Pentru primari se anunta vremuri grele in 2012. Legea bugetului de stat pe acest an le interzice demararea unor noi investitii daca nu si-au platit datoriile pentru lucrarile finalizate deja. In caz contrar, risca sa fie cercetati penal. Anuntul a fost facut de presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, in cadrul unei intalniri in care a prezentat lista de investitii pe anul in curs.
In perioada care vine, consiliile locale din Dolj si cel judetean vor intra in focurile conceperii bugetelor locale dupa normele stabilite de lege. "Legea bugetului de stat pe 2012 isi va produce efectele in 45 de zile, deci va trebui sa prezentam si sa supunem dezbaterii publice bugetele. La consiliul judetean, bugetul va fi supus aprobarii probabil in februarie, iar de saptamana viitoare vom incepe discutiile cu primarii", a spus Prioteasa. Edilii-sefi trebuie sa se gospodareasca mai bine decat pana acum si sa reziste tentatiei specifice unui an electoral de a incepe investitii noi. "Le vom spune primarilor ca nu au voie sa inceapa o investitie noua daca nu au achitat investitia veche. Potrivit Legii 69/2011, se finanteaza investitiile in continuare, deci trebuie terminate mai intai cele aflate in desfasurare", a precizat presedintele CJ. Conform articolului 6 din lege, "ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor finanta cu prioritate acele lucrari de investitii/activitati noi sau in continuare, aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile (...) Se interzice finantarea lucrarilor de investitii noi daca nu sunt asigurate surse de finantare a lucrarilor de investitii/activitati in continuare, astfel incat sa se respecte graficele de executie/termenele de punere in functiune, sau datele de finalizare a proiectelor aflate in implementare. Se interzice finantarea obiectivelor de investitii noi daca in portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale exista obiective de investitii/proiecte in derulare al caror termen de punere in functiune/termen de implementare stabilit prin contractul/decizia/ordinul de finantare este depasit, pana la finalizarea acestora. Exceptie fac lucrarile de investitii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrari legate teritorial si functional de o anumita investitie directa, necesare punerii in functiune si exploatarii investitiei directe realizate ca urmare a implementarii unor proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile", se arata in Legea bugetului de stat pe 2012. Nerespectarea ei este caz penal.

Intrare noua la spital

Pe langa avertismentul dat primarilor, Prioteasa a anuntat o serie de investitii prioritare pe anul in curs care pot sau nu sa fie si puse in practica. Cel putin la nivel declarativ, el a precizat ca CJ va moderniza mai multe obiective de la Spitalul Judetean de Urgenta, cum ar fi lifturile, parcul din zona sau policlinica. "La sfarsitul anului 2011 am avut o intalnire cu conducerea SJU Craiova, respectiv cu domnul profesor Florin Petrescu, si ne-am pus la curent in linii mari cu ceea ce ar trebui sa se intample in acest an la spital (...) Am ințeles ca printr-un regulament care se aplica din acest an, bolnavii cu afecțiuni cardiace grave nu mai pot sa primeasca ingrijirile aici, pentru ca nu exista dotarea respectiva. Pacienții trebuie trimisi de urgența, fie cu salvarea SMURD, fie cu elicopterul, la Bucuresti. Aici cred ca trebuie sa ne concentram si, impreuna cu conducerea spitalului, trebuie sa construim o unitate pe langa cea de urgențe, care sa rezolve aceste probleme aici, pe plan local", a spus el. O solutie ar fi construirea unei unitati langa spital pe terenul pe care CJ il va pune la dispozitie. Spitalul ar putea beneficia de o noua intrare dinspre Ambulanta, de lifturi noi, de banci si de iluminat in parcul din fata Urgentei. Tot pe lista de investitii se afla si modernizarea scarilor de la parter in sus si igienizarea casei scarilor. De asemenea, va fi platit proiectul pentru reabilitarea morgii spitalului, lucrare care va costa circa un milion de euro. Anul acesta ar trebui sa inceapa si lucrarile de modernizare a Ambulatoriului din spital, proiect de zece milioane de euro. Mai multe firme au depus oferte dupa ce licitatia a fost reluata, iar acum dosarele sunt in faza de evaluare.

Imprumut la nevoie pentru Muzeul Brancusi

Investitiile vor continua si la cele doua muzee aflate pe lista de prioritati a CJ, Muzeul de Arta si Muzeul Olteniei. Cat priveste Muzeul de Arta, Prioteasa vrea sa construiasca Muzeul Brancusi, chiar daca nu are bani pentru acesta. "Il vom face din fonduri UE sau pe banii nostri, chiar daca ne imprumutam", a declarat el. O alta noutate ar putea fi aparitia unui operator aerian low cost care va fi invitat la discutii in prima saptamana din februarie pentru organizarea unor zboruri de pe Aeroportul International Craiova.