Romania Libera informeaza: Senatul a propus corectarea taxei clawback

Legea care instituie o taxa pe medicamentele compensate (asa-zisul clawback) a fost adoptata ieri, 14 noiembrie, de catre Senatul Romaniei, cu amendamente care vizeaza pastrarea accesului pacientilor din Romania la medicamentele compensate. 87% dintre senatori au votat pentru corectarea acestei taxe.
Cea mai importanta modificare adusa de senatori vizeaza eliminarea sanctionarii pacientilor pentru neplata taxei de catre producatori. Legea adoptata de guvern la 1 octombrie prevedea ca medicamentele nu vor mai putea fi cumparate in regim compensat daca producatorii de medicamente nu achita taxa. Recunoscand ca scopul sistemului de compensare este sa ajute pacientii sa suporte mai usor costul tratamentelor, senatorii au decis sa elimine aceasta sanctiune, iar neplata taxei sa fie sanctionata cu penalitati si dobanzi, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal.
In plus, Senatul s-a asigurat ca taxa este mai usor de aplicat si va garanta venituri certe care sa se adauge la bugetul insuficient alocat medicamentelor. Astfel, in 2012, in bugetul sanatatii vor intra minim 600 milioane lei in plus, prin stabilirea unui plafon de plata de 10% din consumul anual de medicamente compensate, care va fi platit de catre producatori.
Un alt amendament a vizat eliminarea posibilitatii ca legea sa fie anulata de Curtea Constitutionala, intrucat in varianta adoptata de Guvern, legea prevedea ca platitorii sa fie taxati si asupra TVA si a unor venituri realizate de alti actori din piata. Aceasta prevedere a fost amendata, pentru a nu permite atacarea in justitite si anularea taxei, lasand bugetul de stat expus unor pierderi foarte mari.
"Credem ca este esential ca taxa clawback sa poata fi implementata, pentru ca intr-adevar bugetul sanatatii are nevoie in acest moment de sumele care pot fi colectate prin aplicarea ei. Insa aceasta taxa trebuie sa fie direct corelata cu nevoile pacientilor privind compensarea, iar accesul lor la medicamente sa fie mentinut. Decizia Senatului este una corecta, care tine seama de aceste aspecte. Insa legea va trebui sa treaca si prin Camera Deputatilor, pentru analiza si amendare.", afirma Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente).
Taxa clawback a fost adoptata in cadrul Sedintei de Guvern din data de 21 septembrie, a fost publicata in Monitorul Oficial din 26 septembrie si a intrat in vigoare incepand cu data de 1 octombrie 2011. clawback