Cronica Romana: Gafe pe banda rulanta in Opozitie (Autor: Dragos Moldovan)
Descalificant! Absolut descalificant ceea ce se intampla in Partidul Democratiei Sociale. Descalificant pentru conducere, pentru parlamentarii juristi si pentru staff-ul tehnic. Primarul Constantei, Radu Mazare a spus "tiganie"! Si bine a spus!!! Este incredibil felul in care se poate compromite un partid care are pretentia ca poate conduce tara si care, zice-se, a dat cel mai bun guvern din istoria post-decembrista a Romaniei. Balbaielile, amenintarile furibunde si apoi retractarile, actiunile in forta urmate de "la loc comanda", acuzele de tradare si aluziile stravezii, ca la coltul strazii, sunt caracteristicile care domina o sedinta de bloc a Asociatiei de locatari, nu un partid care a condus si are pretentia sa mai conduca 20 de milioane de destine.
Nici nu stiu de unde sa incep sa vorbesc despre mizeria asta care se intinde ca o mlastina urat mirositoare cat vezi cu ochii. In primul rand, ar trebui poate semnalata inconstienta cu care oameni maturi, avand o experienta politica impresionanta, furnizeaza munitie inamicului. Si asta se intampla cand? In plin razboi electoral, in mijlocul unor batalii purtate pe viata si pe moarte (politica). Unde sunt Ion Iliescu, Adrian Nastase? Cum se pot purta in felul asta cei de la care te-ai fi asteptat sa-l invete de bine pe Victor Ponta, sa-l sfatuiasca si sa-l ajute? Ce a insemnat comportamentul asta, de scolar prins cu fituica, a celor doi? Cum adica, vine Adrian Nastase si spune, pe tonul pe care spui "mi-am uitat caietul acasa", ca a crezut ca se poate face o "rocada" in scaunul de presedinte al Senatului?! Pai, eu am crezut ca Adrian Nastase este un eminent jurist, un foarte bun specialist in drept constitutional si unul dintre cei mai vechi parlamentari din Romania. Dupa aia, cand a vazut ca nu tine cu duma asta a venit cu alta si mai gogonata. Cica a crezut/s-a bazat pe buna-credinta a pedelistilor, adica ne vindea marfa contrafacuta, cum ar veni cica spera ca senatorii Partidului Democrat Liberal nu se vor opune rocadei si il vor accepta pe Titus Corlatean. Nu zau?! Ce spui Frantz??!! Pai, atunci inseamna ca Adrian Nastase nu are o parere chiar atat de proasta despre pedelisti!!! Ii vede parteneri de dialog intr-o chestiune atat de importanta cum e cea a pozitiei numarul doi in stat.
Victor Ponta, la randul lui, se comporta isteric. In niciun caz nu asa se conduce un partid de dimensiunile si cu pretentiile Partidului Social Democrat. Autoritarismul lui i-a impins pe social-democrati pana la pragul scindarii. Exact in momentul in care principalul partid de guvernamant face toate eforturile posibile pentru a dezbina si Uniunea Social Liberala si formatiunile politice care o compun. Orbit de antipatia fata de Mircea Geoana, Victor Ponta nu mai tine cont de sensibilitatile filialelor teritoriale, de increngatura de interese care s-a creat de-a lungul anilor in partid, scoate bata si da cu ea in ce-i pica-n fata. Fermitatea e una, absenta capacitatii de dialog e alta. Nu se poate sa vrei sa-ti asumi istoria si sa actionezi in momente atat de importante orbit de afecte personale.
De departe insa, cea mai mare parte din vina pentru situatia in care s-a ajuns o poarta Mircea Geoana. Un personaj macinat de ambitii nesatisfacute, chinuit de vanitate si de frustrari deopotriva.
N-a inteles nimic nici din lectia oferita de Iliescu si Nastase, care au stat o vreme deoparte pentru a reveni apoi in prim-plan, dar nu a inteles nimic nici macar din evenimentele prin care a trecut el insusi in acea noapte ridicola din decembrie 2009. Pentru Mircea Geoana nu exista momente de reflectie. La el exista numai refulari si izbucnirea acestor refulari. Nu s-ar fi ajuns in situatia asta, in care sunt puse sub semnul intrebarii interese majore nu numai ale partidului in cauza dar si ale Romaniei, daca el, Mircea Geoana si-ar da seama ce reprezinta de fapt. Un fost presedinte al Partidului Social Democrat, da, dar unul care a dezamagit cumplit nu numai formatiunea pe care a condus-o dar si milioane de cetateni. Pentru ca Mircea Geoana spune astazi ca are in spate 5 milioane si ceva de voturi. Fals. De fapt, poarta in spinare dezamagirea a 5 milioane si ceva de romani cu drept de vot.