La finalul unei sedinte extrem de tensionate, Comitetul Executiv National al PSD a decis, marti, excluderea lui Mircea Geoana din partid. Decizia a fost luata cu 50 de voturi "pentru" si 5 "impotriva". Trei membri CEx s-au abtinut. Geoana a asistat la vot. "Este o decizie profund nedreapta. In PSD domneste o mentalitate bolsevica, cine are alta parere trebuie exclus", a spus Geoana, la sfarsitul sedintei.
"Domnul Iliescu este o piaza rea pentru acest partid. Acest om nu se poate transforma. Basescu a ajuns presedinte pe mana lui Iliescu. Nu ma despart din partid. Nu ma despart de membri, de votanti. Raman fidel ideilor mele politice, dar nu pot fi in compania unor oameni care nu au un minim de respect sa spuna pentru ce sunt acuzat. Nici astazi nu stiu", a spus Mircea Geoana.
Impartiti in doua tabere, social-democratii au incercat pana in ultima clipa fie sa-l determine pe Mircea Geoana sa cedeze sefia Senatului vicepresedintelui Ioan Chelaru, fie sa recurga la un armistitiu si sa "inchida" ochii la scaparile din ultima vreme ale presedintelui Senatului.
Indiferent de tabara in care s-au pozitionat, insa, social-democratii n-au reusit sa-l determine nicicum pe Mircea Geoana sa renunte la fotoliul de la Senat.
In urma cu doua saptamani, Biroul Permanent al PSD a decis inlocuirea lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean la conducerea Senatului, insa Geoana nu s-a conformat acestei decizii, apreciind ca initiativa este gresita si ca PSD ar pierde astfel fotoliul de presedinte al Senatului. Conducerea partidului l-a acuzat de incalcarea Statutului, prin nerespectarea deciziei luate, iar presedintele PSD, Victor Ponta, a sesizat Comisia de Integritate a formatiunii in cazul lui Geoana.