Ziarul Personal al lui Octavian Andronic : Marirea si decaderea Prostanacului
Lovitura de gratie i-au dat-o lui Mircea Geoana nu "tovarasii" de la Partid, ci colegii sai senatorii.
Dupa furtunoasa sedinta a PSD-ului de marti in care s-a decis excluderea sa, Geoana a adoptat atitudinea unui invingator moral in batalia cu hidra care-i dorea capul si functia, pastrand convingerea ca, spre deosebire de colegii de la partid, cei de la Senat nu l-ar fi lasat de izbeliste si isi va pastra macar functia.
Dar, spre marea sa surprindere, aproape nimeni (au fost doar doua voturi contra) nu i-a sarit in ajutor si in doar cateva minute cariera sa politica a luat, practic, sfarsit. Pentru ca spectacolul penibil si dezolant pe care l-a oferit in cele doua zile de dezbateri pe tema "Geoana" conferea imaginea unui personaj disperat de ideea de a parasi un scaun mult prea confortabil.
Penibilul si chiar ridicolul reprezentatiilor de la PSD si de la Senat le egaleaza pe cele din seara alegerilor prezidentiale, cu memorabilele secvente de sarituri de bucurie pe varfurile pantofilor si de invocare americaneasca a consoartei. Ca sa nu mai vorbesc despre derapajele sale mitocanesti, in referintele la unii dintre fostii sai colegi, ce nu fac altceva decat sa justifice porecla pe care i-a dat-o presedintele fondator.
Pentru ca Mircea Geoana ilustreaza exemplar conceptul de "prostanac". Care nu inseamna nicidecum "redus la minte", ci incapabil sa judece corect anumite situatii. In cariera sa politica ce a inceput odata cu destul de surpinzatoarea sa numire in functia de ambasador la Washington (de catre Iliescu!) si a luat sfarsit (practic), miercuri la Senat, Mircea Geoana s-a dovedit un executant corect al misiunilor ce i-au fost incredintate. Dar nimic mai mult.
Nu a castigat - ca sef de partid - nici o runda de alegeri, singura sa victorie - cea pentru conducerea partidului in 2005 - datorandu-se unor interese cu care nu avea nici o legatura.
Mircea Geoana a fost un accident politic, iar spectacolul oferit cu prilejul iesirii din criza nu face decat sa confirme aceasta supozitie. Iar faptul ca n-a inteles mare lucru din ceea ce i s-a intamplat reiese din amenintarile cu Curtea Constitutionala, unde spera sa i se faca... dreptate!

P.S. Bomboana pe coliva sa politica o reprezinta o declaratie facuta tot ieri, din care reiese ca unul dintre efectele revocarii sale il constituie... cresterea costului finantarii externe pentru Romania!