Blogul lui Dan Andronic: De ce vrea Victor Ponta sa-l pastreze pe Marian Vanghelie in PSD

Conform unor informatii aparute in presa, presedintele PSD a avut o intalnire la Bruxelles, la sfarsitul saptamanii trecute cu Marian Vanghelie pe tema nemultumirilor din PSD. Ce l-a determinat pe Ponta sa initieze aceasta discutie? S-a spus ca daca primarul de la sectorul 5 pleaca din partid, nu va pleca singur, ci va fi urmat de zeci de membrii ai PSD, printre care primari, presedinti de consilii judetene si parlamentari.
Pasul pe care liderul PSD l-a facut in directia convingerii lui Marian Vanghelie de a ramane in partid pare neasteptat, daca luam in considerare de cate ori am asistat la dispute intre cei doi, numai din momentul in care Ponta a devenit presedinte al partidului. Dar incercarea de evitare a ruperii PSD are consecintele sale.
Prin dorinta de a candida la primaria Capitalei, in ciuda opozitiei din propriul partid, prin desele vizite pe care le-a efectuat in strainatate in ultima vreme, Marian Vanghelie lasa impresia ca nu este multumit de pozitia pe care o are si ca isi doreste mai mult. Faptul ca a fost indepartat de la conducerea PSD Bucuresti alimenteaza aceasta nemultumire.
In plus, dupa tot ce s-a intamplat in ultimele saptamani in jurul excluderii si inlocuirii lui Mircea Geoana, liderii PSD par ca isi doresc o perioada de liniste si de aceea, sanctiuni viitoare sunt putin probabile. Iar simplul fapt ca Ponta si-a schimbat simtitor tonul in discutia cu primarul de la Sectorul 5, duce la concluzia ca Vanghelie isi poate permite o anumita libertate de actiune in interiorul partidului.
De pilda, poate incerca sa forteze preluarea formala a conducerii PSD Bucuresti, bazandu-se pe suportul de care se bucura printre membrii organizatiilor din capitala. Sau, pe termen lung, sa-si mentina si sa-si consolideze sprijinul de care se bucura in partid, pentru o eventuala candidatura la sefia partidului.