Cotidianul informeaza : Tariceanu: PDL risca sa dispara din Parlament
Calin Popescu-Tariceanu a declarat, vineri, la Galati ca, din punct de vedere politic, comasarea alegerilor reprezinta un pas in spate, care pune in pericol drepturile si libertatile fundamentale, generate de setea de putere a celor care sunt la putere.
‘‘Subminarea democratiei prin comasarea alegerilor este un fapt extrem de periculos si nu reprezinta decat un pas indarat, major din punct de vedere politic, care dupa 20 de ani de la caderea comunismului pune in pericol drepturile si libertatile fundamentale ale individului.
Argumentul potrivit caruia comasarea ar duce la o economie la buget nu se sustine, este de parere Calin Popescu-Tariceanu, in conditiile in care ne-am permis acest lucru si in alte perioade dificile, cum a fost, de pilda, anul 1990. Adevaratul motiv, sustine Tariceanu, este dorinta PDL de a obtine un rezultat mai bun la alegeri prin sprijinul alesilor locali.
‘‘Partidul de guvernamant pledeaza cu foarte mare ardoare pentru comasarea alegerilor. Argumentele lor oficiale sunt de-a dreptul penibile si descalificante, si anume ca facem economie la buget. Romania si-a permis sa faca alegeri la termen si alegeri separate chiar si in cele mai dificile perioade de dupa 1990, deci nu vad de ce acum nu ar putea sa faca acest lucru. Este evident ca acest argument economic-financiar trebuie lasat deoparte. Este la fel de evident ca in spatele acestui argument se ascund dorinta si speranta PDL de a scoate un rezultat mai bun la alegeri, sprijinindu-se pe forta alesilor locali. Eu cred ca este un calcul gresit, care nu ii va ajuta sa castige nimic. Nu-i va ajuta nici macar sa isi diminueze pierderile, dar in schimb pentru democratia romaneasca si pentru cetateni, comasarea alegerilor este o mare greseala si o mare pierdere‘‘, a afirmat Tariceanu.
Tariceanu atrage atentia si spune ca astfel de greseli vor costa PDL-ul, existand posibilitatea ca acest partid sa impartaseasca soarta PNTCD.
‘‘PDL asa cum functioneaza in momentul de fata, cum face greseala dupa greseala, se indreapta cu pasi vertiginosi catre o situatie similara cu a PNTCD-ului din anul 2000, adica risca sa dispara din Parlament. Sigur sunt foarte multi la PDL care nutresc o speranta, care mie mi se pare de-a dreptul caraghioasa: o sa faca Basescu ceva sa ne salveze in ultimul moment, o sa scoata din joben probabil porumbelul. Asta nu e politica. Daca toata speranta partidului rezida in ce smecherii o sa faca Basescu, cred ca si-ar merita soarta de a sta o perioada pe tusa chiar si in afara Parlamentului, sa se racoreasca‘‘, a mentionat Tariceanu.
In situatia in care initiativa comasarii alegerilor ajunge in Parlament, PNL anunta o reactie extrem de dura, spune Tariceanu.
‘‘In cazul in care aceasta initiativa de comasare a alegerilor va continua sa fie promovata de PDL, PNL se gandeste foarte serios la o miscare dura, spectaculoasa, de contracarare a acestui proiect. Nu va pot spune mai mult. Probabil ca in saptamanile urmatoare PNL va anunta actiunea pe care o vom porni pentru a contracara initiativa PDL de comasare a alegerilor‘‘, a precizat Tariceanu.