, pe cei care i-au sugerat lui Victor Ponta si celor din Biroul Permanent ca solutia schimbarii lui Mircea Geoana cu un alt coleg de-al nostru este una facila si fezabila. S-a dovedit ca a fost un bumerang, care s-a intors impotriva noastra", a declarat Ion Prioteasa.
Potrivit lui acestuia, primarii din Dolj au transmis un mesaj de unitate catre conducerea centrala a PSD. "Toti cei prezenti recunosc ca presedintele partidului la nivel national este Victor Ponta si nu exista nici un fel de discutie in legatura cu acest lucru. In acelasi timp, primarii transmit mesajul ca Mircea Geoana este un om util si ca el trebuie sa fie respectat in continuare si lanseaza un apel la ratiune, la impacare si la calm si ca de fapt frictiunile care se produc la varf aduc prejudicii partidului si toti cei care au fost prezenti aici transmit acest mesaj de solidaritate intregului partid si tuturor forurilor de partid care se vor desfasura in perioada urmatoare. O spun cu toata convingerea ca trebuie sa fim rationali in aceste momente deosebite. Cei care ne sunt adversari sunt in afara partidului. Unii dintre cei prezenti au transmis si o bila neagra celor din zona juridica, pentru ca nu au manageriat asa cum trebuie aceasta problema cu privire la schimbarea presedintelui Senatului", a mai declarat Prioteasa.
Presedintele PSD Dolj crede ca nu se va ajunge la excluderea din partid a lui Geoana, mentionand inca ca, "daca o sa fie aceasta situatie, o sa ne intalnim din nou cu primarii". Prioteasa a precizat ca mesajul primarilor de la Dolj va fi adus la cunostinta conducerii PSD maine, la Targu Jiu, "unde se lanseaza programul de energie si unde o sa vina o buna parte din conducere".

Verdict amanat

Reamintim ca Biroul Permanent National (BPN) al PSD a decis luni inlocuirea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului cu Titus Corlatean. Aceeasi decizie a fost luata - fara nici un vot "impotriva" - si de grupul parlamentar PSD din Senat, chiar in prezenta lui Geoana. Dupa sedinta grupului parlamentar, Mircea Geoana a declarat ca decizia este "pripita si nejustificata", ca aceasta face rau partidului si este determinata de "interese meschine", apreciind ca, de fapt, aceasta functie "va fi oferita pe tava" puterii.
Marti, Ion Iliescu si Adrian Nastase au anuntat ca PSD nu va mai solicita revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, intrucat partidul risca sa piarda aceasta functie. "Discutiile care au avut loc in Senat luni au aratat ca postul de presedinte al Senatului ar trebui mai intai vacantat si abia apoi numit alt reprezentant al PSD. Asta ar insemna un nou vot in plen, ceea ce schimba datele problemei. Exista riscul ca PSD sa piarda functia, pentru ca PDL si UNPR si UDMR au mai multe voturi. Asa ca PSD nu va merge pe varianta vacantarii postului de presedinte prin revocarea lui Geoana, iar situatia va ramane asa cum este acum", a declarat Ion Iliescu, potrivit Mediafax.
Tot marti, insa, presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca a depus la Comisia de Arbitraj a partidului o sesizare in care invoca nerespectarea Statutului de catre Mircea Geoana. Cu aceasta ocazie, Ponta a spus ca Geoana "nu mai are loc in PSD".
In acelasi timp, Victor Ponta a mentionat ca Iliescu si Nastase au exprimat opinii personale cand au afirmat ca PSD nu va insista pentru revocarea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, precizand ca decizia partidului de inlocuire a lui Geoana cu Corlatean nu s-a schimbat.
Ieri, in sedinta Senatului nu s-a mai adus in discutie inlocuirea lui Geoana. Inainte de inceperea sedintei de plen, senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepresedinte al Senatului, a declarat ca grupul parlamentar din care face parte nu a depus nici o cerere in acest sens la Biroul permanent, sustinand ca "urmeaza sa se ia o decizie politica din acest punct de vedere" si ca "Biroul Politic (BPN - n.r.) de luni al partidului va stabili exact cum se va proceda". Mircea Geoana s-a abtinut si el ieri de la comentarii: "Nu vreau sa intretin nici o forma de tensiune in partid. Nu doresc sa mai fac comentarii pe acest subiect pana cand structurile partidului se vor intruni. Pana atunci, cred ca este mai intelept si mai bine sa incetam cu aceste declaratii. Oricum, se va decide zilele viitoare in partid".
Sedinta Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala din cadrul PSD, care urmeaza sa ia o decizie in cazul "Geoana", a fost convocata pentru duminica, iar Mircea Geoana a fost si el invitat, pentru a-si formula apararea. Conform Statutului, propunerea care va fi adoptata de Comisia de Integritate va fi supusa dezbaterii Comitetului Executiv National (CExN), acest for decizional urmand sa fie convocat dupa sedinta de duminica. In cazul in care CExN va aproba sanctionarea lui Mircea Geoana, decizia va deveni efectiva, sanctiunea putand merge pana la excluderea acestuia din PSD, pentru ca s-a opus inlocuirii sale de la sefia Senatului. Daca CExN nu va fi de acord cu sanctionarea lui Geoana, la cererea conducerii PSD poate fi convocat Congresul Extraordinar al partidului.