CorectNews : Ce e nou pe harta politicii interne israeliene? (Autor : Tesu Solomovici)

Decizia premierului nostru Benjamin Netanyahu, de a organiza alegeri anticipate in partidul LIKUD (al carui presedinte este), a bulversat jocurile politice interne. Adversarii lui Netanyahu, dinlauntrul Likudului si din afara lui, nu erau inca pregatiti de marea infruntare cu marele boss, inca crosetau scenarii, inca isi ziceau ca mai au timp.
Dar Netanyahu, cu deosebitul sau fler politic, a simtit ca nu mai trebuie sa piarda nicio clipa, acum, cand se afla in topul popularitatii, acum trebuie sa-si consolideze tronul. O lovitura-carambol care l-a neutralizat intern, pe Sylvan Shalom, vesnicul contra-candidat la sefia Likudului, si a descumpanit principala forta politica opozitionista, Partidul Kadima, anemiat de ciocnirile dintre cei doi lideri ai sai, Tzipi Livni si Shaul Mofaz.
Alegerile vor avea loc la 31 ianuarie 2012, si nu exista nicio indoiala, Netanyahu le va castiga spectaculos. Bine consolidat ca presedinte al Partidului de guvernamant, Benjamin Netanyahu va aborda relaxat problema alegerilor generale, fara sa mai aibe temeri de amenintarilor tovarasilor de guvernare, adica ale lui Avigdor Lieberman, liderul partidului rusesc de dreapta si sefii partidelor religioase..
"Doriti alegeri? Nici problema!", le va spune cu un suras cinic. Likudul este singurul partid politic care nu are ce pierde in alegerile viitoare. Mai exact, Likud-ul si Partidul Muncii, sub noua sefie a lui Shelly Iehimovici. Dar Partidul Muncii nu este o amenintare serioasa pentru Netanyahu. Acest partid e inca in covalescenta, dupa trauma parasirii lui de catre Ehud Barak.
Prin culise se vorbeste ca Netanyahu il va "siriona" pe Ehud Barak (ii va asigura un loc sigur pe lista viitorilor parlamentari), facand astfel si mai ferma colaborarea dintre cei doi lideri. Daca Netanyahu va decide distrugerea instalatiilor nucleare ale Iranului, el are nevoie in fruntea Ministerului Apararii de un general cu recordul militar exemplar al lui Ehud Barak.
"Modelul Netanyahu" pare ca-l inspira si pe Shaul Mofaz, care va incerca si el s-o inlature pe Tzipi Livni, devenind el conducatorul Partidului Kadima. Mofaz, general (in rezerva), e un politician credibil, si in plus are si el un record militar apreciabil. Daca Mofaz va reusi sa preia sefia Kadimei, nu ar fi exclusa reunificarea celor doua partide, Likud si Kadima, si numirea lui Mofaz drept ministru al Apararii.
Vom muri si vom vedea, vorba poetului.