Romania libera informeaza: Baronii PSD aleg: Ponta sau Geoana?
Amplificare. Cum nici fostul, nici actualul presedinte al PSD nu renunta, va fi convocat CEx. Ar putea urma si un congres

Filialele pesediste isi aleg tabara, daca nu au facut-o deja, in razboiul Victor Ponta-Mircea Geoana. Pozitionarile se produc in perspectiva Comitetului Executiv National. Pana atunci, continua declaratiile acide, iar o prima judecata a lui Mircea Geoana are loc duminica, la Comisia de integritate.
Agitatia de la centru se propaga si in filialele PSD, dupa ce Victor Ponta a plusat "ori eu, ori Geoana", iar Mircea Geoana a inceput sa-si aduca aminte cum l-a "facut om pe Victor Ponta" si cum "l-a pus ministru" pe Ilie Sarbu, care acum "minte cu nerusinare" si "se scalambaie cu minciuni".
"PSD nu inseamna Ponta-Sarbu-Daciana", este mesajul transmis transant de primarii doljeni, prin vocea edilului din Farcas, Ilie Nemtaru. Nemultumiti de cele intamplate in ultimele zile, primarii PSD din Dolj au decis sa faca zid in jurul lui Mircea Geoana si i-au mandatat pe liderul filialei, Ion Prioteasa, si pe vicepresedintele PSD Valeriu Zgonea, ales deputat in Dolj, sa se opuna excluderii lui Geoana, dar si retragerii acestuia de la sefia Senatului. Primarii doljeni ameninta ca, in caz contrar, iau in considerare sa paraseasca PSD. Totodata, printr-o scrisoare deschisa, primarii il avertizeaza pe Ponta ca Geoana ar fi, potrivit sondajelor de opinie, "al doilea lider PSD ca incredere in ochii opiniei publice" si ca ei nu sunt de acord ca PSD sa piarda functia de la Senat "dintr-un orgoliu copilaresc". "Partidul nu este al dumneavoastra, este al nostru. Ati luat cu imprumut acest partid de la membrii sai si de la primarii sai si nu aveti dreptul sa va bateti joc de munca noastra", ii mai transmit primarii PSD din Dolj lui Ponta.
Chiar si filiala Gorj, din care face parte Victor Ponta, contesta decizia Biroului Permanent de luni, de inlocuire a lui Mircea Geoana de la sefia Senatului. Potrivit liderului organizatiei, Florin Carciumaru, hotararea ar fi "pripita" si ar fi trebuit sa fie consultati si liderii de filiale.
Mesaj public de sustinere pentru Geoana a venit ieri si din partea PSD Vaslui. Este de asteptat insa ca presedintele Senatului sa fie sprijinit si de alte filiale, doar ca liderii se feresc deocamdata sa-si expuna public pozitia.

Hrebenciuc l-a abandonat pe Geoana

Desi i-a fost lui Mircea Geoana sef de campanie la alegerile prezidentiale din 2009, Viorel Hrebenciuc spune ca acesta are un comportament care nu poate fi tolerat si cere sanctionarea lui pentru ca "nu este la prima sfidare a autoritatii partidului. "Sustinem decizia de luni a BPN, precum si intentia presedintelui Victor Ponta de a duce pana la capat acest demers, pentru ca este unul legitim. Iar sanctionarea lui Mircea Geoana, in urma recomandarii comisiei de integritate, este necesara", a aratat Hrebenciuc, in numele PSD Bacau.
O pozitie de sustinere a demersului lui Ponta are si PSD Brasov. "Pozitia PSD Brasov este sa se respecte disciplina de partid de sus pana jos, de la presedinte pana la ultimul membru", a declarat ex-ministrul Constantin Nita. La randul sau, liderul PSD Mures, Alexandru Petru Fratean, i-a atras atentia lui Geoana sa fie "soldat disciplinat al partidului" si sa lase proiectele personale deoparte.

Ponta contraataca la Bruxelles

Nemultumit ca a fost lasat in ofsaid de Ion Iliescu si Adrian Nastase, Victor Ponta s-a dus la Bruxelles sa gaseasca sprijin la socialistii europeni, dar si la eurodeputatii PSD. Potrivit www.inliniedreapta.net, Ponta ar fi cerut colegilor de la Bruxelles sa promoveze un mesaj de genul "Mircea Geoana s-a vandut PDL si lui Traian Basescu". De altfel, acesta este principalul mesaj pe care trebuie sa-l transmita peste tot si social-democratii din tara. Mai exact, daca sunt invitati la televiziuni, pesedistii comunicatori trebuie sa repete ca Mircea Geoana "a facut la Senat blat cu puterea impotriva populatiei si a PSD".
La randul sau, Mircea Geoana a transmis o scrisoare membrilor Comitetului Executiv prin care cere convocarea acestui for si arata ca PSD nu este unit si ca trebuie stopate "hemoragia si dezertarile din partid". Aluzie discreta la numarul mare de parlamentari si primari social-democrati care, de la instalarea lui Ponta in fruntea PSD, fie au trecut cu totul in tabara puterii, fie si-au declarat intentia de a schimba partidul la urmatoarele alegeri.
Anterior, intr-o emisiune tv, Geoana l-a acuzat pe Ponta de "perfidie" si a aratat ca la sedinta de luni a BPN s-ar fi spus "minciuni, ineptii si gogorite". "Cum poate sa spuna Ponta ca am fost cinci ani de zile lider sovaielnic, pai liderul ala sovaielnic l-a facut om pe Victor Ponta, l-am ridicat impotriva vointei partidului", a mai aratat Geoana. Drept "minciuna patentata" a fost catalogata si afirmatia lui Ilie Sarbu cum ca el s-ar fi intalnit cu reprezentantii UNPR. "Nu se face, la varsta lui, bunic cu nepoti in casa, sa mearga si sa se scalambaie cu minciuni de acest gen", a mai zis Geoana. Totodata, el si-a avertizat colegii ca, si daca il vor elimina din partid, el tot va face politica.

Ce trebuie sa spuna pesedistii

• Mircea Geoana a facut, la Senat, blat cu puterea impotriva populatiei si a PSD.
• Mircea Geoana nu mai reprezinta opozitia la Senat si nici doleantele oamenilor. Sa nu ne facem iluzii - functia nu mai era de mult la PSD.
• Ce au obtinut pana acum romanii de la presedintele Senatului, Mircea Geoana? Nimic.
• La acest moment, Mircea Geoana ramane presedinte al Senatului cu sprijinul PDL si UNPR, ceea ce il situeaza in afara PSD.