QMagazine: El lider Ponta

Politica romaneasca nu s-a schimbat. Ea ramane la fel de incoerenta si la fel de imprevizibila. S-a modificat insa modelul de leadership al partidelor politice. Astazi, imaginea liderului respectat este cea a personalitatii care este capabila sa ia decizii rapide si stie sa le impuna, nu cea a persoanei publice care se bazeaza pe o cariera profesionala solida sau o experienta diplomatica.
Social-democratia romaneasca a castigat un lider. Dupa o lunga seceta de lideri charismatici, social-democratii au, de saptamana trecuta, un presedinte care se poate impune in fata "greilor" partidului, indiferent daca ne place sau nu doctrina de stanga. Nu este de ici, de colo sa te impui intr-un partid unde principalul vector de imagine ramane totusi Ion Iliescu! Precum nu este deloc usor sa pretinzi disciplina de partid, avandu-l alaturi pe unul dintre practicienii acestei discipline, Adrian Nastase! Este drept ca si conjunctura i-a fost favorabila lui Ponta, dar chiar si asa, nu este putin lucru sa poti convinge 50 de oameni, sefi de filiale din teritoriu, pentru a vota excluderea fostului presedinte si candidat la alegerile prezidentiale.
Si totusi, nu neaparat impunerea excluderii lui Mircea Geoana il face puternic pe Victor Ponta. Caci, ca sa fim cinstiti, orice alt presedinte, cu mult mai slab, l-ar fi putut exclude pe Mircea Geoana, mai ales dupa ne-performantele sale din ultimii ani. Pierderea exclusiva a tuturor alegerilor unde a candidat il facea oricum aspirant sigur la o excludere, iar atitudinile sale politice din ultima perioada chiar au garantat-o. Iar diferenta dintre Ponta si Geoana vine tocmai din atitudinea politica afisata de cei doi: primul a mers mereu pe ideea de colegialitate in constructia politica numita USL, iar al doilea, pana si acum, dupa excludere, clameaza "dreptul" lui de a mai candida inca o data la presedintia Republicii. Asa cum o facuse si acum doua luni, aruncand practic in aer orice intelegere intre PSD si PNL pentru rasturnarea "regimului Traian Basescu".
Ion Iliescu spunea despre Mircea Geoana ca nu a priceput nimic din politica si din viata de partid. Este exact ce a sesizat Victor Ponta si se dovedeste ca a "prins din zbor" toate amanuntele supravietuirii in politica damboviteana.

De la Iliescu la Ponta, prin Adrian Nastase

Greseala enorma a lui Mircea Geoana a fost ca a confundat institutia partidului politic cu o institutie a statului. Or, partidul politic este o organizatie de drept privat si de utilitate publica. Partidul politic este o organizatie benevola si la accedere, dar si la acceptare: "Daca voi ma vreti, voi veni in partid, dar daca voi nu ma mai vreti, eu nu voi iesi din partid!", pare sa spuna Mircea Geoana, infirmand astfel toti ditirambii care se refereau la inteligenta lui politica! Dupa cate se pare, Victor Ponta intelege mai bine notiunea de "partid politic" decat fostul sef al Senatului. "Micul Titulescu" a inteles mai bine resorturile care-l fac pe un presedinte de partid sa fie intr-adevar un lider. Iar istetimea lui l-a facut sa demonstreze nu numai in interior, ci si in exterior capacitatea de a conduce PSD. Faptul ca a fost singurul interlocutor acceptat de catre PNL si PC l-a transformat instantaneu dintr-o speranta, intr-o certitudine a partidului. Mai mult decat atat, faptul ca PD-L si-a indreptat toate criticile catre el a semnificat pentru putinii sustinatori initiali ca, intr-adevar, pentru Putere, el este un pericol.
Victor Ponta inca mai apartine generatiei tinere a PSD. Probabil ca, pe masura ce vor trece anii, va migra si el catre aripa mai "experimentata" a partidului. Dar, deocamdata, el aduce celui mai mare partid romanesc (din punct de vedere cantitativ) un anumit suflu nou si un anumit comportament politic mai relaxat. Cine ar pretinde, de exemplu, ca Ion Iliescu nu mai reprezinta un simbol iconic al social-democratilor ar fi un fariseu. Chiar si acum, la varsta senectutii, Ion Iliescu, beneficiind de imaginea creata in ultimele doua decenii, ar putea castiga, nu chiar asa de detasat, orice fel de alegeri in care s-ar prezenta. Constitutia nu i-o mai permite, dar realitatea este ca Victor Ponta a stiut sa asculte si sa invete!
In politica, rabdarea este un atribut "de aur", iar Victor Ponta a demonstrat ca o are. Aparent, aceasta provine de la fostul lui sef, Adrian Nastase, care i-a predat multe lectii de politologie aplicata.

Stanga liberala sau liberalism de stanga?

Aparent un nonsens pe masura ce politica europeana se apropie de spatiul ex-sovietic, directia pe care Victor Ponta o da social-democratiei este mai aproape de un liberalism scandinav, acelasi pe care il promova Ion Iliescu acum doua decenii. Libertatea afacerilor, dar sub controlul fiscal al statului, nu este o idee noua, dar este greu de pus in aplicare, cel putin in etapa actuala a dezvoltarii constiintei publice a romanilor.
Foarte multi critici, mai ales din zona Cotrocenilor, au acuzat PNL ca merge catre stanga, fara sa recunoasca faptul ca, de fapt, prin vocea lui Ponta, stanga autoritara a capatat comportamente liberale. Iar relaxarea pretentiilor referitoare la cota unica de impozitare ar fi doar un exemplu, precum si modificarea atitudinii fata de piata muncii. Ce e interesant la Victor Ponta este faptul ca nu merge pe ideea corectitudinii ideilor politicilor de stanga sau pe a celor de dreapta, ci pe corectitudinea mentinerii aceleiasi idei. Iar Romaniei nu-i lipsesc ideile, ci perseverenta de a le mentine viabile de la o legislatura la alta. Mircea Geoana, de exemplu, acuza, intr-un interviu pentru Antena 3, pe fostii lui colegi, ca duc lipsa de politici publice: "Daca reusim sa convingem lumea", spunea Mircea Geoana, atunci "se va deschide un culoar foarte larg". De cand a pierdut in mod real puterea, in 2004, PSD a baleiat intre a fi diplomat in interiorul partidului si a fi mereu in coalitie cu "cineva". Iar Mircea Geoana mereu a incercat "sa convinga", pe cand "pustiul tafnos" a reusit sa-si aduca intreg partidul langa ideile lui. Ideile tanarului Ponta pot fi blamabile sau de imbratisat, dar macar sunt consecvente. Iar social-democratiei autentice tocmai consecventa ii lipsea de cativa ani incoace! Ceea ce nu i se poate "reprosa" domnului Geoana care, dupa ce a pierdut doua randuri de alegeri, a pierdut si sefia PSD-ului si sefia Senatului si inca mai doreste sa fie sef al statului (aluzie facuta de domnia sa in interviul din 23 noiembrie la Antena 3).

Charismatic, dar singur

Si totusi, Victor Ponta are mari probleme, daca isi inchipuie ca pe acest val de simpatie va reusi sa-si conduca partidul catre o victorie certa anul viitor. Deocamdata nu a reusit decat sa-si conserve electoratul. Caci daca USL ar fi la 55%, asta nu ar insemna decat suma celor 33% si 19% si 3% ale PSD, PNL si PC de la ultimele alegeri parlamentare. Pentru a confirma pozitia pe care o are, el trebuie sa gaseasca metode de crestere si nu de conservare. Comportamentul sau politic de pana acum a dat dovezi ca stie sa nu piarda, dar oare va sti sa si castige? A mostenit de la ultimul presedinte o situatie dezastruoasa in teritoriu, micii sau marii baroni locali abia asteptandu-l "la colt" pentru a-i da lovitura de gratie. Parti-pris-urile de afaceri din judete vor fi foarte greu de gestionat, la fel de greu cum vor fi de gestionat si protocoalele USL de la nivelul oraselor si comunelor. Nu i-a aratat inca nimeni calea catre convingerea miscarii sindicale, dar niciodata nu e prea tarziu. Doar sa nu-si inchipuie ca liderii chiar formeaza opinii in marile "ramuri industriale", cum ar spune Ion Iliescu! Deocamdata, a avut un ultim ajutor din partea "aripii batrane", dar acestia nu se vor implica in lupta lui cu fiecare dintre filiale. De indata ce va incepe lupta electorala, va vedea ca s-ar putea sa ramana singur si atunci se vor confirma (sau nu) adevaratele lui calitati de lider.