Gandul: Geoana planuieste partidul ANTI-ILIESCU. Cine face parte din comitetul de initiativa
Formarea unui nou partid care sa fie lansat in luna martie a anului viitor sau fortarea organizarii unui Congres Extraordinar in care sa fie inlocuita actuala conducere sunt printre variantele luate in calcul de Mircea Geoana dupa excluderea din PSD.
Sustinatorii fostului presedinte PSD au declarat, pentru gandul, ca in prima faza se va incerca sa se ia pulsul fiecarei organizatii pentru a se vedea daca se poate forta organizarea unui Congres Extraordinar. "Va fi un turneu prin toate filialele in care Mircea Geoana sa stea de vorba cu oamenii fata in fata. Multi de la baza partidului nu au inteles de ce a fost exclus si de ce s-a recurs la o asemenea solutie", au precizat sursele citate. Mai mult, decizia de excludere urmeaza sa fie contestata deoarece nu s-au respectat prevederi din legea partidelor politice, care confera dreptul la aparare celor care propusi spre excludere.
Mircea Geoana nu a fost audiat de Comisia de Integritate Morala a PSD, cei din Comisie sustinand ca presedintele Senatului nu s-a prezentat la timp la audieri. Sedinta a inceput la orele 13.00, desi Geoana fusese invitat la doua si un sfert.
Pe ce mizeaza Mircea Geoana
La votul din Comitetul Executiv opt presedinti de filiala nu au fost de acord cu excluderea lui Geoana din partid. Apropiatii fostului presedinte afirma ca numarul celor care trebuiau sa se opuna excluderii era mai mare, dar au existat presiuni asupra lor din partea conducerii centrale. "Diferenta a fost mare pentru ca au votat multi vicepresedinti care sunt membri ai Biroului Permanent National. Daca vom convinge 15-20 de presedinti sa sprijine ideea unui Congres extraordinar, situatia se poate schimba", au subliniat cei din jurul lui Geoana.
Partidul la primavara
Daca tentativa de organizare a unui Congres extraordinar la PSD va esua, o a doua varianta luata in calcul este formarea unui partid nou in luna martie 2012. "Va fi un partid anti-Iliescu, de stanga, care va aduna pe toti cei nemultumiti de actuala conducere", sustin cei din jurul lui Geoana. Printre cei care sunt asteptati in noul partid sunt Adrian Popescu, fostul presedinte PSD Giurgiu, Oana Mizil, presedinte PSD Calarasi si Marian Vanghelie, PSD Bucuresti. Vanghelie are o situatie speciala deoarece este primar al Sectorului 5, iar o eventuala demisie din PSD l-ar obliga sa renunte si la functia de primar. De asemenea, au fost mobilizati primarii din Dolj si Olt carora Geoana le-a vorbit deja de ideea unui nou partid politic in care se vor regasi.
Pana la finele acestui an, ar urma sa apara un Comitet de initiativa care sa sprijine ideea infiintarii noului partid, dupa care sa se urmeze procedurile pentru inscrierea la tribunal. "Probabil, in luna martie partidul lui Mircea Geoana va fi oficial infiintat", au declarat cei din jurul fostului presedinte PSD.