Romania Libera informeaza: Ponta: Iliescu si Nastase au exprimat opinii personale, daca e necesar convoc CEx si congres

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca Adrian Nastase si Ion Iliescu au exprimat opinii personale cand au afirmat ca PSD nu va insista pentru inlocuirea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, decizia partidului fiind alta.
Ponta a afirmat ca decizia luata luni de BPN al PSD si decizia grupului PSD din Senat, de inlocuire a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean in functia de presedinte al Senatului, nu se vor schimba.
"Doresc sa reiterez pozitia PSD fata de evenimentele de luni, pozitie pe care o transmit ca presedinte al PSD: decizia de luni a BPN, luata cu unanimitate de voturi, precum si decizia luata de grupul senatorial nu se vor schimba", a precizat el.
Presedintele PSD a subliniat ca afirmatiile lui Adrian Nastase si ale lui Ion Iliescu sunt opinii personale, iar el, ca presedinte al partidului, va pune in aplicare acele decizii.
Ponta a precizat ca, daca pozitia majoritatii membrilor BPN fata de aceste decizii se va schimba, este dispus sa convoace Comitetul Executiv si chiar congresul PSD.
"Domnul Ion Iliescu si domnul Adrian Nastase au exprimat pozitii personale, dar eu voi pune in aplicare deciziile luate luni, fara niciun fel de schimbare. Anume, continuarea demersurilor de inlocuire a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean in functia de presedinte al Senatului si sanctionarea domnului Geoana pentru nerespectarea deciziilor luate de forurile statutare ale partidului", a declarat Ponta.
Liderul PSD a aratat ca nu este dispus sa se razgandeasca in privinta celor doua decizii si este dispus, daca va fi necesar, sa convoace CEx al PSD si chiar Congresul partidului, pentru luarea masurilor care se impun.
"Eu nu ma razgandesc dupa 24 de ore si, desi accept faptul ca alti colegi se pot razgandi, deciziile partidului nu se vor schimba. Sunt dispus ca, in masura in care majoritatea membrilor Biroului Permanent National considera necesara schimbarea deciziilor de luni, sa convoc de urgenta Comitetul Executiv si, daca va fi nevoie, Congresul PSD, pentru a se lua masurile care se impun", a declarat presedintele PSD.
Ponta a aratat ca nu este dispus sa renunte la consecventa, intrucat a fost una dintre promisiunile facute cand a fost ales presedinte al PSD.
"Dupa ce PSD a avut timp de cinci ani un presedinte foarte sovaielnic si dispus sa isi schimbe foarte rapid deciziile, eu le-am promis colegilor mei ca voi da dovada de hotarare si consecventa si niciun membru al PSD nu ma poate convinge sa renunt la aceasta decizie", a subliniat presedintele social-democrat.
Ion Iliescu si Adrian Nastase au anuntat, marti la pranz, ca PSD nu va solicita revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, intrucat partidul risca sa piarda sefia Senatului.
"Discutiile care au avut loc in Senat luni au aratat ca postul de presedinte al Senatului ar trebui mai intai vacantat si abia apoi numit alt reprezentant al PSD. Asta ar insemna un nou vot in plen, ceea ce schimba datele problemei. Exista riscul ca PSD sa piarda functia, pentru ca PDL si UNPR si UDMR au mai multe voturi. Asa ca PSD nu va merge pe varianta vacantarii postului de presedinte prin revocarea lui Geoana, iar situatia va ramane asa cum este acum", a declarat Ion Iliescu pentru MEDIAFAX.
Iliescu si Nastase au facut aceasta precizare la scurt timp dupa ce presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca a depus la Comisia de arbitraj a partidului o sesizare in care invoca nerespectarea Statutului de catre Mircea Geoana.
Intrebat daca Geoana mai are loc in PSD, Victor Ponta a raspuns: "Nu, nu mai are loc in PSD".
In schimb, Ion Iliescu si Adrian Nastase au evitat sa se pronunte asupra excluderii lui Geoana din partid, spunand ca va avea loc o discutie cu acesta in partid.
BPN al PSD a decis, luni, inlocuirea lui Mircea Geoana in functia de presedinte al Senatului cu Titus Corlaeatn. Imediat dupa sedinta BPN in care decizia a fost luata, in absenta lui Geoana si cu doar un vot impotriva, Victor Ponta a mers la grupul PSD din Senat. La reuniunea grupului, la care a fost prezent si Geoana, deciziaa fost din nou supusa la vot, fiind inregistrate cinci abtineri si niciun vot impotriva.
Dupa sedinta grupului, Mircea Geoana a declarat ca decizia este "pripita si nejustificata", ca aceasta face rau partidului si este determinata de "interese meschine". Geoana a apreciat ca decizia conducerii PSD reprezinta "o greseala strategica", pentru ca aceasta va duce la pierderea de catre social-democrati a pozitiei de presedinte al Senatului. El a adaugat ca, de fapt, "va fi oferita pe tava" aceasta functie puterii.
Luni dupa-amiaza, PSD a solicitat oficial, in plenul Senatului, condus de Mircea Geoana, inlocuirea acestuia din functie cu senatorul PSD Titus Corlatean.
Luni nu a fost luata nicio decizie in plenul Senatului, sedinta fiind suspendata dupa ce parlamentarii PDL si UNPR au plecat de la lucrari, in timpul unei pauze.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca prin refuzul de a accepta decizia BPN de inlocuire de la presedintia Senatului, Mircea Geoana s-a situat clar in afara partidului.